Video, How to

Facebook privacy: stap voor stap vriendenlijsten instellen

0

Hoe zorg je ervoor dat bepaalde foto’s of updates die je op Facebook plaatst een gerichte groep vrienden bereiken? En hoe blokkeer je bepaalde vrienden van je informatie? Dat is mogelijk met Facebook vriendenlijsten. In deze screencast leg ik stap voor stap uit hoe je een vriendenlijst aan maakt, hoe je updates kunt richten aan bepaalde vrienden (of juist vrienden blokkeren) en waar je op moet letten bij je Facebook privacyinstellingen. Een makkelijke, goed-te-volgen Nederlandse uitleg!

Accepteer cookies

Hoe werken vriendenlijsten?

Sommige informatie op Facebook wil je misschien wel met je vrienden delen, maar niet met je moeder, of je collega’s, of baas. Daar heeft Facebook vriendenlijsten voor. Op je startpagina kijk je in de linker sidebar en scroll naar beneden tot je ‘vrienden’ ziet. Dit zijn de lijsten die Facebook automatisch voor je aanmaakt: goede vrienden, kennissen en familie. Hieronder zie je de zogenaamde Smart Lists. Die maakt Facebook automatisch aan, aan de hand van de banen die je hebt gehad, scholen waar je hebt gestudeerd en plekken waar je hebt gewoond. Je kunt al deze lijsten aanpassen.

Wat zijn de voordelen van werken met vriendenlijsten?

Jij bepaalt wat je te zien krijgt in je newsfeed. Facebook plaatst updates van goede vrienden, familie, en andere lijsten voorop. Maar nog belangrijker; je hebt controle over welke informatie naar welke mensen gaat. Als je nu foto’s uploadt of een nieuwe status update aanmaakt, kun je die zichtbaar maken voor bepaalde lijsten, of aangeven dat een bepaalde lijst van vrienden het juist niet mag zien. Je kunt dat doen bij privacyinstellingen – bij je standaardprivacy. En, je kunt het ook aanpassen als je iets nieuws op Facebook zet, gewoon bij een post of een foto. Dus, heb je een leuk feestje gehad dit weekend? Dan kun je er met lijsten voor zorgen dat je baas de foto’s niet te zien krijgt.

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTubekanaal. Je kunt je ook gratis abonneren op de podcast via iTunes (‘view in iTunes’ en vervolgens op abonneren klikken).