Innovatie

Responsive design: wanneer worden social media slim?

0

Stel, de crisis heeft je getroffen en het huisje moet een stukje kleiner, van 150 m² terug naar 50 m². Wat doe je dan? Twee derde weggooien waarschijnlijk niet, dat is niet slim. Facebook en LinkedIn kiezen hier echter wel voor in hun apps en mobiele sites en Twitter neemt gek genoeg voor elk huis weer andere spullen mee. Dat moet toch slimmer kunnen!?

Dat kan zeker slimmer en het heet responsive design, adaptive layouts, schaalbaar ontwerpen of een andere term die aangeeft dat de code het design aanpast afhankelijk van het schermformaat, maar de inhoud (nagenoeg) gelijk houdt. Over deze ontwikkeling is de laatste twee jaar al veel geschreven, maar hoe zijn de social big three (Facebook, Twitter, LinkedIn) hier in hun apps en sites mee bezig?

Statusupdate

Hoe staan de grote drie er precies voor?

LinkedIn – cijfer: 2

Het grootste zakelijke social network heeft in augustus een volledig nieuwe app en mobiele site gelanceerd voor iPhone en Android, maar heeft nog geen tablet app (-2). De mobile apps zien er zeker goed uit, maar bieden wel een totaal andere interface (-2) dan de volledige site én zijn ook nog inhoudelijk anders ten opzichte van elkaar (-4). Zo is het mij nog niet gelukt om op een bedrijfspagina te komen in zowel de app als mobiele site. Best een belangrijke feature van LinkedIn! De groepen zijn recentelijk wel toegevoegd in de app (en weer niet op mobiele site), maar in onderstaande screenshots van hetzelfde moment is alleen de groepstitel gelijk.

Linkedin screenshots

Facebook – cijfer: 7

Is het meest bezochte websysteem ter wereld dan beter bezig? Tot voor kort niet, maar naast de nieuwe universal Facebook iOS-app is ook de mobiele site geüpdatet in dezelfde stijl en beide zijn een grote stap voorwaarts. Helaas was er kennelijk niet genoeg geld om ook direct de Android-app te upgraden (-1). Ook blijven er op de normale site regelmatig nieuwe features bij komen (zoals Timeline) die niet in de mobiele varianten geïntegreerd worden (-1). Daarbij leunt Facebook natuurlijk ook zwaar op Flashgames, wat simpelweg technische problemen geeft in iOS. Ook een nadeel is dat de steeds populairder wordende Facebookadvertenties én de pagina’s met Facebook-apps die men zelf kan toevoegen, dan weer niet terugkomen in de app en mobiele site (-1):

Twitter – cijfer 5

Het simpelste social network van de drie, zou toch het beste moeten scoren! Helaas! Twitter heeft wel een geweldige iPad app-interface, die ook behoorlijk overeenkomt met de app voor iPhones. Maar op het web en Android gaat het dan toch weer mis: voor mobiel is er een aparte iPhone-site, die functioneel redelijk afwijkend is van de app (-1). Daarbij is er een aparte en erg eenvoudige mobiele site voor andere devices (zoals Android) en de desktopvariant is weer heel anders (-1).  De twitterstream is overal gelukkig wel redelijk gelijk, maar alle menuutjes met opties zijn behoorlijk verschillend per device (-2), onderstaand de menu’s bij de Frankwatching-page:

 

#Fail

Al met al wordt er dus behoorlijk gefaald. Dit heeft tot gevolg dat iedereen die een nieuwe smartphone of tablet koopt, steeds opnieuw zijn weg moet vinden. Het lijkt een kleinigheid, maar wel een kleinigheid die miljarden gebruikers extra tijd kost. En zijn het niet ook juist deze kleinigheden in gebruikersvriendelijkheid die Apple zo groot hebben gemaakt?

Nieuw vriendschapsverzoek!

Responsive design wil graag vrienden worden, maar wanneer zijn de social media dan toe aan deze nieuwe connectie? Wanneer accepteren ze het verzoek? Facebook lijkt wel op de goede weg, met een goede visie, maar ik denk dat het nog even kan duren voor de grote drie echt om zijn. De technische onmogelijkheden zijn al het eerste probleem, maar alles schaalbaar bedenken en produceren is een grotere zorg. Zeker omdat er veel partijen bij betrokken zijn:

 1. Facebook, Twitter en LinkedIn zelf
  Worden te groot, verschillende teams werken aan verschillende onderdelen. Eén duidelijk beleid op dit gebied is er dus alleen bij Facebook.
 2. Adverteerders:
  Advertenties moeten ook schaalbaar aangeleverd worden.
 3. Third-party bouwers
  Farmville, Poker en alle andere plugins moeten responsive gebouwd worden. Ook geen Flash meer dus!
 4. Bedrijven
  Steeds meer bedrijven zijn druk bezig om te leren omgaan met social media. Ze zijn nog niet klaar voor responsive denken.
 5. Iedereen…
  Ja, uiteindelijk is alles en iedereen van belang. Want wat hebben we bijvoorbeeld aan een link die wel overal getoond wordt, maar niet werkt op mobiel?

Een laatste punt is dat ook technisch gezien natuurlijk niet alle functionaliteiten op elk apparaat werken, dus dat duidelijk maken aan al deze groepen is ook lastig.

Niet genoeg volgers…

De tijd is helaas dus nog niet rijp voor slimmere en dus meer gebruikersvriendelijke social media. De slechts enkele duizenden volgers van schaalbaar ontwerpen kunnen nog niet opboksen tegen de bedrijven met miljoenen gebruikers. Kortom: jouw support is nodig! Laten we ons verenigen. Connect , Volg en Like Responsive Design!