Innovatie

Social recruitment: 3 tips voor virale verspreiding van je vacature

0

Social recruitment is het bereiken van potentiële kandidaten via social media. Het is geen geheim dat er meer mogelijkheden zijn dan ooit om je vacatures te verspreiden. Vacatures zijn tegenwoordig vindbaar via Google, verschillende job aggregators en dus ook via social media.

Helaas ben je niet de enige die probeert vacatures onder de aandacht te brengen. Hoe kun je zorgen dat jouw vacatures opvallen tussen de rest? Deze drie tips zullen je in ieder geval helpen om je vacatures meer social appeal te geven!

1. Ga voor multimediale & persoonlijke content

Kandidaten zijn op zoek naar informatie. Met social media bepaal je zelf wat de potentiële kandidaat te zien krijgt. Zet hier dus niet alleen belangrijke informatie voor de functie in, maar ook een afbeelding. Dit maakt je post levendiger en zorgt voor meer interactie. Zet op je vacaturepagina bijvoorbeeld ook een video. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat recruitmentvideo’s zorgen voor 34% meer sollicitaties op de vacaturepagina.

Social Recruitment Tweet

Het persoonlijke aspect kun je benaderen door de naam van de recruiter direct zichtbaar en klikbaar te maken vanuit jouw post. Hierdoor krijgt de kandidaat gelijk een idee met wie hij te maken krijgt in het sollicitatieproces. Een tweet zou er dan bijvoorbeeld uit kunnen zien als hiernaast.

Op de sollicitatiepagina kun je vervolgens extra informatie over het bedrijf en collega’s geven. Kandidaten krijgen graag een beeld van wat voor soort bedrijf het is en de cultuur van de organisatie.

2. Betrek collega’s bij het proces van werven via social media

Er zijn veel bedrijven die de bedrijfspagina gebruiken om vacatures te verspreiden via social media. Dit is natuurlijk een goede start, maar hoeveel volgers heeft de bedrijfspagina nu eigenlijk? Tenzij je Nike of Apple bent zal dit wel meevallen. Dit limiteert dus ook het aantal potentiële kandidaten dat jouw vacature te zien krijgt via social media.

twitter-linkbuildingGebruik dus je collega’s om de vacature door te posten, te sharen en te liken. Zij hebben een veel groter bereik dan de bedrijfspagina en het zal voor hun vrienden aantrekkelijker zijn om de vacature te verspreiden, aangezien hij of zij iemand is die ze vertrouwen. Hiermee vergroot je het bereik substantieel. Nog een handige tip is om in de gaten houden of je tweets op Twitter “retweetable” zijn. Op Twitter kan je tweet worden ingekort als je er RT voor zet. Zorg dus dat je altijd 10 tot 15 van de beschikbare 140 karakters overhoudt voor ‘RT @jebedrijfsnaam’.

Laat hen ook op persoonlijke titel deze link posten. Dit komt veel natuurlijker over op social media (zoals Facebook) dan een post van een bedrijfspagina. Het is wel belangrijk dat zij zich hier prettig bij voelen. Je kunt ze natuurlijk niet dwingen.

3. Maak interactie mogelijk

Zorg dat potentiële kandidaten die een vraag stellen in een comment afdoende antwoord krijgen en probeer het gesprek op social media gaande te houden. Hierdoor blijft de content langer bovenaan staan in de tijdlijnen van mensen en wordt het een interessanter en levendiger stuk content.

Zoals in de bovenstaande tweet te zien is was het gelijk mogelijk om een direct message naar de verantwoordelijke persoon te sturen of te reageren op de vacaturesite. Eenmaal op de website aangekomen moet het voor kandidaten gelijk mogelijk zijn om te reageren door middel van een zo kort mogelijk sollicitatieformulier. Vooral in deze tijd waarin mensen gewend zijn met een druk op een knop te kunnen reageren zijn mensen snel geneigd om weg te klikken als iets als langdradig wordt beschouwd. Andere ideeën zijn om een ‘apply-with-LinkedIn’ knop te integreren of een chatfunctie in te bouwen. Met de LinkedIn-knop kan iemand gelijk met zijn of haar LinkedIn-profiel reageren. Met de chatfunctie kan iemand vragen stellen over de functie.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden en ideeën om te gebruiken in je volgende vacatureplaatsing op social media. Heb je zelf een idee of tip? Laat dan een comment achter!