How to, Onderzoek, Reportages, Strategie

Wordt Google+ het nieuwe Yammer?

0

Gisteren presenteerde onderzoeksbureau Millward Brown de resultaten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Google, onder 2700 executives in Europa. De hamvraag daarin was de rol van social tools binnen grote organisaties en de impact daarvan op de bedrijfsvoering. Een artikel over open deuren, bedrijfsgroei en social media, en wat Google nu eigenlijk met Google+ gaat doen.

Open deuren

De meeste resultaten uit het onderzoek, getiteld ‘How social technologies drive business success‘, zijn open deuren. Medewerkers zijn gelukkiger met hun baan als ze social media tools mogen gebruiken, ze zullen hun werkgever eerder aanbevelen aan anderen en maken eerder promotie. De vraag is of dit echt conclusies zijn of dat deze correlatie twee kanten op werkt.

Onderzochte landen en de meest enthousiaste gebruikers

Het onderzoek is uitgevoerd onder 2700 executives in leidinggevende en operationele functies in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ondanks de alom bekende Twitterdichtheid en vooruitstrevendheid op social gebied, blijkt dat Nederland qua enthousiasme onderdoet voor landen als Spanje en Italië. Dit is echter alleen het geval als je de gehele onderzoekspopulatie als uitgangspunt neemt. Kijk je naar de veelgebruikers (de ‘High flyers’) op social mediagebied, dan loopt Nederland voorop qua enthousiasme en ziet het veel mogelijkheden om ‘business successes’ te realiseren door social media in te zetten voor communicatie, collaboratie en sales.

Social media onmisbaar voor bedrijfsgroei

Volgens het onderzoek is er ook een relatie tussen succesvolle, snel groeiende organisaties en het gebruik van social media door de medewerkers en executives. Is dit een open deur? Natuurlijk, maar het geeft wel aan dat social media niet weg te denken zijn voor een succesvolle strategie. Deze snel groeiende bedrijven geven aan dat social tools met name gebruikt worden voor business connectivity (contact met klanten, prospects, collega’s), productiviteitsverhoging binnen de organisatie (snellere communicatie en meer efficiënte collaboratie) en het verbeteren van business outcomes (sales).

Social media & businsess growth

Yammer makkelijke prooi

De vraag die bij mij rees was deze: waarom laat Google een onderzoek naar social media uitvoeren, dat zo specifiek gericht is op het interne gebruik door medewerkers van (grote) organisaties? De ‘case’ tijdens de perspresentatie gaf mij het antwoord: BOD, de organisator van het snel gegroeide  feest Dancetour, vertelde over de inzet van Google+ tijdens de voorbereiding op het dancefeest en de communicatie met ROC’s over bijbehorende projecten: Google Docs, Google+ Hangouts en het gebruik van Circles om niet alle informatie met elk ROC te (hoeven) delen.

De conclusie lijkt voor de hand liggend: Facebook is een maatje te groot voor Google, het meestgebruikte interne sociale medium Yammer loopt minder snel en is daarom een makkelijker prooi voor Google. Zien we binnenkort een serieuze poging van Google om zich tot hét interne sociale medium te bombarderen? Met Google Apps voor bedrijven en de integratie tussen Apps en Google+ lijkt dit niet onwaarschijnlijk.