Reportages, Trends

Wat hebben storybuilding, pivoting en gemanipuleerd voedsel met elkaar te maken?

0

Begin augustus ben ik gestart met de opleiding Interactive Art Director aan Hyper Island in Stockholm. De opleiding bestaat uit verschillende modules met daarbij behorende lezingen, workshops, projecten en opdrachten. Inspiratie is (voor mij) ontzettend belangrijk. Het leek me een gaaf idee om mijn nieuwe ervaringen, inzichten en ideeën te delen met de lezers van FrankwatchingIn dit eerste artikel bespreek ik de lezing van creative director Amy Rae.

The Foundation

De eerste module op Hyper Island heet The Foundation. Tijdens deze module wordt de basis gelegd voor een jaar Hyper Island. Tijdens de eerste twee dagen kregen we een aantal lezingen, op donderdag een workshop. Op vrijdag begonnen we een opdracht: een groot project voor IRC. Deze blog gaat over de eerste lezing, gegeven door de creative director van de opleiding, Amy Rae. In de ochtend stond het onderwerp The networked revolution centraal. Na een goede lunch was het tijd voor het thema Emerging technology & strategy.


A networked world

Op dit moment leven we in a networked world. Iedereen staat op de een of andere manier met elkaar in verbinding. Dit gaat niet via een éénrichtingsverkeer, voor iedereen gesneden koek lijkt mij. Om het menselijk gedrag in deze networked world te verklaren, worden er drie theorieën aangehaald. Als eerste wordt er besproken waarom mensen delen (share) als tweede gaan we in op de tribes en als derde wordt er gesproken over de fan culture.

Waarom delen mensen?

Henry Jenkins is Professor of Communication, Journalism, and Cinematic Arts aan de Universiteit van Southern California. Zijn inzichten hebben betrekking op de eerste theorie: waarom mensen delen. Volgens Jenkins delen we om status te krijgen, een band te creëren en ten derde om onze collectieve identiteit te bepalen. Neem als voorbeeld Nike+ Running. Het delen van je prestaties op Facebook geeft je status, door je vrienden aan te moedigen creëer je een band met elkaar en alle hardlopers die zich bij deze community hebben aangesloten, hebben een collectieve identiteit.

Kijk naar de manier hoe we tegenwoordig advertenties beoordelen. De advertenties die door je vrienden worden aangeraden worden als hoogst gewaardeerd. Het succes van een merk is dus niet alleen afhankelijk van het merk zelf, maar ook van wat anderen ervan vinden. Het spijt me als ik je nu uit een droom help, maar wanneer we deze gegevens als waarheid beschouwen, is het onmogelijk om een viral te maken. Mensen hebben namelijk de keuze om iets te delen of niet.

Sociale netwerken domineren

De tweede theorie hangt samen met de theorie van bekende TED-spreker Seth Godin (zijn lezing vind je hier). Godin heeft het over tribes. Het belangrijkste punt voor dit verhaal is dat we in een tijdperk leven waarin sociale netwerken en tribes domineren. Demografische of psychische analyses zijn zo goed als onbruikbaar. Je zult je als bedrijf of merk moeten focussen op de gedeelde interesses. Mensen delen waar ze om geven (het is ontzettend cliché, maar ik ben het bijna verplicht: sharing = caring). Focus je dus op de tribe. Daarbij is het nog eens zo dat de tribe onderhevig is aan verandering. Zij weten dingen die jij niet weet, stel je nederig op.

Storybuilding met je fans

De tribe is ontzettend belangrijk, maar wie vormen de basis hiervan? Natuurlijk, dit zijn je fans. Ook de derde theorie in dit verhaal wordt ondersteund door theorieën van Jenkins. Wie delen als eerst nieuwe content over jouw product of merk? Inderdaad; je fans. En fans gaan ver (tijdens de 3FM-awards kon ik aan het drumstel op het podium zien welke artiest als volgende ging optreden). Laat je fans functioneren als een team, laat ze actief deelnemen. Vergeet storytelling, het is tijd voor storybuilding! Onderstaand filmpje laat een schitterende case zien van storybuilding ter promotie van de film Batman The Dark Knight Rises.

Accepteer cookies

Strategie en technologie

Waar ik me lichtelijk aan kan ergeren zijn SWAT-analyses en al die vijf, tien, en twintigjaren-plannen die investeerders willen zien, voordat ze een dubbeltje je kant op schuiven. Natuurlijk is het belangrijk dat er toekomstmuziek in een nieuw concept of idee zit. Mijn frustraties gaan vooral uit naar het feit dat er te veel tijd besteed wordt aan dit soort zaken en dit ten koste gaat van de snelheid waarmee een concept werkelijkheid kan worden (laat ik even duidelijk maken dat ik niet zeg dat ik het onbelangrijk vind), uitvoeren dus! De wereld verandert te snel en dit is precies waar het tweede deel van Amy’s lezing over ging.


Misschien wel de belangrijkste reden dat de wereld zo snel verandert is dat de technologie een steeds snellere groei doormaakt. Kodak hield het een dikke twaalf jaar vol tot aan het digitale tijdperk. Het tijdsbestek tussen TomTom en navigatie op je smartphone is al geslonken naar drie jaar. Momenteel worden er contactlenzen gemaakt met augmented reality en kun je bij 23andme.com voor 300 dollar je DNA laten analyseren. Wie weet eten we over een klein jaar wel genetisch gemanipuleerd voedsel.

Pivoting

Een nieuwe term voor mij was pivoting. Net als Rockstart hou ik van start-ups en pivoting is voor start-ups van groot belang. Met pivoting wordt bedoeld dat je je bedrijf weet aan te passen aan de laatste ontwikkelingen en huidige tijdsgeest. In 1865 maakte Nokia papier, een kleine dertig jaar later produceerden ze rubber en kijk waar ze nu zijn. Het bedrijf weet zich steeds aan te passen aan de huidige tijdsgeest. Ik vind dat cool! Waarom doet Facebook het niet goed op dit moment? Misschien omdat Mark niet aan pivoting doet. Belangrijk is dat je niet bang moet zijn om op je bek te gaan. Een van de slogans van Hyper Island is learning by doing. Een citaat waar ik zelf vierkant achter sta. De nieuwe technologieën vragen erom je business te veranderen, doe je dit niet, dan blijf je achter.

McDonalds

Het zijn eigenlijk twee losse verhalen maar toch hebben ze veel met elkaar te maken. Door nieuwe technologieën zijn bedrijven soms genoodzaakt om hun business te veranderen. Start-ups, die gebruik maken van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen, schieten als bosjes uit de grond. Hoe geniaal of cruciaal deze bedrijfsverandenverandering of start-up ook is, als niemand ervan af weet, kan niemand deze informatie delen. En hebben we de kans om het te delen, dan moeten we het ook nog willen.

In de evolutie liepen de mensapen met gebogen rug op handen en voeten. Een tijdje hebben we mooi rechtop gelopen, maar een paar jaar verder zitten we weer met een gebogen rug achter de computer. Zitten we op dit moment in de fase dat we actiever worden en weer rechtop gaan lopen? In de toekomst hoeft McDonalds misschien geen dieren meer te slachten, omdat ze het vlees genetisch manipuleren. Maar wie zegt dat klanten deze burgers ook daadwerkelijk gaan eten en zoja, waarom kiezen ze daar dan voor? Wat zal McDonalds dan voor strategie toepassen? Met die vraag werden we die dag naar huis gestuurd. Ik hoop dat ik na dit jaar als afgestudeerde IAD voor dergelijke vraagstukken te gekke concepten mag verzinnen en uitvoeren.

Tijdens de andere dagen gedurende deze module kregen we meer lezingen en workshops. Uiteindelijk sloten we af met het project voor IRC. In volgende artikelen vertel ik over de andere lezingen en workshops, over het project voor IRC, het concept dat ik met medestudenten heb verzonnen en uitgewerkt en natuurlijk de ideeën van meer dan 40 verschillende groepen.

Lees ook de andere artikelen uit de Serie IAD.