Innovatie

Google Flights: het machtige schaap

0

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap, een schaap met witte voetjes, die graast in de markt heel zoetjes. Slaap kindje slaap, ga door met je gegaap. En ondertussen lanceert Google haar zoveelste disruptieve product: Google Flights.

Flight Search

Deze week maakte Google haar plannen voor de reiswereld bekend. Vijf maanden geleden werd ITA software voor 700 miljoen dollar gekocht, toen had er een belletje moeten gaan rinkelen bij de online reisbureaus. ITA ontwikkelde technologisch hoogwaardige boekingssoftware voor de reiswereld. Dinsdag was het dus zover. Google en ITA software onthulden hun Flight Search product. Voorlopig zijn er alleen nog maar vluchtgegevens van de Amerikaanse thuismarkt te zien, maar het is een voorbode van wat er in de reiswereld gaat komen.

Hoe het werkt

Het werkt als volgt: je geeft twee stedennamen (Atlanta, Dallas) en binnen een fractie van een seconde zie je een kaart van de Verenigde Staten, de vluchtlijn en alle Airlines die een vlucht aanbieden. Je kunt sorteren op vertrektijd, vluchtduur, aankomsttijd, prijs, vliegveld. Wil je een diagram met op de assen de vluchttijd en de prijzen? Het kan. Wil je een staafdiagram met de laagste prijzen van de komende maanden? Het kan. Als geen ander is Google in staat om data op een elegante manier weer te geven.

Dat is ook niet zo gek. Als je een kleine miljard bezoekers per dag krijgt, kun je je wat testjes veroorloven. En je bent er dus binnen een paar minuten achter wat gebruikers waarderen en wat niet. De prijzen van de aangeboden vluchten kunnen per seconde veranderen. Per vlucht wordt aangegeven hoeveel stoelen er nog beschikbaar zijn. Er is op dit moment geen site op het internet te vinden die met een dergelijke snelheid en dynamiek haar prijzen aanbiedt. Vluchten worden neutraal aangeboden, Google zal, anders dan in Google Hotel Finder, geen adverteerders bevoorrechten.

Doorlinken naar vluchtmaatschappijen

En, en nu moeten de slapende kindjes echt wakker worden, Google zal rechtstreeks doorlinken naar de vliegmaatschappijen. Dus niet naar de online reisbureaus zoals Expedia of Priceline, niet naar metasearch-engines als Kayak of Bing Travel, nee, de gebruiker komt rechtstreeks uit bij American Airlines of Delta. En straks dus ook rechtstreeks bij KLM of Air France.

“Als je iets disruptief moet noemen is het wel deze ontwikkeling. Dit gaat echt de boekingswereld veranderen.” Martijn van der Zee, Senior Vice President e-Commerce van KLM is duidelijk over de mogelijkheden die deze ontwikkeling KLM biedt. Veel. KLM beschikt over een schat aan informatie: vluchtgegevens, prijzen, stoelen. Als voldoende maatschappijen meedoen met Google -en daar heeft het alle schijn van- èn een bepaalde kritische massa wordt overschreden zal iedereen mee moeten doen.

Schaap en handelaar

Er is een hoop om over na te denken. Google is de grootste drinkplaats ter wereld. Iedereen laaft zich er. Airlines hebben grote en waardevolle schatten informatie. Deze twee -de grootste markt en de handelaar in data- worden nu gecombineerd aangeboden. De tussenhandel krijgt het nakijken, het is wachten op juristen die het machtige schaap te grazen nemen. En het is spannend te volgen hoe het machtsspel tussen dat schaap en de handelaar in data zal lopen.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.