Innovatie

De trein naar jouw startup vertrekt van spoor 12b

0

Wij hebben één ding gemeen, we hadden allemaal Facebook willen bedenken. Ik ook, maar toch ben ik nog steeds een simpele UX designer en niet de CEO van de nieuwste internethype. Ik heb ideeën zat, dat is trouwens ook iets wat wij allemaal gemeen hebben, we zitten vol met ideeën! Toch strandden tot verkort al mijn ideeën vrij snel. Bijna altijd omdat ik geen tijd maakte om ze uit te werken, maar eigenlijk meer omdat ik er niet genoeg vertrouwen in had om direct mijn werk op te geven en grote investeringen te doen. Ook dit is denk ik iets wat velen herkennen. Hoog tijd om daar iets aan te doen dus.

Ik geloof niet in jouw ideeën, ik geloof niet eens in de mijne

Wat mij opvalt bij de tofste nieuwe diensten, is dat ik op voorhand ook bij geen enkel idee mijn baan ervoor opgezegd had. Niet voor Spotify, niet voor Pinterest, zelfs niet voor Facebook. Eigenlijk is dit best logisch, als een idee zo overduidelijk is, dan is de kans ook erg groot dat één van de 2 miljard andere internet gebruikers het ook al bedacht heeft en wel zijn of haar baan hiervoor opgaf. De ideeën die ik dus wil uitwerken, zijn ideeën waar ik zelf nog niet eens helemaal in geloof.

Tijd is er!

Sinds het begin van dit jaar heb ik ongeveer 76 treinreizen van 40 minuten gemaakt, dat is bij elkaar 3040 minuten, of ruim 50 uur. Dat lijkt heel veel, maar dat is alleen omdat je het optelt. Als je de tijd optelt, die ik dit jaar heb besteed aan het pulken aan eten dat tussen mijn tanden zit, kom je ongetwijfeld ook op een uurtje of 20. Tijd vind je overal dus, hoe je het slim gebruikt is een tweede. Ik heb ervoor gekozen om mijn reistijd te investeren in mijn ideeën, 40 minuten per dag, 10x per week. 400 Minuten per idee. Wat voor mij reistijd is, kan voor jou de tijd zijn waarop je wacht tot de oven voorverwarmd is, de reclame tussen the voice of de laatste 9 minuten waarop je je wekker nog een keer snoozet.

Eenmaal aan een idee begonnen, is er geen weg terug

Ik heb gemerkt dat 400 minuten een perfecte tijd is om tot iets concreets te komen. Ik heb met mezelf afgesproken, dat als ik aan een idee begin, ik het ook af maak. Bij veel ideeën was ik na 10 minuten overtuigd dat ik er mee moest stoppen, dan is 390 minuten een tijd die je nog kan overbruggen. Vreemd genoeg zijn achteraf de ideeën waar ik na 10 minuten mee wilde stoppen, de leukste geworden.

Klaar is niet perfect, maar wel volledig

In 400 minuten krijg je eigenlijk nooit een idee ‘af’. Wel krijg ik altijd het idee klaar. Met klaar bedoel ik dat het online staat en ik er niet bij hoef te zeggen ‘oh ja dat werkt nog niet’ In principe moet het idee zonder mijn tussenkomst werken. Het is daarmee zeker niet af; sommige dingen kosten teveel tijd om ze goed te doen, dus dan doe ik ze minder goed. Zo werken de ideeën waarbij ik iets probeer te verkopen allemaal alleen via PayPal, daarmee kan iedereen betalen, als ik het betalen goed wil regelen, dan moet ik het ook via andere methoden aanbieden. Voor nu is dat deel dus klaar, maar nog niet perfect.

Werk alleen

Het leuke van het omzetten van een idee tot een product in 400 minuten, is dat er heel veel dingen bij komen kijken. Van het inrichten van databases & schrijven van code tot het ontwerpen van een logo, schrijven van teksten en zoeken van content. Dit moet je allemaal zelf doen, persoonlijk kon ik niet programmeren en nog slechter schrijven toen ik begon met het eerste idee begin dit jaar. Toch heb ik dit geleerd en kan ik steeds complexere ideeën in een korte tijd realiseren en krijg ik nieuwe ideeën door de dingen die ik geleerd heb.

Jij ook?

Ik heb nog geen wereldveranderende website gemaakt in de 2 maanden dat ik hier mee bezig ben. Wel heb ik 7 ideeën uit mijn hoofd de wereld in gekregen en hiervoor in de plaats heel veel nieuwe dingen geleerd. Ik wil hier dit jaar nog mee doorgaan (dus nog 10 maanden / 35 ideeën) en ik ben ervan overtuigd dat er nog een week komt die een succesvol product voortbrengt.

Sinds ik gestart ben met deze manier van werken, ben ik er in ieder geval een stuk gelukkiger op geworden. Het is fijn om je ideeën kwijt te kunnen en eigenlijk is het de leukste besteding van mijn reistijd, die ik tot nu toe heb kunnen vinden. Ik zou het je dus zeker aanraden om ook jouw ideeën uit te werken tot werkende websites of andere producten. Zelf hou ik op mijn weblog mijn ideeën en lessen bij, waar natuurlijk jouw feedback ook helemaal welkom op is. Maar wat nog belangrijker is: als jij een idee hebt uitgewerkt, laat me weten hoe het bevalt en wat je geleerd hebt!