Inspiratie, Verdieping

Anonymous: het legioen slaat snoeihard terug

0

Deze week stond in het teken van het protest tegen SOPA en PIPA; 2 wetsvoorstellen die organisaties en overheden de middelen moesten geven om censuur op het internet toe te passen. Op 19 januari ging daarom, als stil protest, een aantal bekende websites op zwart, waaronder Wikipedia en Reddit. Onder druk van de publieke opinie is de SOPA/PIPA-wetgeving nu in de ijskast gezet.

MegaUpload in de boeien

Donderdagavond werd bekend dat de FBI, middels de ACTA-overeenkomst (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), invallen heeft gedaan op de kantoren van MegaUpload, één van ’s werelds grootste filesharing-portalen, waar illegaal films, muziek, boeken, en software worden gedeeld. Oprichter Kim Dotcom is in de boeien geslagen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is de entertainment-sector door MegaUpload meer dan 500 miljoen dollar aan inkomsten misgelopen en heeft MegaUpload zelf ruim 175 miljoen dollar gegenereerd met criminele activiteiten.

Aanval Anonymous

Vrijwel onmiddellijk reageerde de hacktivistengroep Anonymous hierop met de operatie #OpMegaupload. Via een pastebin link roept Anonymous zijn “leden” op om een DDOS-aanval in te zetten door gebruik te maken van de Low Orbit Ion Cannon (LOIC) tool: een open-source-applicatie om netwerken aan een stresstest te onderwerpen. LOIC is daarmee natuurlijk ook perfect geschikt om distributed denial-of-service attacks uit te voeren. Een zoektocht op Twitter maakt duidelijk dat de link gemiddeld vier keer per minuut wordt verspreid door met name Spaanstalige individuen. Volgens een telling doen meer dan 9000 mensen mee aan de aanval. Websites van het Witte Huis, de FBI, het ministerie van Justitie, meerdere platenlabelsites, de MPAA, RIAA en het US Copyright Office zijn inmiddels ten prooi gevallen aan deze actie.

Op één van de vele Anonymous gerelateerde Twitterkanalen valt te lezen:

“You cannot censor the internet. You cannot subpoena a hashtag. You cannot arrest an idea. You CAN expect us #OpMegaupload”

#OpMegaupload is de grootste operatie van Anonymous tot nu toe. Wereldwijd ondervindt het internetverkeer de gevolgen van deze actie. Volgens Akamai steeg het aantal netwerkaanvallen met meer dan 24%. De figuur hieronder maakt dit duidelijk.

Digitale vrijheidsstrijders 24/7 paraat

Het is onvoorstelbaar hoe snel het vreemdelingenlegioen van Anonymous in staat is om snoeihard toe te slaan in geval van – in hun ogen – digitale censuur of anderszins. In minder dan geen tijd zijn de manschappen gemobiliseerd en klaar voor een verlammende aanval. In een videoboodschap verwoorden ze de operatie zelf als volgt: “A New Era Has Come, Anonymous is no longer playing nice, and we do not intend to ever play nice.” Omdat #OpMegaupload de grootste actie van van Anonymous tot nu toe is, mag worden aangenomen dat steeds meer mensen de gelederen komen versterken. Waar gaat dit naartoe? Anonymous is niet uit te roeien, zeggen ze zelf. Het legioen van digitale vrijheidsstrijders is als de Hydra van Lerna een onbestrijdbaar veelkoppig monster, omdat er twee koppen terugkomen voor elke die wordt afgehakt. Gabriella Coleman, een antropologe en expert op het gebied van Anonymous, verwoordt het precies hetzelfde: “It has been a long while since they showed their hydra head this way […] The significance is that in a very short timeframe a message of dissent is spread loud and clear through a disruptive but not damaging (at least not significantly damaging) tactic.” 

Maar hebben we hier te maken met een nieuwe Hydra, met een nieuwe Robin Hood of met een mix van allebei? Het zijn deze en andere aanpalende vragen, die we in ons onderzoek “We Are Legion” zullen adresseren. Verwachte publicatie daarvan in de loop van 2012. Expect Us!