Inspiratie

The Human API, WiFi deursloten & andere inspirerende startups

0

Tijdens dag 3 van LeWeb 2012 stond een van mijn favoriete sprekers op het podium: Brian Solis. Hij gaf ons een presentatie over de ‘Human API’ rondom de Internet of Things. Daarnaast maakten we kennis met Lockitron en deden meerdere startups een poging om ook buiten de diverse podia hun product te promoten.

Brian Solis over de ‘Human API’

“The more data banks record about each one of us the less we exist.” Dat is het statement waar Brian Solis, schrijver van de boeken ‘Engage’ en ‘The End Of Business Of Usual’ zijn presentatie mee begon. Bij het Internet of Things word er ongelooflijk veel data verzameld, maar gebruiken we deze data eigenlijk wel tot zijn volle potentie? 93% van de beslissers bij bedrijven denkt dat ze omzet missen omdat ze de beschikbare data niet goed gebruiken. Hierbij dient de mens centraal te staan, aldus Brian Solis.

Vragen als “hoe gaan je mijn leven gemakkelijker maken?” en “welk probleem los je voor me op” staan hierbij centraal. Solis gaf hierbij het volgende voorbeeld: “je bent niet op zoek naar een mobiele app die je kan vertellen waar de files staan, maar naar een app die zelf al weet waar je naartoe wilt gaan en automatisch zorgt dat je daar komt zonder files en op een zo prettig mogelijke manier.” Volgens Brian Solis draait het bij de Internet of Things niet om mensen verleiden tot het aankopen van je product, maar dat je ze een nieuwe lifestyle laat ontdekken. Fitbit vindt Solis een fantastisch voorbeeld. Het zorgt er voor dat je als mens beter gaat voelen en verbind je met andere mensen die je het gevoel geven dat je goed bezig bent. “Het gaat om de beleving die de consument verbind met gelijksoortigen, zodat je elkaar kunt bemoedigen.”

Lockitron: je deur openen van elke plek op de wereld

Het mooie van LeWeb 2012 is dat er dit jaar minder bekende namen uit Silicon Valley waren en dat er vooral veel onbekende startups voorbij kwamen. Een van deze startups is Lockitron. Lockitron is een kastje dat je aan de binnenkant van een deur over je slot heen plaatst. Nadat je dit hebt gedaan ben je in staat om overal waar je bent je deur te openen via je smartphone. De Lockitron is met het internet verbonden via WiFi. Op dit moment is er slechts een prototype voor Amerikaanse sloten. Het is nog even afwachten of deze, na de lancering in mei 2013, ook in Nederland beschikbaar komt.

Startups, startups en nog eens startups

Het leuke van LeWeb is eigenlijk dat het een groot netwerkevenement is. Hoewel iedere Europese startup er misschien wel van droomt een presentatie op een van de podia te mogen geven, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je bedrijf te pluggen, bijvoorbeeld tijdens een feest voor alle Official Bloggers van LeWeb. Dit werd op maandag gehouden in een kantoor van de startup accalerator Le Camping. Daar gaven een aantal bedrijven hun pitch, waaronder het Nederlandse Peerreach. Met Peerreach is het mogelijk om je eigen online relevantie of die van iemand anders te controleren. Op welke vlakken beïnvloed jij mensen en welke invloedrijke mensen volgen jou? “Je kunt Peerreach zien als een Klout, maar dan beter”, aldus een van de oprichters.

You Asked It

Tijdens de pauzes in de conferentie werd er flink gepromoot. Zo kwam ik onder andere Maarten Schenk tegen. Hij ontwikkelde in een paar dagen zijn startup You Asked It. Een soort Chatroullet voor Twitter waarbij je 30 seconden hebt om een willekeurige vraag te beantwoorden. Via een bedrukt t-shirt was hij zijn startup aan het pluggen bij de 3.500 bezoekers van LeWeb.

You Asked It

Ninja Blocks & Koubachi

Een andere startup, Ninja Blocks, gaf ook een presentatie. Dit initiatief maakt het mogelijk om je eigen beveiligingssysteem te bouwen. Als je niet zo’n ster bent in het levend houden van je planten is de startup Koubachi echt wat voor jou. Koubachi helpt je namelijk te voorkomen dat je planten dood gaan.

Zo zat deze derde dag van LeWeb, wat misschien wel de mooiste dag was qua beleving, vol met nog meer leuke startups.

Lees hier ook de andere artikelen over LeWeb 2012.