How to

Foursquare: businesskans of leuk speeltje?

0

Locatiegebaseerde social media. Het is altijd een zorgenkindje geweest in het marketingvakgebied. Is het alleen een leuk speeltje? Een vleugje branding? Of zijn er meer serieuze businessmogelijkheden? In dit artikel worden de kansen en mogelijkheden uitgelicht en krijg je antwoord op de vraag waarom een locatiegebaseerd medium tot een retentiemiddel kan uitgroeien.

Wat zijn locatiegebaseerde social media?

In de ontwikkeling van social media heeft een belangrijk element zijn intrede gedaan, te weten de mobiele telefoon. Social media is niet meer iets dat je enkel op je computer of laptop gebruikt. Het is een mobiele ontwikkeling geworden. Vanaf elk apparaat heb je toegang tot je sociale netwerken en het is mogelijk om te allen tijde contact met je vrienden, familie of zakelijke relaties te onderhouden.

Met dit fenomeen gaat de ontwikkeling van locatiegebaseerde social media gepaard. De meest bekende social media op dit gebied zijn Foursquare en Gowalla. Facebook heeft vorig jaar Facebook Deals al afgestoten, heeft daarna Gowalla overgenomen, maar Gowalla is recentelijk ook afgehaakt, omdat het simpelweg niet kan opboksen tegen het succes van Foursquare. Facebook probeert nu het inchecken te combineren met status updates en te integreren in het nieuwe Timeline-ontwerp. Ook Google probeert de functie van Foursquare te imiteren door de mobiele app van sociaal netwerk Google+ te combineren met Google Places en Google Maps, maar veel ruchtbaarheid is hier nog niet aan gegeven. In eigen land wordt er geprobeerd in te spelen op het meer lokale aspect van dit type medium, maar de vergelijkbare applicatie Feest.je komt niet echt van de grond qua populariteit.

Foursquare heeft inmiddels meer dan 10 miljoen gebruikers wereldwijd. De laatste schatting over het aantal gebruikers in Nederland is zo’n 150.000.

Hoe werkt Foursquare eigenlijk?

Mensen zijn ijdel. Ze willen graag van alles delen. Met vrienden, met familie, met de wereld. Niet alleen wát ze doen, maar ook waar ze zijn. Simpelweg melden dat je in ‘Café Het Hoekje’ zit is mogelijk. Maar je wilt meer dan dat. Je wilt weten of je vrienden laatst ook in dat café zaten. Of wie van je vrienden daar het meest over de vloer komt, en wat diegene van de keuken vindt. Het melden van je locatie wordt een stuk leuker als je daarbij meer onderliggende statistieken te zien krijgt.

Maar Foursquare gaat nog een stapje verder. Weten wie het meest heeft ingecheckt bij je favoriete café is leuk, maar wat als er een spelelement aan vast zit? Een ranglijst van de personen die het meest inchecken. Dat doet Foursquare. Voor elke plaats waar je incheckt, krijg je te zien wie deze het meest heeft bezocht. Deze persoon wordt de ‘Mayor‘ genoemd, oftewel de burgemeester van die plek. Tevens kan je ‘badges‘ verdienen. Zie het als een prestatie, een medaille voor iets wat je bereikt hebt. Zo krijg je een badge als je 10 keer op dezelfde plek hebt ingecheckt, ben je een doorhaler als je in één nacht op 3 verschillende plekken incheckt en ben je populair als je met meer dan 10 vrienden tegelijk incheckt.

FourSquare Badges

Wat kan je hier als organisatie mee?

Allemaal erg leuk, die spelelementen. Maar kan je als organisatie ook echt iets met al deze informatie? Zeker weten! Foursquare onderscheidt zelf 2 verschillende soorten organisaties die voordelen kunnen halen uit het gebruik van het medium:

  • Merken of bedrijven met fysieke locaties. Bijvoorbeeld Subway met meerdere locaties door heel Nederland. Maar ook het eerder genoemde lokale café om de hoek of een kledingwinkel in de buurt.
  • Organisaties ‘zonder’ vaste fysieke locatie, bijvoorbeeld een TV-station, een fabrikant of een nieuwe film-release.

Merken of bedrijven met fysieke locaties

Voor fysieke locaties is Foursquare een perfect marketingmiddel. Checkt iemand in op jouw fysieke locatie, dan kan je direct aan klantenbinding doen, zonder dat je je daar op dat moment voor in hoeft te spannen. Het is mogelijk om van te voren in te stellen wat er gebeurt als iemand in je winkel komt en incheckt op Foursquare. In onderstaande afbeelding staan enkele van deze mogelijkheden, specials genoemd, waarmee je je klanten kunt verrassen. Zo kan je iemand die voor het eerst incheckt een cadeautje aanbieden, geef je groepskorting als iemand met vrienden incheckt of geef je een beperkt aantal gratis producten weg, zolang de voorraad strekt.

Foursquare SpecialsZo’n special wordt meteen getoond op de mobiele telefoon van de gebruiker, op het moment dat hij aan de voorwaarden voldoet (een voorwaarde is bijvoorbeeld de tweede check-in of met meer dan X aantal vrienden op de bewuste locatie ingecheckt zijn).

FourSquare - Check-in bij ClickQ

Organisaties zonder fysieke locaties

Misschien klinkt het enigszins tegenstrijdig, maar Foursquare is ook inzetbaar als je geen fysieke locaties of winkels hebt. Je hebt dan de mogelijkheid om Tips te geven zodat je ‘volgers’ (vergelijkbaar met Twitter) deze kunnen uitvoeren. Een goed voorbeeld is ruimtevaartorganisatie NASA. Meerdere musea houden tentoonstellingen op het gebied van ruimtevaart. Dit wordt door NASA als aanbeveling geplaatst. Je kunt het zien als een tijdelijke check-in mogelijkheid, waar de organisatie mét fysieke locaties permanente check-in mogelijkheden heeft. Tips in Foursquare zijn gemakkelijk te integreren op je website, zoals bijvoorbeeld New York Restaurants dat heeft gedaan.

Wil je Foursquare nog professioneler inzetten, dan kun je zelfs je eigen badge ontwerpen. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden. Grote partijen zullen uit branding oogpunt graag zo’n badge willen hebben, maar Foursquare dient dit wel goed te keuren. Starbucks was één van de eerste partijen die een custom badge liet maken.

Van acquisitie naar retentie

Foursquare snapt ook prima dat organisaties hun strategische doelstellingen naar social media willen vertalen. De specials die je als organisatie kunt aanbieden zijn dan ook gericht op de verschillende stadia die een klant of prospect doorloopt. Van newbie naar mayor – van acquisitie naar retentie. In 6 stappen.

Van acquisitie naar retentie - FourSquare

Originele concepten, powered by Foursquare

Foursquare laat je ook vrij in het ontwikkelen van je eigen concepten. Voor ontwikkelaars is er een API-koppeling beschikbaar. En een beetje creativiteit zorgt al gauw voor leuke ideeën. Wat te denken van een real-life ‘Capture the Flag’-spel met behulp van Foursquare?

Foursquare is door elke organisatie in te zetten. De een is hier vanzelfsprekend meer geschikt voor dan de ander. Hoewel Foursquare al een tijd geleden z’n intrede in Nederland heeft gedaan, wordt er door de zakelijke markt nog te weinig gebruik van gemaakt. Dus zorg dat je voorloper wordt, wees creatief, verras je klanten en beleef vooral veel plezier aan het inzetten van dit medium.