Verdieping

Buzz aankondiging abdicatie Beatrix groter dan ‘Haren’

0

Gisteravond was het bijna onmogelijk om online de aankondiging van het aftreden van de koningin te missen. Op welke manier je ook online was, overal kwam wel iets voorbij. Was het aantal berichten dat er geplaatst werd bijzonder voor een maandagavond? Wat werd er voornamelijk besproken?

Stevig gesprek op online media

Doorgaans verschijnen er per maand gemiddeld 28.000 berichten over koningin Beatrix. Dat aantal berichten varieert: in juli waren er 20.000 berichten, in september was er natuurlijk een duidelijke piek op Prinsjesdag (32.000 berichten) en rond de kersttoespraak verschenen er 29.000 berichten over de koningin. De aankondiging van het aftreden van koningin Beatrix leidde tot een piek van meer dan 333.000 berichten, gemeten op 28 januari tussen 16:00u en 23:30u.

Inzoomend op maandagavond zijn de momenten duidelijk te onderscheiden: de aankondiging (17:05), de toespraak zelf (19:00), de herhaling van de toespraak van de koningin na de toespraak van Rutte (19:11) en de stevige daling kort na de toespraak. Gedurende de toespraak verschenen er gemiddeld zo’n 70 berichten per seconde over de abdicatie. Ter vergelijking: normaal plaatsen we in Nederland over alle onderwerpen bij elkaar gemiddeld zo’n 85 berichten per seconde.

Analyse per minuut oranje

Analyse berichten per minuut

Van aankondiging naar waardering

Waar ging dit gesprek precies over? Normaal praten we online voornamelijk over koningin Beatrix als het om een staatsbezoek, vorsten of vorstinnen gaat.

Tag Cloud Beatrix Staatsbezoeken

Tag cloud koningin Beatrix afgelopen maand

Van 18.00u tot 19.00u

Tussen 18:00u en 19:00u (75.532 berichten) was Nederland volop aan het speculeren over de inhoud van de toespraak. Zou ze echt gaan aankondigen dat ze af gaat treden?

Tag cloud Beatrix aankondiging Abdicatie

Tag cloud aankondiging abdicatie koningin Beatrix

Van 19:00u tot 20:00u

Tussen 19:00u en 20:00u (134.527 berichten), dus na de aankondiging, gaat het gesprek vooral over de aankondiging van het aftreden zelf, de toespraak en de waardering voor de koningin.

Tagcloud Abdicatie Beatrix

Tag cloud toespraak koningin Beatrix

Moeten we wennen aan Koningsdag?

We bekeken ook kort de berichten over de nieuwe Koningsdag op 27 april:

Moeten we wennen aan koningsdag op 27 april?

Tag cloud wennen aan Koningsdag

Berichten uit heel Nederland gaan vooral over de koningin

Een analyse op de auteurslocatie (zoals deze in de bio op het Twitterprofiel staat) laat in lijn met de verwachtingen zien dat de berichten vooral uit de grote steden komen. Het gesprek lijkt daarmee in heel Nederland gevoerd te worden. Hoe donkerder het oranje, des te groter het gesprek. De zoektocht naar de meest oranje-gezinde gemeente (het aantal berichten per inwoner) bewaren we voor de troonwisseling!

Landkaart Nederland Oranje

Meeste berichten in grote steden

Natuurlijk wordt van de koninklijke familie vooral koningin Beatrix veel besproken. Een vijfde spreekt over prins Willem Alexander, prinses Maxima wordt beperkt besproken.

Vergelijking Beatrix, Willem Alexander en Maxima

Vergelijking Beatrix, Willem Alexander en Maxima

Abdicatie online groter maar korter dan Project X Haren

Ter vergelijking vind je hieronder nog het aantal berichten rond de‘rellen in Haren, ‘Wie is de Mol’ en de finale van ‘The Voice of Holland’.

vergelijking TVOH WIDM Haren & Beatrix

vergelijking TVOH WIDM Haren & Beatrix

Het aantal berichten over de abdicatie is net zo groot als op de avond van de rellen in Haren. Opvallend is wel dat deze piek sneller opkomt en afzwakt dan bij de rellen in Haren. Dat werpt de vraag op of dit de maat is voor het gesprek op online media over een actueel en nationaal thema?

Verantwoording

Voor deze analyse zijn alle berichten op online media (dus ook nieuwsites, blogs, reacties, etc.) waarin de volgende woorden voorkwamen verzameld: Beatrix, toespraak, aftreden, Maxima, Willem Alexander en 27 april.