How to, Reportages, Strategie

DataHackFest en de wereld van een IAD

0

De afgelopen twee weken onderzocht ik de wereldwijde trends in mijn vakgebied en ging ik op zoek naar de rol van een Interactive Art Director (IAD). Twee dagen geleden waren de presentaties en werd ik overspoeld met waardevolle informatie. De donderdag ervoor vond het Data Hack Fest plaats, een event om de grenzen van open data te verkennen en te verleggen. In dit artikel een uitgebreide beschrijving van allebei.

Data Hack Fest

Afgelopen donderdag vond in Stockholm het Data Hack Fest plaats. Behalve de studie IAD zijn er nog een aantal andere studies aan Hyper Island. Een daarvan is ‘Digital Data Strategist’. De studenten van deze studie organiseerden samen met Edward Ocampo-Gooding en Daniel Beauchamp van het bedrijf Shopify dit event. Het doel van deze dag was om de grenzen van data te verkennen én te verleggen. Alle studenten van Hyper Island en andere geïnteresseerden waren uitgenodigd om deel te nemen. Tijdens deze dag werkte je met een groep aan een nieuw idee over open data. Wat voor een concept kun je verzinnen wanneer je gebruikt maakt van beschikbare data. Denk bijvoorbeeld aan een visualisatie, een app of een game.

Een website die wellicht bekend is, is Dog Park FinderOp deze website, die gebruik maakt van de open data van Google Maps, kun je aangeven welke plaatsen wel of niet geschikt zijn om je hond uit te laten. Bezitters van viervoeters kunnen een plaats beoordelen en op deze manier ontstaat er een overzichtelijke kaart met alle topplaatsen en specificaties. Bijvoorbeeld of je hond los mag lopen, of er veel hondenpoep is en zelfs of de andere honden aardig zijn voor jouw beste vriend.

Ideation

In mijn vorige artikel schreef ik over idea generation en een aantal methodes die je hierbij kunt toepassen. Deze donderdagochtend begonnen we met een nieuwe methode. Een groot aantal tafels werd achter elkaar gezet en bedekt met een ontzettend lang papier (een beetje zoals bij de Chinees). Iedereen kreeg een viltstift en nam plaats achter de tafel. Vervolgens werd er muziek opgezet en had je één minuut de tijd om zoveel mogelijk ideeën op te schrijven die bij jou opkwamen over werken met open data.

Al snel kwam de applicatie Spotify in me op en begon ik te denken wat je hier allemaal mee kunt doen. Hoe cool zou het zijn als je bijvoorbeeld kon zien wie in jouw omgeving (location based) naar welk nummer luistert, een betere openingszin is er bijna niet mogelijk toch? Na één minuut stopte de muziek en deed iedereen twee stappen naar rechts. Je stond nu met je neus op het idee van iemand anders en in de volgende minuut was het aan jou om verder te borduren op dit idee. Dit proces herhaalden we een aantal keer en na een kleine tien minuten stond het hele vel papier vol met ideeën.

Vervolgens bekeken we alle verschillende ideeën die waren ontstaan. Je sprak je voorkeur voor een idee uit aan een van de DDS-studenten en zij zochten andere studenten met dezelfde voorkeur. Met dit groepje ging je dan de rest van de middag aan de slag om een nieuw idee te bedenken. Het idee moest je uitwerken tot een presentatie van maximaal één minuut. Je moest presenteren wat je idee was, voor wie het concept bedoeld was en welke data je wilde gebruiken.

Aanvankelijk wilde de studenten in mijn groepje iets met Spotify doen maar zoals het vaak gebeurt op deze school lopen de plannen anders. Uiteindelijk presenteerden we een website genaamd ‘energyshop.com’ die gebruikt maakt van de energiedataset. Wanneer je jouw TV bijvoorbeeld niet uit zet ,maar in standby laat staan kost je dit per jaar € 175 (voorbeeldbedrag). Op ‘onze’ website kun je een product uitkiezen en de site laat niet alleen het aankoopbedrag zien maar ook het bedrag dat je bespaart wanneer je er op een zuinige manier mee omgaat. Op deze manier willen we mensen bewuster maken van de impact van hun gedrag op zowel hun portemonnee als op de natuur.

Deze dag was een erg toffe ervaring. Ik wist wel dat er veel open data beschikbaar was, maar had er nog nooit op deze manier over nagedacht. Ook is er heel veel offline data die je op een te gekke manier online kunt gebruiken. Denk aan een kaart waarop je alle bussen van een bepaalde lijn daadwerkelijk ziet bewegen of het weer in een stad uitgedrukt in muziek. Behalve dat het leerzaam was, ontmoette ik veel nieuwe studenten, ondernemers en ontwikkelaars uit Stockholm die op het event waren afgekomen. Bovenal was ik (opnieuw) verbaasd hoeveel gave concepten er in een middag kunnen ontstaan en kunnen worden gevisualiseerd. Onderstaand filmpje toont het (waarschijnlijk) favoriete concept van de dag. Deze groep maakten gebruik van tweets met daarin scheldwoorden. Bekijk hier ook de rest van de presentaties.

[vimeo]http://vimeo.com/48983618[/vimeo]

Na afloop stapten we met een flink aantal studenten in de metro richting Hyper Island. De volgende dag hadden we immers de eindpresentaties van de tweede module en nog lang niet alles was klaar.

Wat is een IAD en wat speelt er wereldwijd in zijn vakgebied?

Allereerst wat meer informatie over deze module. Het doel: verkrijgen van meer en diepgaande kennis over the industry, global trends, challenges and opportunities. Daarbij moesten we de rol van een Interactive Art Director (IAD) beschrijven en begrijpen wat de mogelijkheden en variaties binnen dit (erg brede) beroep zijn. De in totaal 76 aanstormende IAD’s werden gesplitst in kleinere groepen en aan elke groep werd een deel van de wereld toegewezen. Mijn groep ging op ontdekkingstocht in Zuid-Amerika. Andere groepen concentreerden zich op Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Azië, Scandinavië en Australië. Om het doel van de module te bereiken moesten we behalve objectieve informatie ook minimaal vier interviews afnemen met mensen die volgens ons ‘key players’ zijn binnen het vakgebied.

Zuid-Amerika en de rest van de wereld

Toen de opdracht werd uitgelegd, dacht ik dat het zo geklaard zou zijn. Dat viel tegen, omdat er simpelweg te veel informatie beschikbaar is (zoals altijd). In eerste instantie zochten we niet alleen naar trends en ontwikkelingen in ons eigen vakgebied maar ook op het gebied van muziek, architectuur, politiek, natuur, technologie en veel meer. Een IAD heeft tenslotte inspiratie nodig en voor mij (en mijn medestudenten) kan dat van alles zijn. Na een dag zoeken naar deze trends en ontwikkelingen via Google bleek al snel dat we hier een jaar de tijd voor nodig zouden hebben. Er werd besloten om het zoekgebied in te kaderen en de jacht op Creative Directors, Art Directors, TED-sprekers, trendwatchers, bloggers, designers, copyrighters, start-ups, incubators en award-winning agencies was geopend. Nog steeds een flinke lijst, maar we waren met zes personen en hadden een week de tijd.

Om de juiste personen te vinden gebruikten we in eerste instantie Google, maar dit schoot niet op. Wat dan wel? LinkedIn natuurlijk! Ik was even vergeten hoe fantastisch dit sociale netwerk is. Het intikken van ‘Art Director’ en ‘Argentinië’ leverde me veel hits op. Art Director Ignacio Arias bleek actief te zijn op Twitter en twee dagen later had ik een inspirerend, grappig en zeer boeiend gesprek met deze Argentijn. Eenzelfde interview dat ik had met Arias hadden andere studenten met een designer uit Brazilië, een copyrighter uit Chili en een Creative Director uit Uruguay. Allen vertelden ze over de trends en ontwikkelingen, wat ze verstonden onder het beroep IAD maar ook over hun kinderen (ongeloof over peuters en iPads) en hoe ze geïnspireerd blijven (ga de natuur in).

Met behulp van de interviews en de andere informatie beantwoordden we de vragen en presenteerden dit aan de rest van de klas. Afgelopen vrijdag presenteerde elke groep haar bevindingen in een strak vormgegeven Keynote (we blijven wel IAD’s tenslotte). En aan het eind van de dag wist ik als aanstormende IAD veel en veel meer over de wereld waarin ik nu leef en werk, maar ook een beetje wat ik van de toekomst kan verwachten of wat de toekomst van mij verwacht. Wist je bijvoorbeeld dat het internet in Litouwen gratis en razendsnel is? Dat in Tel Aviv, Melbourne, Stockholm en Berlijn de start-ups als bosjes uit de grond schieten? Dat in Afrika de smartphone helemaal niet veel gebruikt wordt en veel diensten (zoals verzekeringen) worden geregeld via SMS? Dat ze in het Midden-Oosten geen ontblote lichaamsdelen mogen tonen in advertenties? En dat mobile op dit moment booming business is in Azië? Voordat ik naar Stockholm vertrok stond NYC bovenaan mijn lijstje voor een stageplaats, op dit moment is mijn volgende bestemming (hopelijk) Shanghai.

Beeld je in wat voor informatie we verzameld hebben met alle groepen samen. Ja, ontzettend veel en ontzettend waardevol. Het mooiste van alles: we hebben er een website van gemaakt en alles is te bekijken op www.iadindustry.se. Enjoy!

Lees ook de andere artikelen uit de Serie IAD.