How to, Inspiratie

Yammer on Tour: jij zegt djemmer, ik zeg jammer

0

Het sociale netwerk Yammer wordt vaak gezien als het intern communicerende broertje van Twitter, maar moet het met veel minder aandacht doen. Werkt dat wel? Een sociaal medium  met een bordje ‘alleen voor collega’s’? En hoe zorg je als organisatie dat Yammer echt bijdraagt aan de interne communicatie? Met die twijfels van mezelf en vragen voor mijn organisatie ging ik naar ‘Yammer on Tour’ in Amsterdam.

Hoe het begint

Bij Avans Hogeschool werken 2200 werknemers in 7 gebouwen verdeeld over Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Drie jaar geleden begonnen ze  met Yammer. Onduidelijk is door wie en met welk doel. De twee deelnemers van het eerste uur hebben de organisatie inmiddels verlaten. In 2011 maakte het gebruik bij ons een stevige groei door tot 400 leden. Vijf tot tien procent daarvan zijn actieve gebruikers: een percentage dat overeenkomt met andere social media, zoals Twitter. Het hoger kader is niet vertegenwoordigd in de conversaties.

Het lijkt er op dat Yammer binnen onze organisatie ‘zomaar’ begonnen is, zonder duidelijk doel voor de interne communicatie. Dat blijkt in de praktijk geen uitzondering te zijn. Yammer begint vaak met een paar voortrekkers  en wordt daarna opgepikt en geformaliseerd  door bijvoorbeeld de afdeling communicatie. Dat dit binnen mijn instelling nog niet is gebeurd is een gemiste kans, en dat is eh… jammer.

 

Communities kunnen in hoge mate zelfvoorzienend zijn, maar worden niet vanzelf levendig, vertrouwd en interessant, een place to be. Het op de achtergrond begeleiden door zo nu en dan te inspireren en voeding te geven aan discussies is geen luxe, wil een community echt goed tot zijn recht komen.

Voorzichtig: collega’s op de loer

Mijn eigen twijfel zit hem in de schroom om iets te plaatsen. Nergens anders zit je met collega’s zo dicht op elkaar en staat elke letter zo gedrukt, ervaar ik. Bij alles wat ik plaats ben me ik er van bewust dat x collega’s dit gaan lezen. Dat kan invloed hebben over hoe mensen mij in mijn werk en deskundigheid zien. Ik pas dus op voor teveel stokpaardjes. Ik doseer mijn ideeën voorzichtig en heb het niet over zaken buiten het werk. Dat heeft alles te maken met veiligheid in de bedrijfscultuur.
Die ‘zwakte’ van het bekeken worden, is tegelijk de kracht. De omgangsvormen in de conversaties groeien min of meer vanzelf. Waar een organisatie van nature allerlei schotjes creëert en informatie verdwijnt in silo’s, ontstaan opeens korte lijnen. Het is alsof je bij alle koffieautomaten tegelijk staat. De voorwaarde is wel dat van hoog tot laag wordt geparticipeerd om die dwarsdoorsnede te kunnen maken. Dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Yammer biedt overigens ook de mogelijkheid om groepen aan te maken. Dat roept voor mij even het schrikbeeld op van een organisatie die haar schotjes virtueel reproduceert. In de praktijk is het een verrijking: breed waar het breeduit kan, in groepen waar een specifieke focus gewenst is.

Verwarrend: zoveel kanalen voor communicatie

Veel van mijn collega’s zijn al behoorlijk actief op andere social media. Om zowel Twitter, LinkedIn, Facebook en Yammer gelijktijdig te kunnen overzien gebruik ik Yoono, als extension in mijn Firefox browser. Maar als ik eerlijk ben, vind ik juist de mix van binnen en buiten het werk, van vakkennis en persoonlijke trivia zo leuk. En dan is Twitter het aangewezen platform voor mij. Met hashtags als #in #fb en #yam leg ik waar het zinnig is verbindingen naar mijn andere netwerken. Daarmee kom ik op een volgend punt: op hoeveel sociale kanalen tegelijk kan iemand voldoende actief zijn? Het gaat niet alleen om het posten van berichten, maar ook om reageren op elkaar. En dat gaat moeilijk op zoveel plekken tegelijk.

Yammer on Tour Amsterdam

Netwerken

Genoeg vragen voor een Yammer event in de Westergasfabriek. De voertaal is Engels, dus vanaf nu spreken we het goed uit: djemmer. Er zijn ongeveer 400 gasten. Na een ontvangst in een ruimte waar kleine demonstraties worden gegeven, verhuizen we naar een zaal voor de plenaire presentaties. Wat me direct opvalt is dat de zaal -geheel volgens de netwerkgedachte- niet gevuld is met rijen stoelen, maar met grote ronde tafels.

David Sacks, CEO en oprichter, vertelt het succesverhaal. Yammer maakt sinds 2011 een enorme groei door. Het aantal organisaties dat Yammer gebruikt is opgelopen tot 200.000. Onder de betalende klanten zitten vele grote multinationals. Een dag eerder is bekend gemaakt dat het bedrijf 85 miljoen dollar aan fondsen heeft aangeboord. Vanaf 1 maart start Yammer met een eerste grote advertentiecampagne, waarin ze de toegevoegde waarde voor ondernemingen belicht. Volgens Sacks liggen die (surprise, surprise) vooral op het vlak van:

 • verbinden, bevorderen van engagement en empowerment van mensen
 • het integreren en vergemakkelijken van bedrijfscommunicatie

De best practices en de vragenronde die volgen zijn kort maar informatief. Tim van Waard van Rijkswaterstaat zit in het panel, Thijs van Ulden van QNH en Tom Barton van Capgemini UK. Daarna volgen zes rondetafelgesprekken voor de bezoekers zelf, elk vanuit een specifieke rol. Ik kies de community manager-groep.

Tips voor Yammer community management

Wat zijn tips en ervaringen om een community tot bloei te brengen. En wat doe je -of laat je- als community manager?

 • Voluntary adoption: laat zien hoe gemakkelijk het is
 • New to Yammer: begeleid nieuwkomers in een aparte instructiegroep met tips
 • Living room: creëer een aparte groep voor vermakelijke, niet werkgerelateerde zaken
 • Take cases seriously: deel succesverhalen
 • Yam-jam: houd op afgesproken tijdstip een sessie rondom een onderwerp dat iedereen aanspreekt
 • Engage executives: Yammer toont leidinggevenden wat medewerkers enthousiasmeert of demotiveert. Actieve aanwezigheid van het hoger kader werkt ook andersom: het kweekt begrip bij medewerkers voor wat hen beweegt
 • Business value: breng de winstpunten en de Return on Investment in kaart
 • Community manager: leer de basisideeën achter het systeem, maar ben NIET de meest actieve deelnemer. Voel de hartenklop van de community en stuur alleen in noodzakelijke gevallen bij
 • Community stewards: zoek de kampioenen of super users op die nodig zijn om het netwerk tot leven te brengen

Pluizenblazen

Net werken in het echt

En dan: blauwe cocktails (de kleur van Yammer). Niet alle vragen zijn beantwoord, maar aan het eind van de middag is het ook aardig om offline te netwerken. Zo raak je dan met Xander Coolen aan de praat, die het begrip pluizenblazers introduceert. Een mooi beeld, pluizenblazers: mensen die het stof afblazen of het zaad naar alle hoeken doen verwaaien. Die zijn altijd nodig.