Infographic, How to, Trends

Blauwdruk voor een perfecte blogpost [infographic]

0

Weblogs. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar hoe zet je een interessant artikel op dat te begrijpen is voor je lezers? En waar moet het aan voldoen? In deze editie van de serie Infographic Day geven we 9 tips voor een perfect artikel. De onderstaande infographic is ontwikkeld door Business 2 Community. Aan de hand van een blauwdruk geven zij de volgende 9 tips:

1. Bedenk de juiste titel

Eén van de belangrijkste aspecten van een artikel is de titel. Het laat bezoekers van je site besluiten om het artikel te lezen of niet. Aan de andere kant zijn titels belangrijk voor zoekmachines. Met de juiste woorden beïnvloed je de zoekmachineresultaten. Zorg dus dat in de titel de belangrijkste kernwoorden staan en dat deze niet te lang is.

2. Vertel waar je artikel over gaat

Geef in de eerste paragraaf duidelijk aan waar het artikel over gaat en wat de toegevoegde waarde voor de lezer is. Ook de inleiding is belangrijk voor zoekmachines. Plaats dus de belangrijkste kernwoorden in de eerste paragraaf.

3. Aandacht voor de inhoud

De inhoud van het artikel is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Houd in ieder geval in gaten dat het lezen van een scherm meer moeite kost dan lezen van papier. Korte zinnen en een variatie van trefwoorden zijn dus belangrijk. Om het verhaal te versterken, kan gebruik worden gemaakt van links naar pagina’s op de site of naar externen. Maar ook afbeeldingen en video’s zijn goede manieren om je verhaal te versterken.

4. Gebruik lijstjes

Het gebruiken van lijstjes heeft verschillende voordelen. Lezers kunnen het artikel screenen om te kijken of het voor hen interessant genoeg is om het in zijn geheel te lezen. Ook vergroot het de leesbaarheid van het artikel. In een lijst kunnen belangrijke punten worden opgesomd of relevante tips worden gegeven. Gebruik voor de titel van je lijst een dikgedrukte <h2> kop om zowel de lezers als zoekmachines erop te wijzen dat deze belangrijk is.

5. Zorg voor een goede afsluiting

In de afsluiting van je artikel geef je je conclusies van je verhaal weer. Daarnaast kun je in je afsluiting lezers er meer bij betrekken door hen een vraag te stellen. De antwoorden die zij geven kun je wellicht later gebruiken voor een vervolgartikel.

6. Stimuleer reacties

Het is belangrijk om te zorgen dat lezers de mogelijkheid krijgen om te reageren op je artikel. Hierdoor creëer je interactie. Maar ook om relevante tips en feedback te krijgen. Stimuleer reacties in je verhaal door een vraag aan je publiek te stellen. En zorg dat er voor je bezoekers geen obstakels zijn om hun reactie achter te laten.

7. Gebruik social media-buttons

Geef jouw bezoekers de mogelijkheid om het artikel te delen met anderen. Hiervoor kun je gebruik maken van social media-buttons. Met een klik staat een verwijzing naar je artikel op Facebook, Twitter of andere social media.

8. Visualiseer

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Ook online. Maak gebruik van afbeeldingen in je artikel. Zorg er ook voor dat een visualisatie links boven in je artikel geplaatst is. Hiermee prikkel je bezoekers van je site om het artikel te gaan lezen. Ook afbeeldingen kunnen zorgen voor goede resultaten in zoekmachines, mits deze voorzien zijn van de juiste trefwoorden.

9. Toon gerelateerde artikelen

Help je lezers door suggesties te geven van gerelateerde artikelen op je blog. Aan de hand van een lijst bij je blogpost kun je andere artikelen die relevant zijn bij je bezoekers aanbieden. Daarmee blijven de lezers wellicht ook langer op je site.

De bovenstaande tips uit de infographic kunnen helpen bij het waardevoller maken van je artikelen voor je lezers en voor zoekmachines. Maar wellicht heb jij nog andere tips die kunnen bijdragen aan het schrijven van een perfect artikel? Laat het weten in een reactie! Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen.