How to

Nieuw: private messages voor Facebookpagina’s

0

Facebook is deze week gestart met de trial van een nieuwe functionaliteit: privéberichten voor Facebookpagina’s. Hoewel het slecht een kleine verandering lijkt, kan deze nieuwe functionaliteit grote gevolgen hebben voor pagina-eigenaren.

Wearesocial.net geeft aan dat de nieuwe privéberichten het mogelijk maken voor pagina-eigenaren om op een meer persoonlijke en directe manier met fans en niet-fans, bijvoorbeeld mensen met een klacht of vraag, te kunnen communiceren. Dat biedt nieuwe mogelijkheden op het vlak van onder andere webcare.

Hoe werkt het?

Als je als bezoeker op de nieuwe ‘message’ button klikt op een pagina, krijg je een dialoogbox te zien, waarmee je een bericht kunt sturen. Opvallend is dat je daarvoor als bezoeker geen fan hoeft te zijn van de pagina.

Bron: Wearesocial.net

Als je het bericht aan de pagina verzonden hebt, wordt het toegevoegd aan je persoonlijke berichtenomgeving, op dezelfde manier als wanneer je een privébericht naar een van je vrienden stuurt. De pagina-eigenaar ontvangt vervolgens via het notificationsmenu (rechter sidebar) een notificatie dat er een privébericht ontvangen is. Afhankelijk van hoe je het hebt ingesteld, ontvang je ook een mailtje. Je ziet nieuwe berichten bovendien ook in het notificitatiemenu bovenin de blauwe balk, die er hetzelfde uit gaat zien als voor een persoonlijk profiel.

Privé reageren op comments

Een andere vernieuwing is de mogelijkheid om een privéreactie te geven op een publieke post op het prikbord van de pagina. Je kunt dus bijvoorbeeld mensen die op je pagina reageren bedanken of een privé-antwoord geven op een eventuele vraag. Op die manier kun je dus het gesprek voortzetten buiten Facebook om.

Bron: Wearesocial.net

Het is (nog) niet mogelijk voor pagina’s om zelf fans een privébericht te sturen. De functionaliteit kan dus alleen reactief gebruikt worden. Een fan of niet-fan moet eerst zelf contact hebben gezocht met de pagina (in de vorm van een privébericht of een reactie of posting op de pagina) voordat de pagina-eigenaar kan reageren. Ik hoop dat dat zo blijft, omdat op die manier wordt voorkomen dat je als gebruiker kan worden lastig gevallen door de pagina’s die je leuk vindt.

Het oordeel?

Private messaging voor pagina’s is nog niet breed uitgerold. Of dat in de nabije toekomst gaat gebeuren, is helaas ook nog niet bekend. Ik heb het dus ook nog niet kunnen uitproberen. Ik vind het in elk geval een slimme stap van Facebook. De nieuwe functionaliteit geeft pagina-eigenaren de kans om het gesprek met fans en (potentiële) klanten persoonlijk te maken en maakt het bovendien makkelijker om bijvoorbeeld meer informatie in de vorm van persoonlijke gegevens te vragen. Ik ben ook erg benieuwd of de functie in de toekomst zal worden uitgebreid naar chat, zodat Facebookpagina-eigenaren kunnen chatten met fans, en andersom!

Wat vind jij van deze nieuwe functionaliteit? Ga je op die manier communiceren met organisaties via hun Facebookpagina’s? En ben je als pagina-eigenaar blij met de private messages?