Inspiratie

Trends in Mobile: responsive sites, tablets & m-commerce

0

Waar Mobile Convention 2011 nog een ontdekkingstocht was voor klanten en marketeers, lijkt het publiek van de editie van 2012 dermate geïnformeerd dat het moeilijk is om ze van hun sokken te blazen. De hoogtepunten en dieptepunten van #MoCoAm 2012 op het gebied van Multiscreen en m-Commerce in vogelvlucht.

Responsive sites en multiscreen

Wie het woord “Responsive” in 2011 of 2012  niet tegen is gekomen, moet wel onder een steen hebben gelegen. Nu het begrip enigszins is ingeburgerd, komen er steeds meer mooie voorbeelden van implementaties naar boven.

De Bijenkorf en Relephant trapten de zogenaamde “Powersessions” goed af met hun presentatie over de nieuwe mobile / tablet site van De Bijenkorf. 15% van de bezoekers komt inmiddels via een tablet binnen en als e-commercepartij ziet de Bijenkorf grote kansen. Uit cijfers blijkt weliswaar dat Nederland achterloopt als het gaat om conversie op tablet devices, bij De Bijenkorf schaffen deze bankzitters wel meer producten tegelijk aan. Reden genoeg om flink uit te pakken met een responsive site, waarbij multiplatform, gebruikerservaring en “de WOW-factor” centraal staan. Een sneak-peak is alleen op deze dag te bekijken en ziet er erg gelikt uit.

Sneak Peak Bijenkorf Responsive Site

Verreweg de populairste sessie van de dag, van BBC’s Tom Bowman, laat het marketinghart van het ruim aanwezige publiek sneller kloppen. De BBC staat met de Olympische Spelen in Londen aan de vooravond van het grootste evenement in de geschiedenis van deze mediagigant. Ze pakken daarom ook goed uit. Vierentwintig dedicated digitale HD-kanalen en een responsive website moeten elke sessie van elke sport in beeld brengen. De mantra die daarbij wordt aangehouden is “Consumers dont care about platforms, they just want the same experience on every piece of glass in front of them.“. Net als de NOS kiezen ze hierbij voor een aanpak waarbij in principe alles in een browseromgeving gebeurt, tenzij het per-se in een app moet.

Imagine not talking about mobile anymore, but about audiences – Tom Bowman

LaLaLa GELD!

Een van de thema’s die gedurende het event vaak de kop op stak was m-commerce en mobiele betaling. CM presenteerde in een Powersession hun nieuwe mobiele betaalmethode “microincasso”. Volgens CM is er nog ruimte voor een makkelijkere betaalmethode voor kleine bedragen. Door je bankrekeningnummer te koppelen aan je telefoonnummer, kun je machtigingen voor kleine betalingen geven via SMS. Ongetwijfeld nuttig voor enkele bezoekers van deze sessie, maar door overmatig optimisme van de spreker vervalt het een en ander helaas in een verkooppraatje. Als medeorganisator van deze conferentie is dit uiteraard het goed recht van CM, maar door de aankondiging (“Mobile payment service during Serious Request 3FM”) werd er wat meer verwacht.

Over verkooppraatjes gesproken. Justin Campbell van AdGibbon presteerde het om een half uur te praten over een banner op NU.nl, zonder het woord “advertentie” in de mond te nemen. Zijn verhaal over “Mobile Rich Media” blijkt helaas een langdradig overzicht van Click-Through-Rates en bannerformaten.

[vimeo]https://vimeo.com/29043538[/vimeo]

iPawn

De jongens van iPawn (zie video hierboven) hebben het daarentegen wel goed begrepen. Los van het feit dat zij niet veel te verkopen hebben, hun product is op het moment uitverkocht, vertellen zij met enthousiasme over hun avontuur met spelletjesgigant Jumbo. Samen ontwikkelden zij pionnen voor de iPad om zo de ouderwetse bordspellen compleet te vernieuwen. Het startup-achtige verhaal ging ook over hoe een “ouderwets” bedrijf als Jumbo de moderne technologie omarmde en zo een compleet nieuwe productcategorie creeërde. Een jongensboekverhaal (“We gaan nu zelfs naar Japan!”) om je vingers bij af te likken. Het enige dat nog ontbrak was een Oprah giveaway.

Lees ook het andere verslag over de Mobile Convention van Gitta Bartling.