Trends

In 2012 gaan we van websites naar app-sites

0

Deze week wordt in San Francisco de Gigaom Mobilize conferentie gehouden. Het is uitverkocht. Een belangrijke kwestie die tijdens deze conferentie besproken wordt, is de opkomst (en mogelijke ondergang) van de app-economie. In dit artikel bespreek ik een aantal gevolgen van deze ontwikkeling en de vraag welk soort apps de ‘war on apps’ gaat winnen.

Gigaom: Mobilize 2011

Gigaom. Kansen. Overal. Dat is het thema van Mobilize 2011. “The conjunction of mobile computing and cloud-based services will unleash an entire new wave of product and market growth. At this year’s Mobilize 2011, we’ll show you how Cloud Computing and Mobile Web creates the beginning of further opportunity.”

Windows 8 speelt ook helemaal in op Cloud Computing en Mobile Web. Bij de lancering van Windows 8 Mango ontstond er in de developer community zelfs grote paniek. Men dacht dat alle eerder data formaten ineens niet meer zouden werken.

Osnews: “As Julie Larson-Green was running through the new Mango-inspired Windows 8 interface, she loaded the weather application with current weather conditions and forecasts, she made her now infamous comment. “This is written with our new development platform, which is based on HTML5 and JavaScript […] And so people can write new applications for Windows using the things that they, that they – are doing already on the internet,” she said.”

Het bleek bij nader inzien een storm in een glas water. Ook legacy formaten worden opgenomen in Windows 8.

Maar laten we eens aannemen dat dat niet zo is en dat er in de toekomst werkelijk alleen nog met HTML5 format data aan Windows 8 geleverd kan worden. Hoe zal de gebruikerscommunity daar op reageren? Gaan we naar een apps only-gebruik of gaan we terug naar websites, die speciaal voor mobiele telefoons zijn aangepast?

Duizenden apps

Een ding is nu al zeker, met de opkomst van goede alternatieven voor de iPad, met andere operating systemen als Android en Windows 8, wordt de ‘iron grip’ van Apple op de appsmarkt doorbroken. Weliswaar heeft Apple 450.000 apps, tegenover 30.000 Androidapps,  in de aanbieding. Maar de developer community zal haar Apple apps in HTML5 snel beschikbaar maken voor ander distributie outlets dan alleen maar de Apple Music Store. In 2012 zullen er dus voor de tablets van de verschillende leveranciers en voor de verschillende operating systemen zeker zo’n 5.000 apps beschikbaar zijn. Er zijn nu al 10.000 apps speciaal voor iPad bij Apple.

Hoe gaat dan het gebruik eruit zien ? Ga je dan nog met je tabletbrowser naar een website om je nieuws te kiezen of het weer te bekijken of kom je eigenlijk nooit meer bij je browser en gebruik je alleen nog maar de apps die je hebt geselecteerd als je informatievoeders?

De eerste app waar Windows 8 haar capaciteit mee laat zien is de ‘weer app’. Deze app ziet er goed uit en levert ook voor Nederland voldoende informatie. Maar wat gaat de gebruiker doen?

  1. De Windows 8/Mango of Android standaard ‘weer app’ gebruiken?
  2. Naar de Buienradar site gaan?
  3. De Buienradar-app downloaden en gebruiken?

Yaron Galai bij Gigaom levert een interessante visie voor de toekomst van apps. Volgens hem wordt het voor uitgevers onhoudbaar om voor alle platformen unieke apps te ontwikkelen. Hij adviseert daarom als uitgever 1 app in een app store te zetten, die niets anders doet dan verwijzen naar de mobile website van de uitgever en die is opgezet in HTML-5.

Wat betekent dat voor developers en cloud computing?

Hieronder een paar mogelijke gevolgen voor gebruikers en developers van (mobiele) apps en voor cloud computing op een rij.

1. Veiligheid

Veiligheid in 3GSM netwerken en NFC is groot omdat er allerlei authenticatie methoden in die mobiele netwerken zitten. Bankieren met een mobiele app is veiliger dan via een website. Zie ook hier. Vanuit veiligheid en met name voor financiële transacties gaan apps sowieso boven websites.

2. Wat vindt Berners-Lee en zijn W3C van de toekomst van HTML5 ?

Als de standaard niet bewaard wordt kan het web zoals we dat nu kennen opbreken. Liever een eenduidig web dan een verbrokkelde app-wereld, zo vindt Tim Berners Lee en zijn internetstandaarden consortium W3C.

Berners-Lee“People are passionately developing protocols such as HTML 5, but there is a potential for duplication of effort and divergence of technologies, according to web inventor Sir Tim Berners-Lee.” Berners-Lee waarschuwt dat een gebrek aan harmonisatie in web development problemen kan veroorzaken in de toekomst. “The harmonisation of new protocols such as HTML 5 is only one of a number of technical and social challenges faced by the web,” zei hij tegen ZDNet UK.

3. SEO

Apps vindbaar maken tussen de klassieke webcontent is geen eenvoudige opgave. Je kunt immers pas zien wat de app voorstelt, als je ook inderdaad de app hebt gedownload. Dat is heel anders dan een klik naar een website. Websites zijn ook makkelijker voor SEO dan apps. Mobilewalla levert app search, waarmee je apps kunt zoeken en doorzoeken.

Een keuze maken in een overdaad aan weervoorspellings-apps kan al een tijdrovende aangelegenheid zijn. Heb ik dat over voor een app die me het weer brengt?

4. Facebook en apps

Facebook lanceerde vorige week een nieuw profiel, de Timeline, dat helemaal klaar is voor mobiele apparaten. De speech van Zuckerberg was doordrenkt van het woord app. In feite wordt Facebook een powerhouse van verschillende apps, die elkaar allemaal kunnen beïnvloeden. Facebook wil dus met haar apps het centrum van het web zijn.

5. App wars

Nu er meer aanbieders van apps komen, waaronder Microsoft, is de war on apps pas echt begonnen. De vraag is of we door alle verschillende aanbieders nog een goed zicht kunnen houden op wat we echt aan apps op onze mobile devices willen. Zie hier de New York Time infographic over de app wars.

Conclusie

De gemiddelde gebruiker heeft nu 15 actieve apps, waarvan zeker 3 voor social media. Met een Operating System als Windows 8, dat is ingericht als een app display, zal dat veranderen. De vraag is welke appomgeving de strijd gaat winnen;

  • de OS apps
  • de App Store apps
  • de Facebookapps
  • of de HMTL5 website apps

Door de razendsnelle gebruikersopname van smartphone en tablets, zal het weblandschap compleet veranderen. De invloed van Facebook, met nu al gemiddeld 30 minuten per dag aandacht van gebruikers, zal enorm zijn. De uitgeverswereld (maar ook bedrijven) zullen scherp moeten nadenken over de content die zij willen toevoegen en zich afvragen of die uniek genoeg is om er een app aan te wijden. Wanneer er een een financiële transactie plaats moet vinden, zal er sneller voor een app gekozen worden, met het oog op de veiligheid. Aanbieders van andere content zullen waarschijnlijk kiezen voor het klassieke online web op basis van HTML5, met links naar apps waar nodig.

Wat denk jij? Gaan we naar een app-internet en zo ja, welke soort apps gaat de strijd winnen?