Reportages, Trends

Social Business: stapje voor stapje vooruit

0

Social business gaat langzaam vooruit. Dat is mijn conclusie naar aanleiding van mijn deelname aan de Enterprise 2.0 Summit in Parijs. Als je het mij vraagt hét Europese event op het gebied van Enterprise 2.0 en Social Business. Het is daarom des te opvallender, dat er maar drie Nederlanders aanwezig waren. Hopelijk volgend jaar meer! Een korte samenvatting. 

Social Business is meer dan communicatie en marketing

Wat is social business? Als je Frankwatching met enige regelmaat bezoekt is de kans groot dat je dat al weet. In het kort gaat het om het inzetten van social media concepten en tools binnen de organisatie. Eigenlijk is dit Enterprise 2.0. Social Business gaat een stap verder; het beoogt de interne én externe inzet van social media concepten en tools integraal aan te pakken ter verbetering van de (markt van de) organisatie.

Een ander belangrijk element van social business, is dat het om meer gaat dan het verbeteren of anders opzetten van communicatie en marketing. Vaak zie je de inzet van social media daar beginnen en eindigen. Social business is een verandering van alle elementen van de organisatie: productontwikkeling, HR, Sales, Service, IT, Communicatie en Marketing.

Tijdens de Enterprise 2.0 Summit gaf Rawn Shah van IBM een interessante, inhoudelijke presentatie waarin hij liet zien wat Enterprise 2.0 toevoegt aan de primaire bedrijfsprocessen en –onderdelen. Dit jaar was er ook meer aandacht voor de integratie van (interne) social media en bedrijfsprocessen. Vorig jaar was de inzet van (interne) social media veelal een geïsoleerd initiatief gericht op het experiment. De case van Alcatel-Lucent liet prachtig zien hoe de inzet van social tools de kern van het bedrijf kan veranderen en verbeteren.

[slideshare id=11460451&doc=e20summit-rawnshah-120207043040-phpapp01]

Wat levert social business op?

Maar wat levert Enterprise 2.0 en Social Business nou op? Vorig jaar is hier veel over gepraat. Dit jaar ook, maar op een andere manier. Er is minder gesproken over keiharde business cases, maar meer over geloof en verhalen. Geloof van het management dat social wat toevoegt aan de manier waarop zaken wordt gedaan. En dat het verzamelen van verhalen, die we uit de inzet van social verkrijgen, waarde heeft (en vaak te kwantificeren is). Dat wil niet zeggen dat er geen financiële onderbouwing te geven is. Meerdere keren werd naar de onderzoeksrapporten van McKinsey gewezen in dit kader. Die rapporten laten zien dat in vrijwel alle gevallen de inzet van social concepten en tools, tot betere bedrijfsresultaten leidt.

Mind the gap!

Meer dan tijdens de vorige conferentie, vielen me twee grote verschillen op. Enerzijds tussen de bedrijven die al veel ervaring op dit gebied hebben (relatief kleine groep) en bedrijven die net beginnen (grote groep). Er is hier, ook in Nederland, nog een wereld te winnen. Het tweede dat me opviel is het verschil tussen mensen in organisaties die (interne) social media direct begrijpen (kleine groep) en mensen die meegenomen en getraind moeten worden (grote groep). Bedrijven die succesvol met Enterprise 2.0 en Social Business bezig zijn, houden rekening met beide groepen en zijn continu bezig om de organisatie op te voeden en te trainen in social media concepten en tools. Stapje voor stapje vooruit dus. De case van BASF is hiervoor een goed voorbeeld.

Wensen

Er zijn veel meer interessante onderwerpen behandeld tijdens de Summit, die ik hier niet allemaal kan noemen, zoals gamification, Big Data, social analytics, de rol van de E2.0 Manager, etc. Volgend jaar wordt de Enterprise 2.0 Summit weer in februari gehouden in Parijs. Ik hoop dat we volgend jaar meer tijd krijgen om cases in detail te bespreken. Er waren op deze Summit nog weinig voorbeelden van de inzet van mobiel en Social Business. Verder hoop ik dat ook de valkuilen en mislukkingen op het gebied van Enterprise 2.0 en Social Business worden gedeeld. Ook in dit gebied geldt: je leert het meeste van fouten. En, tenslotte, hoop ik dat er meer Nederlanders komen! Overigens kun je alle tweets en blogposts van deze Summit hier vinden.

Herkennen jullie bovenstaande ontwikkelingen? Hoe staat het met Enterprise 2.0/Social Business in jouw organisatie? En welke trends zie je op dit gebied?