Innovatie

Business Model Innovation: waar staat jouw organisatie?

0

BMI staat niet alleen voor de waarde om te bepalen of je gezond leeft, maar ook voor Business Model Innovation. Voor bedrijven ontzettend belangrijk, om competitief te blijven. Blijf je vasthouden aan je (oude) businessmodel of kijk je actief naar nieuwe businessmodellen?

Val je eigen businessmodel aan!

Er zit een risico in het doen alsof de wereld niet verandert. Het grootste risico is misschien wel dat een ander bedrijf wel de stap maakt naar een nieuw businessmodel en je opeens compleet ouderwets bent. Luke Williams schreef daar vorig jaar een mooi boek over genaamd “Disrupt”. De essentie is dat als jij niet zelf je businessmodel ter discussie stelt, de kans groot is dat iemand anders, direct of indirect dat voor je doet. Maar hoe zit je businessmodel nou eigenlijk in elkaar? En misschien nog wel belangrijker: wat is een business model?

Wat is een businessmodel?

Volgens Osterwalder: “A business model describes the rationale of how an organization creates, delivers and captures value.”Dit zegt mij niet zo veel, dus maar eens gekeken hoe het in de Nederlandse versie van het boek wordt omschreven: “Een businessmodel beschrijft de grondgedachte van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt.”

Hoe werkt het canvas?

Osterwalder werkt met het business model canvas. Dit is een visuele manier om de 9 belangrijke elementen van je businessmodel te beschrijven. Het model is eigenlijk heel eenvoudig: aan de onderkant vindt je de kosten en opbrengsten. In het midden de waardepropositie, datgene wat je aan je klanten biedt. Aan de linkerkant vindt je ‘hoe’ je dit doet: welke partners, welke resources en welke activiteiten. Rechts zit de ‘wie’ kant. Aan wie verkoop je, hoe lever je je producten en hoe onderhoud je de relatie met de klanten.

Simpel maar doeltreffend

Om het model duidelijker te maken, is het goed om een bekend bedrijf te nemen en het businessmodel te beschrijven in het canvas. Laten we de Italiaanse autofabrikant Ferrari nemen. Dit is het high niveau model van Ferrari, specifiek gericht op de auto’s die Ferrari maakt. De categorieën spreken denk ik voor zich. In principe zou je vanuit dit businessmodel kunnen kijken waar er nog meer mogelijkheden liggen voor Ferrari. Het ontwikkelen van auto’s is een zeer kostbare zaak en Ferrari is geen ‘volume’merk als Opel of Volkswagen. Het aantal kopers is beperkt, maar het aantal mensen dat een Ferrari zou willen (of iets van Ferrari) is veel groter.

Wat kan je mogelijk nog meer doen met een heel bekend en exclusief merk als Ferrari? Lifestyle artikelen, gerelateerd aan de Formule 1 en auto’s liggen daarbij voor de hand. Zoals je kunt zien gaat Ferrari verder dan alleen de verkoop van auto’s en is er een horloge- en kledinglijn met het Ferrarilogo. De vraag is dan of je dat als een nieuwe Value Proposition definieert of integreert in bovenstaand canvas. Mijns inziens een nieuwe Value Proposition, omdat eigenlijk de enige link het merk Ferrari is, vrijwel alle andere elementen zijn anders.

Nadenken over jouw business(model)

Het business model canvas is ook een ideaal hulpmiddel om eens na te denken over je eigen businessmodel. Waar liggen nou de kosten, wat bieden we aan en wie zijn onze klanten? Met het canvas kun je dat in een middag met een groep in kaart brengen. Samen vul je het model in en praat je over de elementen van het model, bijvoorbeeld wat is nu de Value Proposition.

Nu je weet wat de huidige situatie is, kun je de volgende vraag stellen: hoe kan mijn businessmodel innoveren? Waar liggen de mogelijkheden en wat moet er veranderen? Je kunt gebruik maken van ervaren business model consultants om je te begeleiden maar hou in de gaten dat het jouw businessmodel is, niet dat van een ander.

Het boek, de app en de website

Het Business Model Generation boek is een bijzondere uitgave. Ten eerste omdat het met behulp van crowdfunding en cocreation geschreven en uitgegeven is (mijn collega Sander Smit heeft onder andere mee ge-cocreëerd en meegelezen met dit artikel). Het is een echt ‘doe’ boek met veel plaatjes en weinig tekst. De eerste 70 pagina’s kun je hier downloaden. Het boek (een aanrader) is te koop voor ongeveer € 42 bij diverse (online) boekhandels (en zowel in het Engels als Nederlands).


Er is ook een app waarmee je het business model canvas kunt invullen, maar met een prijs van bijna € 25 erg aan de dure kant, zeker voor een app. Er is geen freemium model (wat grappig genoeg wel in het boek zelf wordt beschreven), dat voor extra conversie zou kunnen zorgen. Ook komt er, volgens de website, in de nabije toekomst een webversie van de app. Daarnaast is vorige week het boek ‘Business Model You’ geïntroduceerd. Het canvas wordt hier gebruikt om een business model voor jezelf te maken.

Heb je dit allemaal nodig om met het canvas en aan het model aan de slag te gaan? Het antwoord is eigenlijk ‘nee’. Het boek is zeker een aanrader, maar als je een klein budget hebt en gevoel voor businessmodellen, kun je met de 72 pagina’s goed uit de voeten.

BMI Serie: 12 nieuwe artikelen

Vorig jaar heb ik een drietal artikelen over nieuwe businessmodellen geschreven, waarbij ik bij twee van de drie het business model canvas heb gebruikt om grafisch het ‘oude’ business model en het nieuwe business model weer te geven. Dit is goed bevallen, omdat het duidelijker is dan tekst (een plaatje zegt meer dan 1000 woorden). In 2012 plan ik in totaal 12 nieuwe artikelen over bedrijven (bestaande- of startups) die hun businessmodel hebben vernieuwd. Voorbeelden van een significante wijziging is bijvoorbeeld Versvandekweker.nl, een groep samenwerkende tuinders en kwekers die rechtstreeks groente en fruit aan de consument verkopen. Of SnappCar, een startup die bemiddelt bij het verhuren van auto’s tussen particulieren.

Heb jij een vernieuwend businessmodel? Doe mee!

Ben jij bezig met een vernieuwend businessmodel? Ik zou het erg leuk vinden om daar aandacht aan te besteden hier op Frankwatching. In de artikelen beschrijven we niet alleen het nieuwe businessmodel, maar ook de aanleiding hiervoor en een realistische, positief-kritische analyse van de kansen en bedreigingen. Hierbij hoort transparantie over de resultaten en de criteria (wanneer is je nieuwe business model een succes?).

Natuurlijk hoef je niet bang te zijn dat we de geheimen op straat gooien! Maar ik wil wel graag een realistisch beeld schetsen zodat lezers delen in de waardevolle lessen. Als je interesse hebt om mee te doen, stuur dan een mailtje naar Rob Blaauboer (rob.blaauboerATgmail.com) of tweet @robbla.