Apps & Tools, Cases, How to

In 5 stappen meer downloads voor je app

0

Dagelijks komen er duizenden apps bij in de verschillende app stores van onder andere Apple en Android. De verschillende apps en de categorieën waarin ze ingedeeld worden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Of je nu op zoek bent naar een restaurant of je gewoon je favoriete sport wil volgen, overal is een app voor te vinden en vaak ook nog in veel verschillende varianten. 

Veel bedrijven zetten gelukkig de stap naar een mobiele app, het is echter wel steeds moelijker om je app onder de aandacht te brengen tussen het steeds maar groeiende aantal apps in de app stores. Hoe zorg je er dan voor dat jouw app een succes wordt en dat hij vaak gedownload wordt? Volg onderstaande stappen en creëer een succesvolle app downloadstrategie.

In store app search

Het terechtkomen in de toplijsten en simpelweg gevonden worden in de zoekopdrachten binnen de app store zelf is vaak lastig. Ook de zoekfunctionaliteiten binnen de app stores zelf zijn nog beperkt: vaak worden er bij verschillende zoekopdrachten irrelevante resultaten getoond. Neem onderstaand voorbeeld. Wanneer ik op ‘uit eten’ zoek, komen ook onderstaande resultaten naar boven.

Promoten van de app in mobile search

Veel apps hebben een aanzienlijke toegevoegde waarde en helpen ons in het dagelijks leven. Ik verbaas me er echter over dat veel van deze apps niet gepromoot worden binnen het search kanaal. Het is geen nieuws dat er steeds meer mobiele zoekopdrachten in onder meer Google worden uitgevoerd en dat dit aantal binnen een aantal jaar het ‘desktopzoeken’ zal overtreffen.

Wat ik bijzonder vind, is dat wanneer je via een mobiele telefoon zoekt naar een specifiek merk, je niet direct gevraagd wordt de app te downloaden. Uit onderzoek blijkt dat apps zorgen voor een hogere mate van loyaliteit en betrokkenheid. En wanneer bezoekers naar je op zoek zijn, tonen ze dat gewenste loyale gedrag al. Dat is dan ook het moment waarop je mensen zou moeten vragen je app te gaan gebruiken en actief de download zou moeten stimuleren.

App promoten in de praktijk

Vreemd vind ik het dat in veel gevallen bedrijven hun app nog niet actief promoten, wanneer er specifiek naar hun merk of productsoort gezocht wordt. Neem nu onderstaand voorbeeld. Albert Heijn heeft een hele goede app (Appie), die erg veel prijzen heeft gewonnen. Waarom wordt de mobiele zoeker hier niet direct van op de hoogte gebracht, wanneer hij naar het merk zoekt via Google?

Heb je een app en ben je ervan overtuigd dat deze zinvol en relevant is voor vele gebruikers, maak dan simpelweg gebruik van de mogelijkheden die binnen zoekmachinemarketing voor de hand liggen. Lost je app een dagelijks probleem op? Kun je met je app iets heel handigs? Geeft jouw app voor vele mensen een oplossing of voldoening? Laat het ze dan weten op het moment dat men mobiel ergens naar zoekt, door simpelweg je advertenties in Google Adwords direct te koppelen aan de verschillende app stores, zodat je app direct visueel zichtbaar is in de zoekresultaten, zoals Restaurant Gustavino in het voorbeeld hieronder doet.

In 5 stappen naar een succesvolle app downloadstrategie

Creëer simpel je eigen download trategie door onderstaande stappen te volgen en maak je app nog succesvoller.

Stap1. Doelstellingen

Definieer duidelijke doelstellingen behorende bij de strategie. Wat is het aantal downloads dat je wenst te behalen, wat mag een download kosten, gekoppeld aan de omzet die je verwacht te halen uit je app?

Stap 2. Zoekwoordonderzoek

Bepaal vervolgens op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Denk hierbij breder dan specifieke productoplossingen of enkel de naam van je app. Doe een keyword onderzoek en maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de Google keyword tool.

Stap 3. Zet search campagne op & pas target settings aan

Het is verstandig om voor beide app stores (zowel die van Apple als die van Android) een aparte advertentiecampagne op te zetten. Op deze manier kan je de daadwerkelijke app koppelen aan de verschillende campagnes en advertentieteksten. In je AdWords-account kun je onder ‘campagne-instellingen’ kiezen voor welke devices je de campagne inricht.

Je kunt ervoor kiezen om ook tablets en mobiele telefoons te splitsen, om die twee kanalen specifiek te monitoren. In dat geval selecteer je bijvoorbeeld enkel ‘mobiele devices’. Vervolgens kies je het operating system waarop je deze campagne wilt richten. Zodra de campagnes zijn aangemaakt, kun je ook advertentiegroepen aanmaken waarin je de in stap 1 gevonden zoekwoorden clustert.

Stap 4. Koppel de apps aan de daadwerkelijke campagne

Nu je voor beide app stores een campagne hebt gecreëerd en relevante advertentiegroepen hebt gemaakt met bijbehorende zoekwoord clusters, is het van belang pakkende advertentieteksten te schrijven. Gebruik hierbij vooral goede call-to-actions en refereer ook aan de Apple of Android gebruiker. Het advies is om minimaal twee verschillende advertentieteksten te laten draaien om zodoende beter te kunnen optimaliseren op basis van de CTR & download ratio’s. Zodra de teksten zijn geschreven gaan we de daadwerkelijk een koppeling naar de app stores maken, zodat je app ook getoond wordt in de advertentie. Dit gebeurt op campagneniveau en gaat hierdoor automatisch voor alle gemaakte ads. Hiervoor dien je onder de ad extensions tab ‘Mobile App Extensions’ te selecteren.

Voeg nu je app per app store toe door hem op te zoeken in de daadwerkelijke app store op basis van de naam van de app. Gebruik de linktekst om de app extra aandacht te geven en nog meer te focussen op de call-to-action of de belangrijkste USP’s.

5. Monitor je verkeer & downloads en stuur aan waar nodig

Het is heel belangrijk om de campagnes te monitoren en aan te sturen daar waar nodig om de gedefinieerde doelstellingen te behalen. Let bijvoorbeeld op je biedingen in combinatie met de CTR en positie en zorg ervoor dat je zoekwoorden uitsluit die veel impressies, maar geen kliks genereren.

Promoten via display netwerken

Het hebben van een goede app is alleen leuk, als deze ook veel gebruikt wordt. Gebruik dan ook bovenstaande stappen om tot een succesvolle app-downloadstrategie te komen. Mocht je bovenstaande geïmplementeerd hebben en je het succes van je downloads nog verder willen stimuleren, denk dan ook aan het promoten van je app via display netwerken, met leuke click-to-download visuals. Maak je app meer zichtbaar en zorg voor meer downloads en meer succes!