Infographic, How to

8 aandachtspunten voor een goede website [infographic]

0

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Dat geldt ook voor websites. Het is het online visitekaartje van de organisatie. Bezoekers wil je het liefst zo lang mogelijk op jouw site houden. Maar hoe zorg je daarvoor? Vandaag behandelen we in de serie Infographic Day 8 aandachtspunten om te zorgen voor een goede website.

De onderstaande infographic is ontwikkeld door Kissmetrics. Zij leggen hierin uit waarom mensen kiezen om een website te verlaten. Aan de hand van 8 punten geven zij website-eigenaren tips voor een gebruiksvriendelijke site.

1. Onduidelijke navigatie

Een duidelijke navigatie is logisch en begrijpelijk voor de bezoeker. Plaats daarom elementen op een vaste plaats. Hiermee geef je bezoekers overzicht en zorg je ervoor dat zij weten waar ze zich op de site bevinden en naar toe kunnen.

2. Te veel advertenties

Om inkomsten te genereren bieden sommige websites derden de mogelijkheid om op de site te adverteren. Niets mis mee, maar overdrijf het niet. Advertenties moeten niet overheersen en ze moeten bezoekers zeker niet irriteren.

3. Slechte indeling van content

Een slechte indeling van je content kan ervoor zorgen dat informatie op je site moeilijk te vinden is. Zorg voor overzicht door bijvoorbeeld categorieën en koppen te gebruiken. Bezoekers kunnen dan makkelijker navigeren op je website.

4. Opdringerig gebruik van audio en video

Laat bezoekers kiezen of zij video- en audiobestanden op je site willen bekijken of  beluisteren. Het automatisch laten afspelen van video’s of muziek kan namelijk zorgen dat mensen je website verlaten.

5. Verplichte registratie

Vermijd obstakels tussen jou en je bezoekers. Geef, wanneer een registratie toch noodzakelijk is, een voorproefje van wat hen te wachten staat. Bijvoorbeeld een preview of demo.

6. Saaie content en vormgeving

Een goede vormgeving geeft overzicht en zorgt dat de inhoud zo goed mogelijk in beeld wordt gebracht. Niet alleen de vormgeving van je site is belangrijk. Ook de content die je publiceert is van belang. Zonder prikkelende artikelen zijn bezoekers zo weg.

7. Slechte leesbaarheid

Om te zorgen dat de informatie die op je website staat leesbaar is, is een goede keuze van lettertype en kleur van belang. Vind je het lastig om hier een keuze in te maken? Wellicht heb je voldoende budget om een vormgever in te schakelen. Denk ieder geval niet te makkelijk over dit aspect.

8. Gebrek aan vernieuwing

Een website is nooit af. Je hebt wellicht een goede balans gevonden in interactiviteit, vormgeving en content. De volgende stap is zorgen dat bezoekers regelmatig terugkeren naar je website. Publiceer dus met regelmaat nieuwe content, bijvoorbeeld door middel van een blog. Je zorgt dan niet alleen dat bezoekers terugkomen, maar ook voor een goede positie in zoekmachineresultaten.

Wil je alle tips omtrent deze 8 aandachtspunten nalezen? Scrol dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen. Ben jij een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.