Handboek zoekmachinemarketing: prettig naslagwerk

0

PLOF! Met een grote dreun belandt het laatste boek van Keesjan Deelstra op mijn deurmat. Met eerdere edities heeft Deelstra laten zien dat dit handboek een must have is voor iedereen die iets van zoekmachines wil. Maar is het nog steeds up-to-date of bevat het vooral verouderde informatie?

Als je bij Seats2Meet, een Open Coffee of een andere gelegenheid naar mij toe komt en over SEO begint, komt er standaard dat moment. Het moment waarop ik je op het hart druk om de 3e editie van Deelstra’s handboek door te spitten. Niet omdat het zo compleet is (dat lees je verderop) maar omdat het onontbeerlijke basiskennis bevat.

De basis van zoekmachinemarketing

We weten er allemaal intussen wel íets van af, van zoekmachinemarketing. Althans, dat denken we. Voor iedereen die er zeker van wil zijn dat hij goede (basis)kennis van zoekmachines – en dan met name Google – heeft, is er dit handboek waarin je alles leert over:

  • de werking van zoekmachines
  • universal search
  • webcontent
  • sociale media
  • advertenties
  • het meten van resultaten van zoekmachinemarketing

Deelstra legt je uit wat zoekmachinemarketing allemaal wel niet behelst. Maar nog belangrijker: je krijgt handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Op de goede manier. Stap voor stap en aan de hand van schermafbeeldingen (ook mijn op dit gebied ongeletterde pa is ermee aan de slag gegaan). Deelstra belicht daarbij niet alleen de kant van de zoekmachinemarketeer, maar ook van de gebruiker. Dat geeft een compleet beeld.

Nieuw ten opzichte van de 3e editie

De wereld van de zoekmachinemarketing bruist, leeft en groeit. Deelstra speelt hierop in: de 4e editie is completer dan de derde editie. Je leest meer over:

Social media en universal search

Onder het kopje Linkbuilding 2.0 lees je de ins en outs over de verschillende social media; belangrijke factoren als het om zoekmachinemarketing gaat. Je leert niet alleen wat een en ander is, maar je krijgt verderop in het boek ook praktische toepassingstips, bijvoorbeeld voor het gebruik van Facebook en Facebook Open Graph. Deelstra zegt hierover: “Mensen zouden eerlijker zijn met het maken van connecties dan met het maken van links.” En connecties (tussen websites en Facebook) maak je met Open Graph.

Google gebruikt steeds meer bronnen, zoals Google Maps en Google Video (Universal Search)

Niet alleen social media, en in het bijzonder Facebook, krijgen meer aandacht. Nog meer dan in de derde editie, loopt universal search als een rode draad door het handboek. Met universal search bedoel ik (en niet alleen ik): het koppelen van alle Google-zoekfuncties aan de ‘gewone’ zoekresultaten. Denk aan Google Video en Google Maps. Deelstra licht al deze bronnen toe en geeft je tips om ze goed te gebruiken.

Maar… het is niet up-to-date

We kunnen het Deelstra niet verwijten, maar het Handboek Zoekmachinemarketing is niet compleet. Het bijna 2 jaar oude handboek mist info over een aantal belangrijke ontwikkelingen van de laatste tijd op het gebied van, bijvoorbeeld, Google+ en microdata. Stel nu dat ik je díe specifieke handvatten geef, dan heb je samen met Deelstra’s handboek al een veel beter beeld van zoekmachinemarketing:

Microdata

Microdata (onderdeel van HTML5) zijn schemaatjes die je gebruikt om elementen in de broncode van je tekst te benoemen. De broncode is het script dat bepaalt hoe de website eruit ziet. Met microdata presenteer je de inhoud van je website als open, bruikbare data. Die extra ondersteuning kunnen de zoekrobots wel gebruiken. Beschrijf informatie als beoordelingen, contactgegevens, recensies, reviews en bedrijfsvermeldingen beschrijft met de standaard schemaatjes, die je hier vindt. Google herkent deze ‘extra data’, die we rich snippets noemen, dan sneller. En dat is fijn, want zoekmachines tonen rich snippets in de zoekresultaten. En met microdata stimuleer je dat. Oh, en voor je verder leest: Google heeft een gratis tool waarmee je de microdata kunt testen. Handig!

Google+

Google gaat ervan uit dat inhoud die wordt aanbevolen door je collega’s of vrienden relevanter voor je is dan inhoud die vreemden aanbevelen. Je kunt een leuk artikel (zoals dit) aanbevelen door op de Google Plus-button te klikken, net zoals je iets ‘liket’ op Facebook. En niet alleen jij kunt dat: ook de bezoekers van je website plussen erop los. Als een bezoeker een +1 aan een pagina op je website geeft, kan hij aan annotatie toevoegen aan de pagina. Deze gepersonaliseerde annotatie vergroot de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten van Google. En de kans dat dat meer bezoekers oplevert is groot. (Wat zou je zelf doen als iemand uit je netwerk een websitepagina aanbeveelt die net gaat over die telefoon waar je info over zoekt?) Kortom, plááts die +1-knop op je website.

Tot slot

Ook al heb je al een eerdere editie van dit handboek in je bezit, ik kan je van harte aanraden toch deze nieuwe, 4e editie te kopen! Gebruik het om je basiskennis op te poetsen of als naslagwerk. Als naslagwerk is het overigens niet enorm handig in gebruik: de indeling kan wat overzichtelijker. Het is nu een boek dat je minimaal één keer goed moet lezen en pas daarna als naslagwerk kunt gebruiken. Daarmee voorkom je aan de andere kant weer wel dat mensen de afzonderlijke delen van zoekmachinemarketing als op zichzelf staand beschouwen. Oh, en die korte checklistjes achter sommige hoofdstukken mogen best achter ieder hoofdstuk komen. Superhandig!

Rest me alleen nog een kritische noot over schrijfstijl – tja, ik blijf een Neerlandica: van mij mag het allemaal wel iets vlotter en minder wollig. Leid me maar, meneer Deelstra! Ik volg. Wie nog meer?

Meer over het boek

Titel: Handboek Zoekmachinemarketing (4e editie)
Auteur: Keesjan Deelstra
Uitgever: Van Duuren Media
Jaar: 2010
Nummer: 9789059404533
Mediatype: Boek (530 pagina’s)
Prijs: €34,90
Bestellen: Managementboek