Innovatie

Waarom je je online strategie wel/niet moet uitbesteden

0

Veel bedrijven maken graag gebruik van externe expertise als het gaat om het opzetten en bedenken van hun online activiteiten.
Maar is dat wel zo’n goed idee? Schiet je er ook werkelijk wat mee op?

Neem vooral een bureau in de arm

Wat van buiten komt is altijd beter, toch? Tenminste, bij veel bedrijven is het pas waar als een extern, het liefst een heel prestigieus bureau met een flink prijskaartje, het zegt. Dat kan inderdaad helpen. Hoe vaak komt het niet voor dat een presentatie of plannetje van een externe nét zorgt voor dat zetje dat het management nodig heeft om serieus te nemen wat soms allang door de eigen medewerkers wordt aangegeven.

Een extern bureau heeft een frisse blik en wordt niet gehinderd door de politieke spanningsvelden tussen afdelingen. Het heeft ook niet het verwijtende ‘ik word toch nooit serieus genomen’-toontje dat de interne online medewerkers kunnen hebben na het eindeloze roepen in de woestijn. Ook kan een externe optreden als sparring partner: er is veel ervaring met verschillende organisaties en oplossingen en men is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en best practices bij anderen.

Daarnaast zijn de interne medewerkers misschien wel heel goed in het bijhouden van de Facebookpagina, maar hebben ze niet per se kaas gegeten van het strategisch inzetten van online communicatie, die aansluit bij de missie en visie van de organisatie. Extern is dus eigenlijk altijd beter..

Doe het vooral lekker zelf

Of niet? Fijn, zo’n externe die zonder enig benul van de organisatie een soort ‘one size fits all’ oplossing aandraagt. Die een mooie Facebookpagina inricht, die daarna nooit meer onderhouden wordt. Die dikke vrienden is met de directie (die onder de indruk is van de flitsende presentatie en online terminologie), maar die nog nooit heeft gepraat met de medewerkers zelf. Die geen idee heeft wat er allemaal al ligt en wordt gedaan, omdat alleen met de directie wordt gesproken. Herkenbaar? Een duur betaald en flitsend plan, dat door zo’n bureau wordt gemaakt,heeft geen enkel draagvlak bij en voeling met de organisatie en zal dus nooit uitgevoerd worden. Weggegooid geld.

En als je jezelf serieus neemt als online communicatieadviseur, weet je zelf heel goed wat de strategie van de organisatie zou moeten zijn. En vooral ook wat de mogelijkheden en beperkingen van je eigen organisatie zijn. Wie de ambassadeurs zijn, wat de quick wins zijn, en vooral: wat de interne capaciteit is, zowel in tijd als in kennis en kunde van de medewerkers. Schrijf zo’n plan dus vooral lekker zelf, want alleen jij weet hoe je organisatie in elkaar zit en wat werkt en wat niet.

Samen sta je sterk!

De waarheid ligt natuurlijk in het midden. Maar kijk vooral serieus welk potentieel en passie er in je eigen organisatie zit en neem niet te snel een extern bureau in de arm. Als je dat doet, manage dan je verwachtingen en zorg dat je duidelijk communiceert waar je mee geholpen wilt worden. En vooral, hoe daarbij de interne organisatie meegenomen en geïnspireerd gaat worden. Een externe kan bijvoorbeeld heel goed een brainstorm leiden, orde aanbrengen in de chaos en  de vinger op de zere plekken leggen.

Maar bedenk wel dat jouw organisatie het uiteindelijk allemaal zelf moet gaan doen. Tenzij je daar natuurlijk graag dat bureau voor inhuurt (maar dan heb je weer geen kennisopbouw in je eigen organisatie). Ga dus vooral samen kijken naar wat reëel is en hoe het bureau de organisatie kan scherpen in het eigen denkproces. Anders kost het je veel geld, maar levert het niet op wat je ervan had verwacht.