Tips & inspiratie voor 2013: doe eens iets anders!

0

Kerstvakantie, eindelijk een paar dagen vrij. Maar waarom deze dagen niet benutten om nieuwe dingen te ontdekken, waar je in de vakantie en heel 2013 plezier aan beleeft? Wie weet kom je wel op een geniaal idee en zit er nog toekomst in ook. Een nieuwe start-up, een nieuwe inrichting voor je bedrijf of een nieuwe studie.

Het perfecte moment om iets te gaan doen

Kerstmis staat voor de deur en aangezien ik gelukkig niet van familie naar familie hoef te reizen, betekent dit heel veel vrije dagen. Het zijn de dagen om mijn Pocket, Readability, Evernote, Google Reader, Clear en wat ik tegenwoordig allemaal al niet gebruik door te spitten en bij te werken. Door mijn studie aan Hyperisland en door het oprichten van mijn agency zijn mijn interesses de laatste tijd aanzienlijk veranderd. Dit het perfecte moment om er iets mee te gaan doen. Vorig jaar maakte ik een soundboard met Madpad en speelde ik Stille Nacht met een viool op mijn iPad met Magic FiddleWat brengt deze kerst?

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Get your hands dirty

Bovenstaand filmpje gaat over de Start-Up Kids. Het bekende verhaal over een klein idee, zoals Vimeo, Dropbox of Instagram, dat ontzettend groot werd. Zeker in de digitale wereld waarin we nu leven is het steeds makkelijker om zelf iets op te zetten. Vorige week hadden we een inspirerende lezing van Oskar Sundberg en het motto van zijn praatje was dat je je handen vuil moet maken. Maak iets! Op Hyper noemen we dat side projects, iets wat eigenlijk iedereen af en toe eens zou moeten doen.

Doe eens totaal iets anders

Plan een dag in de week in dat je iets totaal anders doet dan je normale job. Probeer iets nieuws uit en maak vooral heel veel lol. Natuurlijk is het gaaf om een grote productie op te zetten, maar je haalt ook al veel voldoening uit gave en grappige dingen die je in een paar uurtjes in elkaar knutselt en daarna online kunt zetten. Oskar gaf een aantal tips om gemakkelijk van start te gaan. Het lijken inkoppertjes, maar soms heb je gewoon even nodig dat iemand anders het voor je herhaalt.

  • Maak dingen die je zelf wilt gebruiken. Je Googlet’ iets en je kunt het niet vinden. Maak het!
  • Maak kleine dingen, je hoeft niet eens te kunnen coderen.
  • Check aankomende evenementen en maak iets dat daar op aansluit, dan hoef je zelf in ieder geval geen moeite in publiciteit te stoppen.
  • Gebruik wat anderen al gemaakt hebben, wat kun je bijvoorbeeld doen met API’s  van anderen?
  • Maak dingen waar je om kunt lachen, niet alles hoeft serieus te zijn.
  • Team up, het is veel toffer om ergens samen aan te werken dan alleen. En het gaat vaak ook nog sneller.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Spelen met technologie

De laatste tijd ben ik meer en meer geïnteresseerd in technische innovaties en start-ups. Een andere manier om op nieuwe ideeën te komen, is te spelen met technologie. Tegenwoordig zijn er een aantal ‘gadgets’ waarmee je al snel zelf iets in elkaar kunt zetten zonder al te technisch ingesteld te zijn. Bij dezen twee toffe ‘gadgets’: de MakeyMakey en de Arduino. De MakeyMakey is kinderspel en wordt al veel gebruikt in het onderwijs. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat te verbinden met objecten. Op deze manier kun je functies van je toetsenbord uitvoeren door bijvoorbeeld een banaan aan te raken.

Je kunt jezelf uitdagen door iets te programmeren en dit aan te sluiten op de MakeyMakey. Tik maak eens MakeyMakey of Arduino in op Vimeo of Youtube en de meest gekke dingen komen boven. Op deze ideeën kun je zelf weer verder bouwen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

En dan is er natuurlijk nog Microsofts Kinect. Bekijk het filmpje hierboven voor gave hacks met de Kinect. Genoeg mogelijkheden om met iets nieuws op de planken te komen dus. En als je dan wilt weten hoe het is om je eigen start-up te beginnen is de serie van de Amerikaanse incubator Tech Stars echt de moeite waard om te kijken, eens iets anders dan Dexter of Homeland.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Data, data, data

Tegenwoordig worden er steeds vaker datahack-evenementen georganiseerd, en dit is niet voor niets. Met alle nieuwe technieken en gadgets is het steeds makkelijker om data te verzamelen. Zelf geloof ik er in dat het meten van data veel kan opleveren. Je kunt namelijk verschillende data met elkaar vergelijken en dit levert resultaten op. Op basis van deze resultaten kun je nieuwe acties opzetten die weer tot nieuwe data leiden. Zo kun je jezelf of je bedrijf blijven verbeteren en ontwikkelen. Er zijn al mensen die zo veel mogelijk data over zichzelf verzamelen, dit noemen we ook wel quantified self.

Ontwikkel toepassingen voor de Fuelband

In een flink aantal van mijn vorige blogs heb ik lovend gesproken over Nike en hun Fuelband. Op de een of andere manier leest de kerstman ook mijn blogs dus je kunt wel raden wat er dit jaar voor mij onder de kerstboom ligt. Nu is het ook nog zo dat Nike de API van de Fuelband open gooit. Er is nu zelfs de NikeAccelrator in samenwerking met Tech Stars. Ze stimuleren start-ups om nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor hun Fuelband. Je kunt jouw idee insturen en wie weet krijg geeft Nike je 20.000 dollar en werk je van maart tot juni in Portland.

Er zijn al genoeg start-ups die onderzoek doen met behulp van de Fuelband. Een daarvan is de Zweedse start-up Psykologifabriken. In een van hun blogs heeft een onderzoeker zijn data van zijn Fuelband gekoppeld aan de data van zijn sociale media. En ja: meer fuel zorgt voor meer interacties. In een andere blog schrijven ze over de koppeling met de Fuelband en de run-app Zombie-run. En dan is er nog de NikeFuel Missions. Je fuel wordt gebruikt voor het spelen van een game.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Zoals je leest is er genoeg te ontdekken, te veel eigenlijk. Natuurlijk ga ik ook relaxen en weer eens een boek lezen maar niemand hoeft zich dus te vervelen in de kerstvakantie, tijd om aan de slag te gaan.

Heb je iets gaafs gedaan, laat het dan zeker weten! Lees ook de overige artikelen uit de serie IAD.