Inspiratie

Sociaal intranet inzetten bij referral recruitment

0

Het is nauwelijks voor te stellen dat in huidige onzekere economische tijden er nog prognoses van forse arbeidsmarktkrapte (pdf) op tafel liggen. Griekenland nadert met de euro in haar portemonnee een faillissement en lijkt ook Nederland onder te dompelen in een diepe crisis. Het doemscenario met een werkloosheid van meer dan 8% (nu 5,4%) lijkt echter nog ver weg als je het aantal openstaande vacatures bekijkt.

Sociaal intranet werft, boeit en bindt werknemers

De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Sterker nog; werkgevers krijgen vacatures steeds moeilijker vervuld en zien medewerkers voortijdig vertrekken. Gelukkig maken bedrijven inmiddels serieus werk van (digitale) arbeidsmarktcommunicatie. Een sociaal intranet kan daarin een succesvolle rol spelen. In dit artikel een paar suggesties.

Referral recruitment is een vorm van werving waarbij nieuwe werknemers worden aangedragen door eigen medewerkers. Nieuwe vacatures worden eerst via het sociaal intranet uitgezet met de optie de vacature extern aan te bevelen in het sociaal netwerk van de medewerker. De werkgever bepaalt doelgroepgericht de verschillende social media die kunnen worden ingezet en stelt desgewenst naast e-mail ook print ter beschikking. De kracht van sociaal intranet is dat de medewerkers met de vacaturehouder kunnen bloggen of microbloggen over de zachte kenmerken van de openstaande functie. De hele organisatie leest mee zodat de ‘referral recruiters’ een unaniem beeld krijgen van de nieuw aan te werven medewerker.

Referral recruitment via sociaal intranet biedt twee belangrijke voordelen in het werven, boeien en binden van medewerkers:

1. Meer betrokkenheid door werven met sociaal intranet

Bewezen is dat instroom ‘via via’ naast meer sollicitanten, ook kwalitatief betere en meer betrokken sollicitanten oplevert.  En het mes snijdt aan twee kanten. Door eigen medewerkers te betrekken bij de aanwerving van hun nieuwe collega, wordt hun binding met het bedrijf verstevigd. Informeer daarom je medewerkers in een blog over de gevolgen van lang openstaande vacatures en maak het ook voor hen belangrijk om de vacatures vervuld te krijgen. Het sociaal intranet stimuleert samenwerking, leidt tot resultaat en vergroot daarmee de betrokkenheid van de medewerkers bij het bedrijf.

2. Werving via sociaal intranet leidt tot lagere kosten

Voor elk bedrijf is referral recruitment een welkom wervingskanaal, omdat het intern uitzetten en vervullen van een vacature lagere kosten met zich meebrengt. De komende jaren zal de babyboomgeneratie op de arbeidsmarkt stilaan vervangen worden door de generatie Y,  starters op de arbeidsmarkt. Deze wisseling van de wacht zal een fors beslag leggen op de beschikbare wervingscapaciteit en wervingskosten. Dit is eens te meer een reden om deze generatie kosteneffectief en dus persoonlijk te werven. Bovendien spreekt een persoonlijke benadering de starters ook veel meer aan. Ze kiezen hun eerste werkgever immers heel bewust naar de aard en cultuur van het bedrijf en laten zich in hun keuzes overwegend informeren door referrals.

Meer voordelen van een sociaal intranet?

Dankzij een sociaal intranet werken medewerkers sneller samen, voelen ze zich meer verbonden met elkaar en met de organisatie en komen innovatie, kennis en creativiteit tot leven. Referral recruitment is dan ook zeker niet de enige verrassende toepassing van een sociaal intranet.  Ik lees graag jullie verhalen en aanvullingen!