Online marketing

BMW ConnectedDrive: nu ook altijd online vanuit je auto

0

Een bont gezelschap verzamelde zich vorige week maandag na sluitingstijd bij de showroom van de BMW-groep in Rijswijk. Frankwatching was uitgenodigd om te gaan testrijden in een BMW, voorzien van ‘ConnectedDrive’. Connected als we zijn, gingen we op onderzoek uit.
Bij binnenkomst wachtten ons een hapje, een drankje, een kom snert en wat bekenden uit de blogwereld, al dan niet voorzien van camera’s en microfoons. BMW had duidelijk de bedoeling wat online buzz te creëren rondom deze innovatie. Onze opdracht was natuurlijk te bepalen of dat terecht is! Aan de hand van een soort puzzeltocht met opdrachten, kregen we per duo de gelegenheid allerlei functies van zowel de gekozen BMW als Connected Drive uit te proberen tijdens een uitgebreide testrit.

ConnectedDrive

display van bmw connecteddrive online Floris Vlasveld

foto: Floris Vlasveld

BMW ConnectedDrive belooft nieuwe BMW’s die zijn voorzien van telefoonvoorbereiding en navigatiesysteem, te verbinden met de buitenwereld. Gestoeld op de pijlers Gemak, Infotainment en Veiligheid biedt het systeem allerlei interactieve diensten waarmee slim op de behoefte van ‘anywhere, anytime’ wordt ingespeeld. Raadpleeg bijvoorbeeld Google Local Search vanuit de auto en zet deze door naar je navigatiesysteem. Of plan thuis een route via Google Maps en ‘push’ die via internet naar je auto. Zelfs door het tonen van een foto kan ConnectedDrive je in sommige gevallen naar een lastige eindbestemming helpen.

Twitter & Facebook

Tijdens het rijden worden statusupdates van Facebook en tweets voorgelezen. Die voorleesfunctie is, zoals te verwachten was, hilarisch. In een auto in de showroom maakten we daarover dit korte filmje als bewijs:

Accepteer cookies

We herkenden weinig in de voorgelezen tweets. Maar als je stilstaat, zijn de RSS-lezer, e-mail, webcams van verschillende bestemmingen en de Facebook- of Twitterfunctie ook ‘gewoon’ van het scherm te lezen. Die laatste functies worden overigens gestuurd door een app (en je mobiele data-abonnement) op je iPhone 4 en jonger. Android volgt, zo zegt BMW, maar volgens ons is het feit dat Androidondersteuning ontbreekt, tegenwoordig wel een tekortkoming. Overigens zijn deze functies te beveiligen met een wachtwoord, ook op afstand (handig als bijvoorbeeld je auto wordt gestolen).

connecteddrive bmw twitter Gitta Bartling

foto: Gitta Bartling

Erg veilig!

Het is wel zo veilig dat BMW deze diensten niet rijdend aanbiedt. En ze maken het nog veiliger. Het ‘Heads-Up Display’ projecteert actuele informatie over de snelheid, de te nemen route en eventuele waarschuwingen op het voorraam, waarvan wij nog niet zeker weten of we dit prettig vinden. Misschien een kwestie van wennen. De ‘Advanced Emergency Call’-functie neemt na een ongeluk automatisch contact op met de hulpdiensten. Daarbij worden een aantal zaken automatisch doorgegeven, zoals het aantal inzittenden, het brandstofniveau en de plek van impact. En een infraroodcamera waarschuwt tot slot voor mensen of dieren op de weg.

Laura helpt ons de weg te vinden

Op zichzelf zijn dit allemaal al interessante mogelijkheden, maar BMW maakt het de bestuurder nog gemakkelijker met de Information Service; 24/7 en 365/365 contact opnemen met een persoonlijk assistent. Deze helpt je bij het vinden van telefoonnummers of diensten, het opzoeken en desgewenst automatisch naar de auto ‘pushen’ van een route en een beschikbaar restaurant of hotel zoeken die voldoet aan door jou opgegeven eisen en een reservering plaatsen.

bmw x3 kurhaus connecteddrive Floris Vlasveld

foto: Floris Vlasveld

Tijdens onze proefrit hebben wij de persoonlijke assistent (‘Laura’) gevraagd om het adres van het Kurhaus in Scheveningen op te zoeken en in de navigatie in te stellen, en om een route naar Landgoed Voorlinden in Wassenaar klaar te zetten als volgende bestemming. Dat ging vlekkeloos; zodra het gesprek was beëindigd was de eerste route voorgeprogrammeerd en de tweede route stond gereed in de berichtenbox. Aan het eind van onze rit vroegen wij om de route naar BMW Nederland in Rijswijk. Helaas bleek na het ophangen dat de navigatie niet was ingesteld. Naderhand bleek dat wij vermoedelijk de verbinding te snel hadden verbroken, waardoor de dataoverdracht nog niet was voltooid. Maar: wij zijn fan. Van Laura.

In heel Europa te gebruiken

Om al deze diensten mogelijk te maken, heeft een BMW ConnectedDrive zijn eigen SIM-kaart aan boord. Via een 2G verbinding kan de auto in heel Europa verbinding maken. De jaarlijkse abonnementskosten van € 99,- omvatten onbeperkt gebruik van vrijwel alle aspecten van het systeem in heel Europa, met uitzondering van de Facebook en Twitter client. Om die te gebruiken moet je je telefoon op de auto aansluiten en de BMW-app downloaden.

Conclusie

Een aantal zaken uit de ConnectedDrive zijn superhandig en zouden we liever vandaag dan morgen gebruiken. We willen allebei wel zo’n Laura en wie kan er tegen de veiligheidsaspecten zijn? De connectie met een telefoon voor Twitter en Facebook via een app op je iPhone werkt weliswaar, maar is nog erg beperkt en de voorleesfunctie gooien we liever vandaag dan morgen uit het menu.

Het hele menu moet bediend worden via één knop in de middenconsole en daar zit ‘m meteen de grote tekortkoming van deze techniek: woorden moeten per letter ingegeven worden (hoe zat het ook alweer met ogen op de weg houden i.v.m. de veiligheid…?) en de menustructuur is niet altijd even logisch of gebruiksvriendelijk. Siri van de nieuwe iPhone 4S doet het naar ons gevoel toch een stuk beter en we begrijpen niet dat een dergelijke techniek niet meteen in ConnectedDrive gebruikt is. Handen aan het stuur, ogen op de weg, en inspreken maar.

Ook is de integratie van de diverse diensten nog niet ver genoeg doorgevoerd voor en optimaal functionerende ‘Connected drive’. Want hoe mooi is het als je een net voorgelezen e-mail telefonisch kan beantwoorden? Als dat emailadres in je adresboek staat, en er staat een telefoonnummer bij die contactpersoon in je adresboek, lijkt dat een koud kunstje. Voor verdere verbetering en uitbreiding vatbaar dus, maar een erg leuk begin. Doe ons maar 1 maal de X3. Mét Laura.