Infographic, How to

Hoe maak je een goede infographic? [infographic]

0

Het afgelopen jaar zijn infographics razend populair geworden. Ze bieden een andere (visuele) manier om informatie te presenteren. Maar wat is een infographic precies, waarom zou je er als marketeer gebruik van maken en hoe maak je een goede infographic? Vragen waarop de onderstaande infographic antwoord geeft.

Als tekstueel ingesteld persoon kwam de populariteit van infographics voor mij enigszins als een verrassing. Waarom informatie visualiseren, die je ook tekstueel weer kunt geven? Maar eigenlijk hoeft het niet verrassend te zijn. Sommige mensen zijn meer tekstueel ingesteld, anderen meer visueel.

Getuige ook de populariteit van Instagram, Pinterest e.d. Op de marketingweblogs zijn infographics inmiddels niet meer weg te denken. Maar wat maakt een infographic precies tot een infographic? Wat zijn de voordelen voor marketeers en hoe maak je een infographic die effect sorteert? Vragen waarop de onderstaande infographic van Infographic Labs antwoord op geeft.

Het wat en waarom van infographics

Een infographic is een grafische weergave van informatie over een bepaald onderwerp, bestaande uit tekst en beeldmateriaal. Het streven is om (complexe) informatie op een eenvoudige wijze te communiceren. Een interessante infographic draagt bij aan SEO, omdat hij zorgt voor inkomende links naar je website en gedeeld wordt op social media platformen, zoals Twitter en Facebook. Infographics lenen zich perfect voor ‘sharing’ en zijn dus een krachtige marketingtool. De combinatie van tekst en beeld zorgt ervoor dat veel mensen aandacht besteden aan infographics. Als instrument zijn ze veelzijdig. Je kan over elk denkbaar onderwerp infographics maken.

De populariteit van infographics is van recente datum. Een zoekopdracht binnen Frankwatching op de term ‘infographic‘ levert bijvoorbeeld 168 artikelen op. Het overgrote deel daarvan is in de afgelopen 2 jaar verschenen. Dezelfde zoekopdracht in Google levert ruim 32.200.000 resultaten op. Verfijn ik de zoekopdracht op publicaties van de afgelopen 24 uur, dan krijg ik nog 52.000 resultaten. Dat zijn dus (nieuwe) pagina’s die Google in de afgelopen 24 uur heeft geïndexeerd. Hoe je het dus wendt of keert, infographics zijn hot topic.

Hoe maak je een boeiende infographic?

Infographic Labs adviseert de volgende zeven stappen:

  1. Bedenk een invalshoek
  2. Maak een visuele opzet
  3. Bepaal het kleurenschema
  4. Selecteer of maak opvallende afbeeldingen
  5. Doe onderzoek
  6. Zorg voor feiten en conclusies
  7. Redigeer

Persoonlijk zou ik de stappen 5 & 6 eerder in het traject doen, but that’s just me. Nadere uitleg over de stappen tref je hieronder aan in de infographic die Infographic Labs over dit onderwerp maakte. Dat klopt, een infographic die uitlegt hoe je infographics maakt. Logisch toch?

Wat is een infographic?

Het origineel van deze afbeelding vind je bij Infographic Labs

Infographics, ben je liefhebber of criticus? Laat het weten in de reacties.

Ken je het Pinterestaccount van Frankwatching al? Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.