Verdieping

Facebook Monitor november: Ajax de grootste, Volkswagen de snelstgroeiende

0

Gisteren lanceerden wij de Facebook Monitor: een online ranglijst van de 100 grootste Facebook fanpagina’s van Nederland. In samenwerking met Frankwatching zullen wij hier vanaf nu maandelijks op de eerste dag van de nieuwe maand verslag doen van de verschuivingen in deze top 100 en de Facebook campagnes belichten die hierachter schuil gingen. Vandaag trappen we de serie af met een eerste report over november.

In november waren er enkele opvallende stijgers te zien. Zo kwam de pagina van Stop Aids Now met stip binnen in de top 100. Midden oktober stond de teller van deze pagina nog op 1.208 fans. Maar een sterke campagne met een hoofdrol voor Nicolette Kluijver en waarin jij je like kon doneren in ruil voor een condoom leidde tot een bijzonder mooi resultaat: eind november stond de pagina op 45.795 fans. Goed voor een groei in november van 100,03% en een stijging naar de 20e plek. En natuurlijk niet te vergeten: 80.000 condooms voor Afrika!

Ook de pagina van Coolblue groeide als kool afgelopen maand, mede dankzij de Eindbaas actie. Stond deze pagina vorige maand nog op positie 62, eind november is hij goed voor de 30e plek. Een indrukwekkende groei van meer dan 200%. Een nieuwe binnenkomer is de pagina van cosmeticamerk Rimmel London. Dit merk wist met 16.640 fans en een groei van bijna 216% de 82e plek te veroveren in de top 100.

Maar de absolute winnaar is toch wel Volkswagen Nederland. Eind oktober had deze pagina nog ‘slechts’ 9.361 fans. Maar dankzij de bijzonder succesvolle Fanwagen actie staat de teller eind november op 60.288. Goed voor een stijging van 544% en een sprong van de 75e naar de 12e plek. Heel slim om in te spelen op het sentiment van de meest populaire Volkswagenmodellen ooit. Complimenten voor Volkswagen Nederland! De pagina van BMW Nederland groeide deze maand overigens ook erg hard. Hieronder een overzicht van de sterkste stijgers.

Facebook Monitor November Top 10 snelste stijgers

Let op: de data is een momentopname op 1 december. 

In absolute aantallen was de pagina van Vakantieveilligen.nl afgelopen maand de winnaar. Mede dankzij een slimme actie waarmee een reischeque van 100 euro te winnen viel, slaagde de pagina erin om binnen een maand het aantal fans te verhogen van 53.869 tot maar liefst 145.988 fans eind november. Een groei van 174,8%. Vakantieveilingen.nl streeft hiermee “concurrent” Uitmetkorting.nl voorbij en is na AFC Ajax nu de grootste fanpagina van Nederland.

Ajax blijft ook deze maand in absolute aantallen de grootste pagina van Nederland. Na de enorme sprong van 54.507 naar maar liefst 228.674 fans op 28 september 2011, is de pagina de afgelopen maand met 6,8% licht gestegen tot 250.694 fans. Het is hiermee ook de eerste Nederlandse Facebook fanpagina die de grens van een kwart miljoen leden doorbreekt. We zijn benieuwd wie de volgende is! Als we overigens naar de data van de afgelopen week kijken, dan blijkt de recente bestuurscrisis bij Ajax weinig effect te hebben op de hoeveelheid fans op de Facebook fanpagina.

Naast alle stijgers waren er ook 3 dalers binnen de top 100 pagina’s. Lensway.nlPayPal Nederland en Sawadee reizen zagen in november meer fans gaan dan komen. Zij waren daarmee echter een uitzondering in de top 100, die over de gehele linie een sterke groei liet zien. Hieronder een overzicht van de  Top 10 op 1 december 2011.

Facebook Monitor November Top10 fanpagina's

De hierboven genoemde aantallen zijn natuurlijk slechts een momentopname. Kijk voor de meest actuele data en de volledige Top 100 op FacebookMonitor.nl. De monitor is een initiatief van a friend of mine in samenwerking met Yes2web.