How to

Nieuwe mogelijkheden lokaal adverteren met Google AdWords

0

Dit jaar heeft Google een aantal interessante updates doorgevoerd in AdWords met betrekking tot lokaal adverteren. Na een aantal updates in het advertentieprogramma, is het eenvoudiger geworden om mensen lokaal te bereiken en advertenties relevanter te maken door lokale elementen aan advertenties toe te voegen. In dit artikel een update van de lokale advertentiemogelijkheden via Google AdWords.

Location targeting

Via location targeting is het mogelijk mensen te bereiken, die zich in een door de adverteerder geselecteerde locatie bevinden of een bepaalde lokale zoekintentie hebben. AdWords biedt ook de keuze om mensen te bereiken die aan een van deze twee voorwaarden voldoen. Mensen bereiken die zich in een bepaalde locatie bevinden, betekent dat de persoon niet per se op zoek is naar een product of dienst in de omgeving als waarin hij/zij zich bevindt (onderstaande afbeelding: people in my targeted location). Voorbeeld: een makelaar richt zich via AdWords op de stad Utrecht en adverteert op het zoekwoord ‘woning Utrecht’ in. Een persoon die zich in Amsterdam begeeft en op zoek is naar een woning in Utrecht komt niet in aanmerking voor de advertentie van de makelaar bij de zoekopdracht ‘woning Utrecht’, omdat de persoon buiten het gebied valt.

De andere mogelijkheid binnen location targeting stelt de adverteerder in staat om mensen te bereiken die een bepaalde zoekintentie hebben, ofwel mensen zoeken naar een product, dienst of bedrijf in een bepaald gebied (bovenstaande afbeelding: people searching for pages about my targeted location). Hierbij is de fysieke locatie van de persoon irrelevant, het gaat om de locatie waarnaar men zoekt. Om het voorbeeld van de makelaar aan te houden: de makelaar adverteert nog op het zoekwoord ‘woning’ en zich richt op de stad Utrecht. De persoon zoekt naar ‘woning Utrecht’ en zal nu wel in aanmerking komen voor een advertentie van de makelaar, omdat de persoon de zoekt naar een woning in Utrecht. Ervaren AdWords gebruikers zal het misschien opvallen: de instellingen zijn wat betreft benamingen vereenvoudigd.

Locaties bepalen

In het laatste kwartaal van 2011 voerde Google een update door omtrent het zoeken en targeten van locaties. De polygon targeting optie verdween. Nu kunnen adverteerders zich alleen richten op landen, provincies en steden via een door Google geselecteerde lijst. Wel is het nog mogelijk om locatie te targeten en het bereik te vergroten door een radius van x aantal kilometer toe te voegen.

Targeten op postcodeniveau

Recent maakte Google bekend dat adverteerders in Amerika zich kunnen richten op mensen, die in een bepaald postcodegebied wonen. Deze ontwikkeling is met name interessant voor lokale bedrijven die minder advertentiebudget ter beschikking hebben of voor adverteerders waarvoor het lokale aspect van belang is.

Dynamische locatieparameters voor ads

Donderdag 5 april kwam Google met een zeer interessante update. Het is nu mogelijk lokale informatie afkomstig uit Google Places dynamisch in de tekstadvertentie in te laden. Het gaat dus om een uitbreiding van de lokale extensies binnen AdWords. Zodra Google Places is ingericht en gekoppeld met de campagne in AdWords, is het mogelijk lokale data in dynamisch in te laden, namelijk:

  • de plaatsnaam van de vestiging;
  • het telefoonnummer;
  • de postcode (voorlopig alleen in Amerika).

Hoe werkt dit? Wanneer een persoon zich fysiek bevindt in de plaats waar de adverteerder ook een vestiging heeft of als de zoekopdracht de plaatsnaam bevat waar de adverteerder een vestiging heeft, komt de advertentie in aanmerking voor een vertoning inclusief een lokale extensie. Dit betekent ook dat de advertentie in aanmerking komt voor dynamisch gegenereerde informatie in de tekstadvertentie zelf.

De feature is vergelijkbaar met dynamic keyword insertion: het terug laten komen van de zoekopdracht in de tekstadvertentie (titel, body tekst of display URL). Location insertion stelt de adverteerder in staat in plaats van een vaste plaatsnaam of een standaard telefoonnummer relevante informatie te tonen.

Ter illustratie: onderstaande advertentie bevat twee typen location insertion, namelijk één voor de plaatsnaam en één voor het telefoonnummer. De parameter {lb.city:California} toont dynamisch een plaatsnaam, die overeenkomt met een vermelding in Google Places. Komt de plaatsnaam in de zoekopdracht niet overeen met een vermelding, dan wordt California getoond in de titel en display URL. De tweede parameter {lb.telephone:1-800-STEVE} toont een telefoonnummer zoals ingevuld in de Google Places vermelding. Komt de locatie niet in de zoekopdracht voor of bevindt de persoon zich niet in de stad waar de adverteerder wel een vestiging heeft, dan wordt het telefoonnummer 1-800-STEVE getoond.

Voordeel van location insertion is dat de adverteerder door middel van een meer eenvoudige campagnestructuur evengoed relevante advertenties kan blijven tonen. In plaats van dat er nu voor iedere locatie een aparte tekstadvertentie geschreven moet worden, voldoet het nu om slechts één advertentietekst te schrijven. Dit maakt het testen van tekstadvertenties eenvoudiger, omdat er in een kortere tijdspanne data wordt verzameld.

Heb je andere ervaringen met lokaal adverteren via AdWords? Of heb je vragen/opmerkingen over lokaal adverteren? Ik lees het graag.