Innovatie

Weblezen: online boeken lezen zonder download

0

De ontwikkelingen in de wereld van digitaal lezen staan niet stil. Boekwinkels gaan failliet, ereaders gaan als broodjes over de toonbank, en het wordt lezers steeds makkelijker gemaakt om digitale boeken te vinden, te kopen en te lezen. De nieuwste stap in deze ontwikkelingen? Weblezen. Online lezen zonder downloads (vergelijk het met de inkijkpagina’s op websites als Amazon.com). Is weblezen de toekomst?

Klik & lees in plaats van plug & play

De partij achter ebook.nl heeft een nieuwe dienst geïntroduceerd: weblezen, online boeken lezen. Je koopt een boek (of leest het gratis, zie onderaan dit artikel of hier voor de speciale actie voor Frankwatchinglezers) en leest het vervolgens, zonder dat je het hoeft te downloaden. Je hebt geen ereader nodig, en je hoeft ook geen keuze te maken voor een bepaald platform als iBooks of Amazon.com. Geen apps, geen software en geen downloads dus. Je klikt op het boek en je begint te lezen. Het enige dat je nodig hebt, is een browser met internetverbinding. Dat is, volgens productmanager Erik Rigters, het idee. Het moet zo simpel mogelijk zijn om online te lezen.

Online lezen: van blog naar boek?

We zijn met zijn allen steeds meer gewend om online te lezen – we lezen de hele dag door blogs en websites. Daarvoor hoeven we niets te downloaden of te installeren. Waarom dan niet langere teksten lezen op dezelfde manier? Je gaat naar de website, klikt op het boek, en kunt het lezen. Klaar. Het gemak, het feit dat veel mensen continu online zijn (mobiel of niet) en natuurlijk de vele smartphones en tablets die steeds geschikter zijn voor het lezen van langere teksten, zijn allemaal elementen die hebben geleid tot het idee voor weblezen.

Hoe belangrijk is een download?

Daar staat tegenover dat je misschien het gevoel hebt minder ‘eigenaar’ te zijn van het boek. Je kunt het niet uitlenen, je kunt het niet downloaden, je kunt het niet delen. Aan de andere kant bedacht ik laatst dat mijn iPad bomvol staat met boeken, die ik misschien nooit meer ga lezen. Ik zou het prima vinden om ze tijdelijk te huren zonder download. Geen eigendom, geen downloads, maar een maand toegang tot een boek. Ik lees toch vooral thuis op de bank of in bed, en daar heb ik altijd internettoegang. En dan wil ik de boeken die ik wel opnieuw zou willen lezen, alsnog downloaden. En ik wil ook ergens een overzicht van wat ik al gelezen heb. Lijkt me niet onmogelijk, met weblezen. Toegang dus, in plaats van bezit.

Het einde van e-pubs?

Gaat deze ontwikkeling de e-pubs, pdfs en papieren boeken vervangen? Ik denk van niet en Erik is het daar mee eens: “Het is niet onze verwachting dat weblezen alle andere manieren van lezen gaat vervangen. Net zoals we met www.ebook.nl niet verwachten dat met ePub-ebooks alle andere manieren van lezen vervangen worden. Weblezen moet een extra manier worden om te lezen. En dat zo makkelijk mogelijk. Dat is het idee.”

Is de markt eigenlijk wel klaar voor dit ‘lezen in de cloud’? Erik: “Timing… timing …timing… We hebben geen idee of de markt hier klaar voor is. Wel hebben we een idee dat de voorwaarden geschept zijn. Daarmee doel ik erop dat we denken dat er voldoende mensen zijn die continue online zijn met een device waarin ze in hun browser gebruik kunnen gaan maken van weblezen.”

Embedden van boeken

Er zit nog een kant aan weblezen: de mogelijkheid om gedeeltes van boeken, of zelfs hele boeken, te embedden op websites. Dit schept natuurlijk geweldige mogelijkheden voor uitgevers. Eigenlijk worden hun boeken deelbaar. Je kunt je voorstellen dat dit erg interessant kan zijn als tool binnen affiliate marketing, bijvoorbeeld. Iemand blogt over een boek, en kan direct, in hetzelfde artikel, het boek als webleesboek embedden. Lezers kunnen direct (een gedeelte) gaan lezen. Ze hoeven niet eerst te klikken, te downloaden, etc.

slimmer van Clay Shirky

(Web-)Lees nu ‘Slimmer’ van Clay Shirky op Frankwatching

Weblezen is nog in beta, maar om lezers van Frankwatching te laten ervaren hoe het is om te weblezen kun je hier de komende weken gratis het boek ‘Slimmer’ van Clay Shirky lezen. Het hele boek dus. Niet alleen het eerst hoofdstuk of de inhoudsopgave. Erik en zijn collega’s horen graag wat je er van vindt. Laat dus zeker een reactie achter hieronder! Wil je meer weten over weblezen? Zie dan www.frankwatching.com/weblezen.