How to, Verdieping

Bloggen: 8 redenen om te beginnen

0

Bloggen is dood! Dit soort teksten trof ik vorig jaar regelmatig aan op diverse weblogs. Toch ben jij op dit moment een blog aan het lezen en heb ik de moeite genomen om er een te schrijven. Waarom eigenlijk? Waarom zou iemand überhaupt aan bloggen beginnen?

Mensen bloggen uiteraard om uiteenlopende redenen. In een poging tot overzicht heb ik er 8 op een rij gezet. Voel je vrij om de lijst in de reacties aan te vullen. In dit artikel gaat het met name over bloggen in een min of meer zakelijke context, zoals op Frankwatching. Voor persoonlijke blogs zijn er (deels) andere drijfveren.

Je passie delen

Als je veel passie hebt voor je vak dan verdiep je je er niet alleen tussen 9 en 5 in, maar bij elke gelegenheid die zich voordoet. Je bezoekt congressen, leest de vakbladen en uiteraard de blogs. En op een dag denk je bij jezelf ‘ik wil mijn kennis over mijn vak ook delen’. Vervolgens begin je je eigen blog of meld je je aan bij een platform zoals Frankwatching. Voilà een blogger is born!

Een podium vinden voor je ideeën

Een weblog is een prachtig podium om je ideeën met de wereld te delen. De drang om gezien en gehoord te worden is ingebakken bij de mens. Het succes van sociale netwerken zoals Facebook is er voor een groot deel aan te danken. Heb je een bepaalde opinie, dan wil je die uiten. Of het nu op een verjaardagsfeest is, bij de koffieautomaat op het werk of in de kroeg. Weblogs zijn laagdrempelige publicatieplatformen. Iedereen met basale internetkennis kan een weblog starten. Bijvoorbeeld via een service verlener zoals Blogger. Zij halen je alle technische vraagstukken uit handen zodat je je kunt richten op datgene waar het om draait. Het delen van de gedachten, kennis en ideeën.

Gedachten ordenen

Een goede manier om een coherente mening te vormen over een bepaald onderwerp is door erover te schrijven. Het schrijven van een blog dwingt je om na te denken, research te doen en structuur aan te brengen. Tijdens het schrijven kristalliseren je gedachten zich uit. Je bouwt een betoog op en voert niet alleen een gesprek met de lezer, maar ook met jezelf. Het resultaat is een artikel én aangescherpt inzicht.

Leren door feedback

Je blogpost is af. Tijd om achterover te leunen? Nee, nu wordt het pas interessant. Mensen lezen je blog (als het goed is) en reageren daarop. Je argumenten, feiten en opinies worden ondersteund of uitgedaagd. Lezers reageren met vragen en aanvullingen. Waardoor je opnieuw aan het denken wordt gezet. De grote meerwaarde van een blog is dat je directe feedback krijgt op wat je schrijft. Ideaal om van te leren. Graag vraag ik dan ook om jouw feedback op dit artikel. Zijn de genoemde redenen herkenbaar of denk je er anders over, laat het weten!

Gevonden worden & vertrouwen opbouwen

Ook voor personal branding is een blog een mooi instrument. Door te schrijven over zaken waar je verstand van hebt vergroot je de kans dat anderen vertrouwen in je stellen. Zo houden veel freelance marketingprofessionals een blog bij om te werken aan hun reputatie. Met wie wil een opdrachtgever immers liever zaken doen? Met degene die over een vraagstuk gepubliceerd heeft of degene die het gelezen heeft?

Naast een goed gevuld LinkedInprofiel is bloggen dus een uitstekend middel om je te profileren en om gevonden te worden. Iets dat overigens niet alleen voor freelancers interessant is. Het kan je ook helpen bij de selectie voor een volgende baan en binnen de organisatie waar je nu werkzaam bent. Blog over issues die relevant zijn voor je organisatie en deel die blogs met collega’s en leidinggevenden. Met een beetje geluk ziet men jou als de expert en krijg je de kans om zaken op te pakken waar je gepassioneerd over bent.

Omdat het kan

Technologie heeft ons leven ingrijpend veranderd. Vroeger vertelden mensen elkaar verhalen rond het haardvuur. In het verre verleden zelfs via rotstekeningen. De behoefte om te vertellen en te communiceren is van alle tijden. Voor de uitvinding van de boekdrukkunst was het echter lastig om verhalen te laten ‘reizen’. Mondelinge overlevering was de manier om een verhaal zijn weg te laten vinden. Fysieke afstand vormde daarbij een hindernis. Het gedrukte boek opende een nieuwe wereld van mogelijkheden. En de laatste decennia voltrekt zich een nieuwe mediarevolutie. Iedereen kan publicist worden. Even een account aanmaken op een van de vele blog platforms (of sociale netwerken) en je kunt alles delen met de buitenwereld. Mensen zijn niet veranderd, de technologie wel. Nog steeds willen we verhalen vertellen, net zoals de oermens die rotstekeningen maakte. Het grote verschil is dat iemand aan de andere kant van de wereld nu je verhaal kan lezen.

Nieuwe contacten opdoen

We leven in een netwerkeconomie. Het draait niet alleen om wat je kunt, maar ook wie je kent. LinkedIn is het symbool hiervan. Niet alleen kan je je netwerk er onderhouden, maar het is ook zichtbaar wie de relaties van je relaties zijn. Je netwerk is een currency. Met de juiste connecties bereik je meer en lever je ook waarde aan je netwerk. Bloggen kan een manier zijn om je persoonlijke netwerk uit te breiden. Je kan je blog gebruiken als een conversation starter. Soms wordt je ook benaderd naar aanleiding van iets wat je geschreven hebt. Overigens zou ik dit zelf nooit als primaire drijfveer zien om te bloggen. Een goede blogpost schrijven kost tijd en energie. Als het je puur om netwerken gaat, kun je ook de nodige congressen en borrels aflopen.

Het is leuk om te doen

Misschien wel de belangrijkste reden. Bloggen is fun. Ten minste, als je van schrijven houdt. Zo niet, dan kun je wellicht een video blog starten. Plezier in het bloggen is voor veel bloggers een belangrijkste drijfveer. Als je er geen plezier aan beleeft hou je het ook niet lang vol. Het onderhouden van een (eigen) blog vraagt om het commitment om regelmatig te publiceren. Voelt het schrijven van een blog aan als een bezoek aan de tandarts, begin er dan niet aan. Je bespaart jezelf een hoop kopzorgen. Anderzijds, vind je het leuk om te schrijven over je vakgebied, blog er dan lekker op los. Have fun!

Wat is jouw reden om wel of juist niet te bloggen?