Apps & Tools, Columns

Hoe Spotify mijn muziekbeleving compleet veranderde

0

Twee weken geleden kreeg ik een uitnodiging toegestuurd voor een Premium account op Spotify, de immens populaire muziek streamingservice. Met Spotify heb je makkelijk toegang tot meer dan 13 miljoen songs, die je niet zomaar downloadt, maar streamt naar je computer of devices. Ik was al een tijdje aan het rommelen met de gratis versie in de VS, maar echt onder de indruk was ik niet. Ook toen ik begon te spelen met de nieuwe uitgebreide Premium mogelijkheden, zag ik aanvankelijk niet zo goed in wat nu zo speciaal was aan Spotify. Ruim twee weken verder kan ik alleen maar stellen dat Spotify mijn hele muziekbeleving heeft veranderd.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

De impact

Ik was tot voor kort een sporadische radio-luisteraar: ‘s ochtends aan het ontbijt, maar vooral in het weekend stond Klara of Stubru te spelen als muzikaal behangpapier. Sinds we Spotify hebben, heeft de radio geen 10 minuten meer aangestaan. De functie van ‘achtergrondmuziek’ is volledig vervangen door playlists in genres waar we op dat moment zin in hebben. Bovendien luisteren we nu veel meer naar muziek dan we daarvoor naar de radio luisterden.

Het grootste deel van mijn muziekbeleving is echter georiënteerd rond muziek op mijn iPod, waarnaar ik uren luister in de auto. Om de zoveel maanden zat ik een halve dag achter mijn computer om op zoek te gaan naar nieuwe muziek die ik vooral online leerde kennen. Sinds Spotify luister ik geen iTunes en iPod meer. Thuis wordt de muziek nu gestreamd van Spotify naar één van mijn speakersets. In de auto luister ik naar de albums die ik lokaal in Spotify heb gezet en die automatisch syncen met mijn iDevices. En in plaats van weken of maanden te wachten op een nieuwe lading muziek, groeit mijn Spotifybibliotheek nu dagelijks. In amper twee weken tijd zijn twee pijlers van mijn actieve muziekbeleving volledig veranderd. En ik denk niet dat de klok snel zal terugdraaien.

Accepteer cookies

De kracht van Spotify

Zoals ik al eerder stelde was ik na mijn eerste kennismaking niet echt enthousiast. Een bibliotheek met veel muziek, op het eerste zicht niets bijzonder en niet veel anders dan pakweg iTunes. Het besef van de echte kracht van Spotify kwam er pas toen ik begon te spelen met playlists. Ik ontdekte dat de meerwaarde van Spotify zit in de combinatie met het open web, en dan vooral met Google. Nu al circuleren er ontelbare playlists op het internet, gegroepeerd op speciale sites en doorzoekbaar via Google. In plaats van Spotify te starten en te zoeken naar een artiest, typ ik gewoon in Google de naam, het album, het genre of de sfeer waarnaar ik op zoek ben.

In combinatie met de zoektermen ‘Spotify’ en ‘Playlist’ geeft me dit ogenblikkelijke toegang tot vele playlists die ik direct kan beluisteren. De playlists zijn door mensen met de hand samengesteld, niet door machines en algoritmes en dat maakt ze doorgaans veel beter dan wat Apple (met Genius), Tunify of Pandora aanbieden. De kracht van Spotify zit in de openheid van het systeem. Playlists en muziek bestaan overal op het web en zijn makkelijk via Google terug te vinden. Je zit dus niet te zoeken binnen 1 interface in een gesloten muziekwinkel zoals iTunes, je komt Spotifymuziek overal tegen.

Spotify is social

Het makkelijk kunnen aanmaken van playlists maakt dat muziek kan verspreid worden en dat iedereen met een beetje muzikale smaak z’n eigen playlists kan aanmaken en publiek zetten. Binnen Spotify kun je andere gebruikers volgen én je aansluiten op hun playlists, waardoor nieuwe muziek die zij toevoegen, ook direct voor jou ter beschikking komt. Als Brice Le Blévennec in zijn playlist ‘Jazz’ nieuwe songs toevoegt, krijg ik die ook direct te zien in mijn playlist met dezelfde naam, omdat ik ‘geabonneerd’ ben op zijn playlist.

Spotify is ook nog social op andere vlakken: het heeft een sterke integratie met Facebook en dat maakt het makkelijk om songs te sharen. Toch heb ik dit aspect nog niet echt kunnen ervaren. Waarschijnlijk omdat er in mijn Facebooknetwerk maar 18 andere Spotifygebruikers zitten, waarvan minder dan de helft ook actief lijkt te zijn. Ik kan me inbeelden dat dit wat anders wordt, zodra Spotify echt beschikbaar wordt in België.

Toegang vs. bezit

Na enkele dagen rondkijken op Spotify was ik enigszins in de war. Hoe moest ik Spotify efficiënt gebruiken? Enkel playlists aanleggen (of gebruiken van anderen) of moest ik proberen om mijn vele duizenden CD’s van iTunes over te zetten naar Spotify? Heel even heb ik dat laatste overwogen, tot ik aan den lijve begon te ervaren wat het is om ‘bezit’ te ruilen voor ‘toegang’. Met Spotify blader je niet door je eigen lijsten op zoek naar iets dat je wil horen. Je denkt aan iets, zoekt het en het begint te spelen. Het maakt niet meer uit of je het hebt of niet, je hebt er altijd toegang tot.

De toekomst

Ik geloof dat Spotify de muziekindustrie opnieuw in gang kan duwen. Elke song die gespeeld wordt levert immers geld op voor platenlabels en artiesten. En dat is heel wat anders dan in de klassieke muziekbusiness, waarbij een kleiner wordende groep mensen nog ‘de volle pot’ betaalt aan het kopen van muziek, terwijl een groeiende groep muziek illegaal downloadt. Zoals ik in mijn boek “Media Morgen” stel, geloof ik niet dat de toekomst van muziek zit in het betalen voor songs en albums, maar wel in het betalen voor toegang (zoals Spotify) en ervaringen (zoals concerten). En voor mij zit Spotify met haar aanpak op het juiste spoor.

Om het echt te laten werken moet elke artiest deel uitmaken van het platform. En dat is vandaag nog niet het geval: bands zoals Coldplay weigeren om op Spotify te staan, omdat ze aan ‘verkoop’ (nu nog) meer verdienen. Ze doen maar. Ik betaal vanaf nu voor muziek via Spotify. En als ik de laatste van Coldplay echt wil, dan download ik die wel illegaal. En om af te sluiten met een uitsmijter; in Nederland is Spotify al officieel gelanceerd, in België nog niet. Maar er gaat een sterk gerucht dat Spotify formeel in België zal lanceren op 16 november, nog enkele uren geduld dus.