How to

Optimaliseer je ROI met Adwords Campaign Experiments

0

Wil je als ROI-gedreven (internet)marketeer het maximale uit je Adwords campagnes halen? Of ben je op zoek naar tips om je winst te optimaliseren? In dit artikel leg ik uit hoe je je ROI optimaliseert met behulp van Adwords Campaign Experiments. Pak die jackpot winstverdubbelaar!

Wat is Adwords Campaign Experiments?

AdWords Campaign Experiments (ACE) is een hulpprogramma in Adwords waarmee je door middel van het opzetten van A/B split-tests kunt testen en analyseren welk effect een wijziging of wijzigingen in je zoekwoorden, zoektypes, biedingen, advertentiegroepen, plaatsingen of bijvoorbeeld je advertenties heeft op de totale prestaties van je campagne.

Accepteer cookies

Het unieke van ACE is dat je een gecontroleerde test (of gelijktijdig meerdere tests binnen een campagne) kunt opzetten en analyseren voordat je daadwerkelijk bepaalde wijzigingen doorvoert in een campagne. Doordat de test op exact hetzelfde moment loopt als je controle groep weet je ook zeker dat er geen andere aspecten (denk aan tijdstip, dag van de week, periode in het jaar, schommelingen in vraag, wijzigingen in strategieën van je concurrentie, evenementen etc.) een rol spelen in de verschillen die je constateert. Dit geeft je zekerheid dat de wijzigingen die je hebt aangebracht ook daadwerkelijk datgene is wat het verschil maakt. Fantastisch toch?

Zo zet je een experiment op

Navigeer naar je campagne instellingen, scroll naar je geavanceerde instellingen en klik op Experimenteer. Vervolgens kun je je instellingen opgeven voor het experiment. Voor een uitgebreide, stapsgewijze uitleg: Campaign Experiments: Getting Started and Set-Up Guide.

ACE instellen in Adwords

ACE instellen in Adwords

Wat erg handig is, is dat je de verdeling controlegroep/experiment kunt opgeven. Zo hou je het risico van de test zelf in de hand. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een experiment opzetten waar maar 20% van je traffic naar toe wordt gestuurd (en dus 80% naar de controlegroep) en kun je vervolgens bij een succesvolle test, nog een keer de test runnen, maar dan met bijvoorbeeld 80% van je traffic in het experiment. Op deze manier bouw je extra zekerheden in dat de positieve effecten ook optreden als je het experiment blootstelt aan een grotere groep verkeer.

Inspiratie nodig?

Indien je inspiratie nodig hebt voor gave testen die je zou kunnen uitvoeren zou je deze video’s eens kunnen bekijken. Eén specifieke test die ik je zeker zou aanraden is het testen met biedingen op zoekwoorden. Wakker worden nu en start playing!

Zo pak je die verdubbelaar…

Waarom testen met biedingen? Ik probeer dit toe te lichten aan de hand van een praktisch, maar veelzeggend voorbeeld. Stel: Je zet een experiment op met een stijging van de bieding met 50% op een voor jou interessant zoekwoord. Van €0,20 naar €0,30. Je laat dit experiment 1 maand lopen en je verdeelt het verkeer fifty fifty.

Wat vervolgens interessant is, is om te bekijken wat het effect is van deze verhoogde bieding. Op doorklikratio (CTR), de werkelijke gemiddelde kosten per klik (gem. CPC), het aantal conversies, de kosten per conversie en de uiteindelijke ROI. In onderstaand overzicht het resultaat van mijn test:

Resultaten campaign experiment

Resultaten campaign experiment (bieding +50%)

Wanneer je deze cijfers afzet tegen de ‘all time statistieken’, zou je de volgende situatie krijgen, wanneer we uitgaan van een gelijkblijvend conversiepercentage:

Prognose te behalen resultaten (o.b.v. ACE)

Prognose te behalen resultaten

Conclusie: JACKPOT!

Het valt te verwachten dat wanneer de maximale kosten per klik met 50% worden verhoogd (van 20 cent naar 30 cent), de kosten per conversie met zo’n 30% zullen stijgen, maar dat hierdoor het aantal conversies ook sterk zal toenemen. Met zo’n 140%. Wanneer deze meerkosten worden doorberekend in de kostprijs, valt naar verwachting een ROI-verbetering van 90% op dit product te realiseren. Jackpot! Happy testing!