Innovatie

Heb je een minuutje? One Minute Coaching: impact in 60 seconden

0

Jarenlang werkte Victor Mion als professioneel toptenniscoach. Tijdens een wedstrijd had hij steeds één minuut om de speler toe te spreken. Binnen een minuut moest hij iets vertellen waardoor de topspeler resultaat zou leveren en de wedstrijd zou winnen. Dit zestigsecondeprincipe ontwikkelde Mion door voor het bedrijfsleven. “Eén minuut coachen kan veel effectiever zijn dan een gesprek van een uur, doordat je direct tot de kern komt.” Een duik in zijn boek One Minute Coaching: impact in 60 seconden

Mion schreef hierover het boekje ‘One Minute Coaching, Impact in 60 Seconden’. Als manager ken je ze wel: de mensen die Oost-Indisch doof zijn, een hele dag doen over een taak van hooguit twee uurtjes, de excuusmakers, gefrustreerde driftkikkers, ongemotiveerde en ongrijpbare medewerkers en ga zo maar door. Hoe ga je met deze mensen om en nog belangrijker, hoe coach je zulke – soms niet-coachbare – medewerkers. Je haren kunnen ervan overeind staan en als je niet uitkijkt, heel gauw grijs worden.

Communicatietechnieken

Victor Mion stelt in zijn boek vast dat je soms beter al die ellenlange personeelsgesprekken kunt skippen. In plaats daarvan kun je in één minuut het verschil maken. “Tien coachingsgesprekken van 1 minuut zijn effectiever dan een gesprek van 10 minuten. Er zijn vier communicatietechnieken die je in één minuut kunt inzetten om iemand te coachen, namelijk: inspireren – vertrouwen en geloof in de ander uitspreken, complimenteren – benoemen van een persoonlijke kwaliteit van de ander, confronteren – spiegel voorhouden, en provoceren – de ander uit de tent lokken. Onder coachen wordt verstaan: iemand beïnvloeden om in beweging te komen.”

Mentale stemming

Dit zestigsecondenprincipe speelt in op vier soorten mentale stemmingen die je kunt weergeven in cirkels. In de binnenste cirkel de uitdaging, daarbuiten in een cirkel spanning of verkramping, weer daarbuiten woede of frustratie en tot slot in de laatste baan van de cirkel afhaken. “Zit je in de uitdaging, dan ben je betrokken bij wat je doet, gefocust in het hier en nu en geniet je ervan. Spanning en verkramping ontstaan vaak als je teveel bent gefocust op het eindresultaat en op het falen of slagen. Woede en frustratie ontstaan vaak als je het gevoel hebt dat er onrecht wordt aangedaan waardoor je je doel niet kunt behalen. Afhaken gebeurt wanneer je je een buitenstaander voelt en niet meer betrokken bent bij wat je doet.

Nu is het de kunst om je doel helder voor ogen te hebben, een communicatietechniek uit te kiezen en dan in één minuut de betreffende mentale stemming van de medewerker te beïnvloeden. Directe coaching en dus niet achteraf, in de vorm van een time-out zoals ik het noem.” In het overzicht hieronder vind je een aantal praktijkvoorbeelden.

One minute coaching

De mentale stemming van de medewerker
Het doel van de One minute-coach (voorbeeld) Communicatietechniek (voorbeeld) Direct effect (voorbeeld)
De “ambitieuze en betrokken” medewerker Bewustwording creëren, waardering laten blijken. Complimenteren en inspireren. De medewerker houdt de flow vast en blijft zich inzetten voor gestelde doelen.
De “onzekere” medewerker Focus op kansen i.p.v. op bedreigingen. Eerste stap in de verandering. Complimenteren en inspireren op de persoon en de prestatie. Gebruik een oprecht schouderklopje. De medewerker bouwt meer zelfvertrouwen op.
De “verkrampte” medewerker Openheid van zaken. Verkramping bespreekbaar maken. Inspiratie. Maak een onderscheid tussen het resultaat en de prestatie. ”Doe het maar,… fouten mogen gemaakt worden”. De medewerker waardeert de eigen prestaties meer.
De “gefrustreerde” medewerker Openheid van zaken. Frustraties bespreekbaar maken. Confrontatie. Frustraties beïnvloeden door focus mee te geven op zaken die nog wel te beïnvloeden zijn. De medewerker heeft meer overzicht, meer contact en geeft meer ruimte voor dialoog.
De medewerker met het “vertekend zelfbeeld” Openheid van zaken over het zelfbeeld. Empoweren (bij een te negatief zelfbeeld). Provocatie en confrontatie bij een te positief zelfbeeld. De medewerker overweegt meer realistische doelstellingen.
De “ongrijpbare” medewerker Openheid van zaken rond de discipline in keuzes. Confrontatie op het effect van deze houding. “Voor mij ben je ongrijpbaar, daardoor heb ik geen enkel gevoel bij onze samenwerking”. De medewerker is aanspreekbaar op deze ‘afhaakhouding’.
De “ongemotiveerde” medewerker Bewustwording. Demotivatie bespreekbaar maken. Confrontatie. Concreet de mentale stemming benoemen. Spiegelen. “In mijn beleving kan je veel beter, klopt dat?” De medewerker is zich bewust van de eigen maatstaven en denkt na over volgende stappen in ontwikkeling.
De “excuus-maker” Stoppen met “ja, maar”. Bewustwording van het effect van de “ja, maar” op het leren en samenwerken. Provocatie of confrontatie. Maak gebruik van heterdaadjes: “Nu doe je het weer”. Staat de medewerker open voor coaching? Complimenteer bij de bewustwordingsmomenten. De medewerker is zich bewust van de eigen inzet en leerinstelling.

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, bestaan de hoofddoelen van de One minute-coach uit:

 • openheid van zaken geven;
 • bewustwording creëren;
 • de eerste stap in de gedragsverandering bewerkstelligen.

In het boek geeft Victor Mion concrete tips voor verschillende kwesties. Ik kies er een aantal:

Van off-day naar off-minute:

 • coach de medewerker op het aanpassen van de verwachtingen aan de vorm van de dag;leg de focus op de zaken die nog wel kunnen;
 • maak het onderscheid tussen persoonlijke inzet, eigen prestaties en het resultaat;
 • complimenteer de prestaties;
 • geef het goede voorbeeld.

Timemanagement

 • erken wat je echt belangrijk vindt;
 • communiceer eerlijk en respectvol welke zaken voor jou prioriteit hebben;
 • manage de verwachtingen bij anderen.

Hoe coach je een niet-coachbare medewerker?

 • niet inhoudelijk ingaan op het probleem en benoem het niet-coachbare;
 • leg de bal bij de ander;
 • bied mentale hulp aan maar geen extra handen.

Inspireren doe je door:

 • jezelf eerst te inspireren;
 • uit de inhoud te blijven en in de boodschap te geloven;
 • metaforen te gebruiken. Beeldspraak spreekt aan en beweegt mensen.

Kappen met op eieren lopen door:

 • zeg waar het op staat en zeg het scherp;
 • respecteer je gevoelens zodat je respect geeft aan degene die je wilt coachen;
 • stop met aardig gevonden willen worden.

Hoe coach je de ongrijpbare medewerker:

 • benoem het ongrijpbare gedrag;
 • maak gebruik van het heterdaadje tijdens het gesprek en leg de bal bij de ander;
 • geef aan dat je geen vat hebt op de ander en dat dit geen basis is voor samenwerking;
 • loop na de zestigsecondeprincipe weg bij de medewerker; laat merken dat je durft los te laten. – Gouden tip!

Be-uitvloeden versus beïnvloeden

Even terug naar de mentale stemmingen-cirkel. Van een buitenbaan naar binnenbaan richting de uitdaging gaan, ook wel beïnvloeden genoemd, is moeilijker dan van de uitdaging in een buitencirkel schieten, ook wel be-uitvloeden genoemd. Be-uitvloeden kost relatief weinig moeite. “Dit gebeurt bijvoorbeeld door de discussiewinnaars – mensen die van iedere discussie een gevecht maken, muggenzifters – mensen die alles wat er gezegd wordt in twijfel trekken, dreigers – mensen die anderen onderdrukken om hun doel te bereiken en de criticasters – mensen die altijd iets verkeerd aan de ander vinden. Beïnvloeden kost daarentegen meer moeite. Je gunt hierbij de ander de beste mentale stemming.

Managers, check vanuit welke mentale stemming het gedrag van de medewerker wordt beïnvloed. Weet wanneer je moet coachen en stop met ‘kom-oppen’.”

Over One Minute Coaching: impact in 60 seconden

Titel: One Minute Coaching. Impact in 60 seconden
Auteur: Victor Mion
Uitgever: Uitgeverij Boom/Nelissen
Jaar: 2011
Nummer: ISBN 9789024401079
Mediatype: Boek (84 pagina’s)
Prijs: €14,90
Bestellen: via Managementboek en Bol.com (aff)