Innovatie

Apps, tablets, ultrabooks en smartphones zijn de trends voor 2012

0

Ieder jaar in januari vindt de grootste consumentenelektronicabeurs, de CES, plaats in Las Vegas. Vier dagen vol met gadgets, nieuwe producten en diensten. Wat worden voor 2012 de nieuwe trends?

Wat is de CES?

De International CES  2012 is de grootste consumentenelekctronicabeurs ter wereld.  Er zijn zoveel nieuwe producten en er is zoveel te zien, dat ik onmogelijk alles kan vertellen. Door middel van korte, 60 seconden durende videopitches breng ik de komende paar dagen CES in beeld. Maar voordat de beurs open gaat, zijn er voor de pers al diverse evenementen georganiseerd. Er waren op zondag een aantal presentaties: State of the Consumer Tech Industry en 2012 CES Trends to Watch & State of the Global CE Industry.

Wat zijn de trends?

Shawn Dubravac, CEA’s Chief Economist and Director of Research  geeft een overzicht van de trends (zoals vorig jaar Orbotix Sphero)  van de afgelopen jaren en een overzicht wat we dit jaar kunnen verwachten. Voor 2012 ziet Shawn 3 grote trends:

  • Morphing of computing. Computing is dead, all hail computing.
  • 2012 wordt ‘the year of the interface’
  • The prevalance of the personal

Als je dit vertaalt naar producten, dan kom je uit bij smartphones, tablets, ultrabooks en apps. Later deze week vertel ik meer over Intel en de ultrabooks.


Voor liefhebbers van de orginele prezi, die vind je hier.

Een markt van 1000 miljard

In 2012, zo schat GfK en CEA, zal de markt voor consumentenelektronica meer dan 1000 miljard dollar bedragen. Zo’n 54% van de bestedingen is afkomstig van de ‘developed countries’ en 46% komt uit de emerging counties zoals China en India. Over een paar jaar zal waarschijnlijk de verhouding omgekeerd zijn, de grootste markt ligt in China en India.


Noot: dit is een verkorte versie van de presentatie die is gegeven.

60 second power pitches

Op 8 januari zijn er twee presentaties en daarnaast vindt de CES Unveiled plaats, waar zo’n  70 bedrijven al voor de show hun nieuwe producten laten zien. Dit event, met gratis eten en drinken, is echter zo druk bezocht dat het bijna niet mogelijk is om video-opnamen te maken, door het geluid en de drukte.

Goal Zero

Al onze nieuwe smartphones, tablets en computers hebben natuurlijk energie nodig. Dit jaar zijn er een aantal bedrijven die daar een oplossing voor hebben, in de vorm van bijvoorbeeld dit oplaadbaar batterrypack (zowel zonne-energie als ‘gewone’ stroom) van Goal Zero.

Accepteer cookies

Aurasma

Augmented reality, het toevoegen van digitale informatie aan de ‘echte’ wereld is niet nieuw. T-Immersion en Layar zijn twee bedrijven die al diverse projecten op dit gebied hebben gedaan. Op de CES liet Autonomy (tegenwoordig onderdeel van HP) enkele demo’s zien van hun augemented reality platform Aurasma, onder andere voor Volkswagen in de Veronica gids.

Accepteer cookies

Wat worden volgens jou de gadgettrends voor 2012?