Columns

Een analoge redactie bereikt geen digitale lezers

0

Wat zal er met de kiosk op straat gebeuren? Blijft die nog bestaan? Over paar jaar liggen de steden vol met elektrische oplaadpunten voor auto’s en dan is het misschien een idee dat kiosken de wifi-oplaadpunten zijn voor kranten en tijdschriften. Of hebben alle steden dan stads-wifi?

Heaven is real

De kiosk zal vermageren, bij gebrek aan papieren kranten en tijdschriften. Half oktober maakte Newsweek bekend dat het eind dit jaar stopt met de papieren uitgave. De bijna tachtigjarige zal zich niet meer laten lezen met inkt en vezels maar slechts digitaal. Saillant detail is dat Newsweek’s cover story van de week voor het bericht als kop had: “Heaven is Real”. Het ging over een neurochirurg die de dood in de ogen had gezien, blijkbaar even langs de hemel gescheerd was en weer terug op aarde zijn verhaal deed.

Newsweek: dood of herboren?

Newsweek juli 2012De reacties op het papier-in-de-ban-bericht geven een mooi inzicht in de status van de eensgezindheid over de toekomst van kranten en tijdschriften. Newsweek is dood, kopt de een, Newsweek is herboren, kaatst de ander. Het is een afscheid, zegt Jan. Het is een transitie, zegt Alleman. “Newsweek’s move to digital: the death of print, or just the death of Newsweek”, zegt Forbes.

Feit is dat Newsweek al eerder bijna dood was verklaard, rond 2009, toen eigenaar The Washington Post met het noodlijdende magazine in haar maag zat. De naam en een dikke schuld werden in 2010 verkocht aan Sydney Harman, die de redactie samenvoegde met The Daily Beast, een internet nieuwspartij. Sindsdien werd het Newsweek/The Daily Beast. Alsof onze Elsevier met Nu.nl zou samengaan. Elsevier/Nu.

Hoe dan ook, het nieuwe Newsweek wordt nu aangeboden op de iPad voor $24,99 per jaar. Dat is minder dan vijftig dollarcent per nummer. Dat is niet veel. Ze kopen de markt. Voor iedere papieren abonnee moeten er hele veel digitale worden geworven.

Print can die, not ethics

In de speculaties over de overlevingskans van Newsweek wordt gesproken over het medium, het gewoonterecht van papier, het leesgedrag, de afnemende adverteerdersmarkt en de veranderende tijden. Het is een afleiding. Een nieuwstijdschrift kan goed zonder papier. De iPad of de Kindle of Nook zijn perfecte dragers voor dag- of weekbladen.

Newsweek 22 aug 2012De aankondiging om te stoppen met print suggereert dat het lek gevonden is. Maar het probleem bij Newsweek is de kwaliteit van de inhoud. Papier kan een slecht verhaal niet opkrikken. “Print can die, not ethics”, blogt Devin Harner in PBS.org. De redactie brengt al tijden verhalen die niet deugen. Over Obama’s ramptermijn (de feiten klopten niet), dat Internet ons gek maakt (iCrazy), dat de hemel bestaat en dat Lance Armstrong een held was.

Het bericht (stoppen met print) is een afleidingsmanoeuvre, bekend uit de voetballerij. Stoppen met de trainer als het team niet draait, terwijl het probleem bij de spelers ligt. Met een analoge redactie bereik je de digitale lezer niet. Daar ligt de kern van het probleem.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.