How to, Strategie

Sociaal intranet: hoe veilig is je service provider?

0

Afgelopen week rinkelden alle alarmbellen in digitaal Nederland toen bekend werd dat bij DigiNotar meer dan 500 veiligheidscertificaten zijn vervalst. Een veiligheidscertificaat bevestigt de gebruiker dat de website waarmee hij communiceert daadwerkelijk van de instantie is die hij bezoekt. In het voorbeeld van DigiNotar: dat de gebruiker met de overheid te maken heeft en dat zijn gegevens veilig zijn. DigiNotar is slechts één van de vele commerciële service providers die veiligheid en dus vertrouwen aan de internetgebruiker ‘verkopen’.

Vertrouwen is basis sociaal intranet

Ook een sociaal intranet ontleent haar bestaansrecht aan het vertrouwen dat zij van de gebruiker krijgt. Medewerkers delen bedrijfskritische gegevens via een open (LinkedIn) of intern (Yammer) sociaal netwerk, wat de communicatie met klanten en collega’s uiterst effectief maakt. Dat het abonnement gratis wordt aangeboden, maakt bedrijfsmatig werken met sociaal intranet laagdrempelig. Gratis schept een basis van vertrouwen en bezwaren lijken niet te bestaan.

Is gratis duurzaam?

Echter, hoe duurzaam is gratis, als achtereenvolgens Facebook, LinkedIn en Twitter naast sociaal ook commercieel gaan? Deze drie sociale netwerken bieden advertenties aan om inkomsten te genereren. Verklaarbaar, omdat deze sociale netwerken hun forse investeringen ook moeten omzetten naar reële inkomsten. Ook een micro blog als Yammer kan haar bestaansrecht niet alleen aan vertrouwen ontlenen. Er zal met abonnementenverkoop gewoon geld moeten worden verdiend. En als dat niet genoeg opbrengt, zal Yammer met iets nieuws komen. En of je wilt of niet, je hebt je eigen bedrijf en sociaal intranet ernaar te schikken.

Vertrouwen sociaal intranet weg en dan?

Een gratis sociaal intranet is laagdrempelig maar er kleven ook belangrijke zakelijke risico’s aan. Het netwerk en de gegevens zijn niet in eigen beheer maar slechts beschikbaar via een in het buitenland gevestigde server en firma. Het sociaal intranet is ‘as a service’ onder de voorwaarden (naar buitenlands recht) van de provider. En juist in deze voorwaarden sluit de provider elke aansprakelijkheid inzake beschikbaarheid, ongeautoriseerd gebruik en verlies van gegevens uit. Vertrouw je het niet meer en besluit je het gratis sociaal intranet de rug toe te keren dan ben je onvermijdelijk ook je gegevens kwijt.

Sociaal intranet: van hype naar strategie!

Kies dus voor een sociaal intranet dat past bij je informatie- en communicatiebeleid. Hoe bedrijfskritisch zijn mijn gegevens, hoe betrouwbaar wil ik zijn naar mijn klanten en in welke beveiligde omgeving wil ik mijn gegevens dan opslaan? Met het lek van service provider DigiNotar nog vers in het geheugen, is het goed hier over na te denken.