Cases, How to, Trends

Visuele strategie: tips & tricks voor succesvolle beeldcontent

0

In een tijd waar iedereen toegang heeft tot miljoenen beelden, deze zelf kan publiceren en steeds meer gaat cureren; heeft een beeld pas waarde als we er daadwerkelijk iets mee doen. Beelden delen is hot!

Beeld wordt steeds belangrijker

Uit een onderzoek van GlobalWebIndex over Facebook-gebruikers blijkt dat 80% beelden uploadt en deelt. De explosieve groei van platformen als Pinterest, Instagram en Tumblr laat zien dat het delen van beelden niet alleen op Facebook gebeurt, maar dat er een ware trend aan de gang is. Beelden worden daarom steeds belangrijker om je als merk, product of organisatie te profileren bij je doelgroep.

Als bedrijf kan je hierop inspelen door beelden te creëren die mensen graag willen delen. Daardoor wordt de vindbaarheid en zichtbaarheid van je merk, product of organisatie vergroot. Maar wat zijn beelden die mensen graag delen? In dit artikel geef ik tips & tricks om je beeldcontent te optimaliseren om zo de deelbaarheid via sociale media te verbeteren.

Waarom zijn goede beelden belangrijk?

Trend forecaster Li Edelkoort bevestigde het nogmaals een aantal weken geleden in Zomergasten: het ‘ik-tijdperk’ is voorbij. Het gaat om het ‘wij’ en om de community waar het ‘ik’ aan deelneemt. Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van mediacontent. Content wordt niet alleen meer gebruikt voor persoonlijk vermaak. Mensen zijn volop op zoek naar content die hen profileert binnen de eigen community en die anderen inspireert, om zo verbindingen binnen het eigen netwerk te versterken.

En daar gaat het mensen om: het versterken van de verbindingen binnen de eigen community. Maar al te graag delen we beelden die anderen beïnvloeden, inspireren en het liefst tot actie aanzetten. Als je als bedrijf of merk op deze behoefte kan inspelen, dan laat je zien dat je je doelgroep begrijpt. Andersom waardeert en accepteert de doelgroep jou als merk sneller en is zij meer bereid om daadwerkelijk de conversatie aan te gaan. Geef content in de vorm van beelden en 1+1 = 3.

Welke beelden delen mensen graag?

Voordat mensen beelden delen, gaan ze eerst op zoek. Ze zoeken naar beelden die hen voeden in een bepaalde informatiebehoefte op een bepaald moment. Mensen delen vervolgens content, en daarmee ook beelden, die voor hen relevant zijn. Relevant ben je wanneer je rekening houdt met de volgende elementen:

1. Creëer beelden die mensen emotioneel raken

Grappige beelden doen het bijzonder goed, mensen houden ervan vermaakt te worden. Maar je kunt natuurlijk ook op andere emoties inspelen.

2. Creëer beelden die identiteit en individualiteit benadrukken

Het gaat in principe niet om wat het beeld vertelt, maar wat het beeld over onszelf vertelt. Dus als ik graag gezien wil worden als de vrouw die goed kan koken, zal ik eerder beelden delen die te maken hebben met gerechten en eten. Creëer dus beelden die de identiteit en individualiteit binnen de community benadrukken.

3. Creëer beelden die op één of andere manier verrassen

Beelden die mensen op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken of out of the box zijn, werken inspirerend.

4. Creëer beelden die ons iets leren

Speel in op de menselijke behoefte om (nieuwe dingen) te leren. Denk aan beelden die een verhaal vertellen en DIY-beelden (Do It Yourself).

Beelden die leren

5. Creëer beelden die perspectief bieden/doen reflecteren

Eigenlijk zijn dit eigentijdse varianten op de welbekende tegeltjeswijsheden. Spirituele beelden, hoopgevende beelden, beelden die een bepaald gevoel bevestigen of beelden die een gevoel van empowerment geven. Ze moeten in ieder geval het idee geven dat zij hun community daadwerkelijk iets geven en bijdragen aan het in perspectief zetten van het leven.

6. Creëer beelden met een bepaalde nieuwswaarde

Dit zijn beelden die een bepaalde actualiteit benadrukken, maar het kunnen ook beelden zijn die uiten hoe een grote groep mensen zich op een bepaald moment voelt.

albert heijn en mashable

7. Creëer beelden van mensen, die inspireren

Dit hoeven niet per se bekende mensen te zijn. De voorwaarde is dat het mensen zijn met een duidelijke missie en dat ze authentiek aanvoelen. Het beeld moet duidelijk laten zien vanuit welke waarde de desbetreffende persoon zijn leven leidt.

Praktische zaken: zorg voor lage drempel

Naast deze tips is er ook nog een aantal praktische zaken waarmee je rekening moet houden om jouw visuals door zoveel mogelijk mensen te laten delen. Mensen hebben vaak geen zin om veel moeite te doen. Zorg daarom voor share-icoontjes bij afbeeldingen op je website en plaats een relevante titel bij de afbeelding, zodat mensen de boodschap sneller begrijpen. Wat je ook steeds vaker ziet, zijn korte quotes die in een beeld geplaatst worden. Doe dit alleen wanneer dit het beeld versterkt. Hou ook rekening met wanneer je doelgroep sociale media gebruikt. Werkende mensen zullen bijvoorbeeld vaker ‘s ochtends rond negen uur hun Facebook checken en scholieren doen dit meestal ‘s middags rond vier uur, op een verloren moment.

Conclusie

De bovenstaande elementen moet je niet los van elkaar zien. Beelden van mensen die inspireren zijn meestal gebaseerd op een bepaalde emotie en tegeltjeswijsheden kunnen ons out of the box laten denken. Zie bovenstaande tips als een kapstok die houvast geeft om beter na te denken over wat voor soort beelden mensen inspireren of tot actie aanzetten. Het is goed om jezelf de vraag te stellen of een beeld voldoet aan één of meerdere van de bovenstaande elementen. Ten slotte: stel van te voren een duidelijke strategie op en bedenk welk verhaal je wilt vertellen. Laat met beelden zien dat jij je doelgroep begrijpt!