Apps & Tools

Social sharing: over handige apps & verrassingen

0

In een wereld waar informatie overvloedig is, komt waardevolle informatie steeds minder snel naar je toe. We verzuipen in de attentieprikkels, onze aandacht moet worden verdeeld. Hoe zorg je er nu voor dat je aandacht aan de juiste zaken wordt besteedt? Het antwoord is misschien vreemd: door te delen.

Wanneer is informatie ‘waardevol’?

Laat ik stap voor stap toelichten waarom ik deel. Daarvoor ga ik eerst in op wanneer informatie waardevol is. Naar mijn mening is dat als informatie voldoet aan de volgende vier punten:

  1. de informatie is betrouwbaar
  2. de informatie is relevant
  3. de informatie is toegankelijk
  4. de informatie is interpreteerbaar

Deze vier punten geven tevens het belang aan van “context”. Immers: wie wat zegt, bepaalt de mate van betrouwbaarheid. Timing bepaalt mede de relevantie. Beide zijn contextuele waarden. Aan de hand van deze punten filter je dus informatie. En daarmee zijn we aangekomen bij de belangrijkste contextuele waarde: jij. Want jíj filtert en bepaalt daarmee welke informatie voor jóu waardevol is.

Jouw rol

Mijn beoordeling van de informatie en het feit dat het van mij komt, bepaalt dus mede of informatie waardevol is voor anderen. Bovendien ga ik er standaard van uit dat, als ik iets interessant vind, er ergens ter wereld iemand anders is die het ook interessant vindt. Ik ga alleen niet mijn tijd besteden om er achter te komen wie dat is.

Daar ligt voor mij de kracht van social media en social business. Het gemak waarmee je informatie verder kan verspreiden heeft zijn waarde inmiddels wel getoond. Organisaties doen er goed aan om deze gedachte ook los te laten op het intranet. Immers, door minder tijd kwijt te zijn aan het vinden van de juiste informatie, kun je meer tijd besteden aan zaken die wél het verschil maken. Je kan hiermee tot wel 2 uur per dag besparen!

Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

foto 'busy schedule'

(cc) Flickr – flik

Twee uur per dag besparen klinkt goed, maar het scannen op nieuwe informatie kost toch ook gigantisch veel tijd?

Ik merk dat dat erg meevalt, zolang je het maar in je bestaande werkwijze toepast. Vandaar dat ik mijn werkproces met jullie deel. Eerst beschrijf ik het proces, verderop licht ik de gebruikte apps toe.

Verrasuurtje

Eén keer per week heb ik een ‘verrasuurtje’. In dat uurtje zit ik op de bank (of in de trein, of op de bank in de trein) met mijn iPad op schoot. Ik lees daar mijn digitale krant ‘Zite’. Artikelen die ik interessant vind, bewaar ik vervolgens op Diigo.

Persoonlijk publicatiesysteem

Tot zover de handmatige acties. Alles hierna is geautomatiseerd. Zo heb ik in IFTTT ingesteld dat alle nieuw toegevoegde artikelen op Diigo automatisch naar Buffer worden doorgezet. Buffer plaatst deze artikelen vervolgens één voor één op vooraf ingestelde momenten op Twitter, Facebook, LinkedIn of Google+.

En dan begint het eigenlijk pas, door het delen komt de informatie onder de aandacht van anderen. Zodra ze reageren, is mijn doel bereikt: het begin van een conversatie.

Alternatieven

Natuurlijk hoef je geen verrasuurtje in te stellen. Ongetwijfeld bewaar je nu al artikelen, video’s, foto’s of presentaties. Het enige dat je hoeft te doen, is het proces van bewaren tot delen te automatiseren. Daarmee bespaar je niet alleen tijd, je helpt ook anderen om nuttige informatie te vinden. En als zij dat ook doen, hoef jij op jouw beurt weer minder tijd te besteden aan het vinden van waardevolle informatie.

Social intranet

Bovenstaande is op het internet nu al redelijk gemeengoed. De één doet het uiteraard beter (consequenter?) dan de ander. Maar intern valt hier nog een wereld te winnen. Daar zijn we nog teveel afhankelijk van structuren en niet werkende zoekmachines. Door ‘delen’ te stimuleren (wat in feite de kern van een sociaal intranet is) bereik je een gigantische tijdwinst. En waarschijnlijk word je zelf nog verrast ook!

Over de apps

Ik behandel uiteraard niet alle apps die er zijn om delen gemakkelijker te maken en te automatiseren. Daar is online al genoeg info over te vinden. Bovendien ken je ze waarschijnlijk al.

Zite

Zite haalt voor mij de beste informatie boven water. Daarvoor kijken ze niet wat in jouw netwerk aan content wordt gedeeld (zoals het alternatief Flipboard), maar wat in het netwerk van je netwerk wordt gedeeld; je zogeheten tweede ring. Eigenlijk maakt Zite heel slim gebruik van een filter, die je zelf hebt ingesteld (je netwerk). Daarnaast wordt informatie, die elders op het internet wordt gedeeld, ook geanalyseerd en indien relevant geacht aan jou getoond.

Zite personalized magazine

Zite nodigt je uit om de getoonde artikelen van context te voorzien: vind je het interessant? Wil je vaker over dit onderwerp, van deze auteur of deze website artikelen lezen? Erg nufty! Helaas is het merendeel Engelstalig, de enige beperking die ik ervaar.

Diigo

Diigo is eigenlijk de vervanger van je favorieten. Social bookmarking is de categorie waar deze tool onder valt. Alternatieven zijn Delicious en het snel opkomende Kiptt. Waar Diigo zich in onderscheidt, is dat je onderdelen van de tekst kan highlighten en opmerkingen kan toevoegen. Bovendien kan je je favorieten indelen in een groep. Zodoende kun je als team informatie verzamelen, terwijl duidelijk zichtbaar blijft wie de favoriet heeft gemaakt.

IFTTT

IFTTTIFTTT is geweldig in het koppelen van verschillende apps. Dankzij zo’n koppeling kun je weer automatisch acties uit laten voeren. IFTTT staat voor if this, than that (als dit, dan dat). Als je die gedachtegang volgt, kan je alles aan alles verbinden.

Buffer

Buffer is een scheduler, een planner. Je voegt informatie toe aan Buffer (of laat deze via IFTTT toevoegen) en Buffer plaatst deze namens jou gedurende de dag en/of week op Twitter, Facebook of LinkedIn. Zo kan je een continue stroom aan informatie genereren in plaats van in 1 keer twintig berichten plaatsen.

Conversatie

Ik ben benieuwd naar hoe jij hierover denkt. Hoe deel je nu informatie? Heb je alternatieven voor de bovenstaande apps? Ondersteunt het intranet op jouw werk deze gedachtegang al? Of juist niet? Laat het weten in de reacties!