How to, Trends

Je blog als gastheer van je diashow met WordPress & SlideShare

0

In een tijd waarin storytelling hét buzz-woord is, een afbeelding meer zegt dan duizend woorden, en voor velen geldt ‘the medium is the message’, is een diashow een krachtig instrument om met beelden je boodschap in een verhaal te presenteren. Door SlideShare-presentaties te integreren in andere social media, versterk je je online profile. Een blog-artikel in WordPress is een prima gastheer voor een SlideShare-diashow. 

Een aantal factoren zorgt ervoor dat SlideShare zo’n krachtig social media-platform is:

  • SlideShare is niet alleen een social network-platform maar ook een social content-netwerk;
  • Sharing en interactie maken SlideShare ‘social’;
  • SlideShare-presentaties verbinden met en integreren in andere sociale netwerken versterkt je online profile.
  • Integratie in een WordPress-blogartikel kan daarbij voor een belangrijke meerwaarde zorgen.

Is SlideShare een social network-platform?

SlideShare wordt niet vaak in één adem genoemd met de bekende sociale netwerken:  SlideShare heeft geen real time statusupdates; je ontdekt op SlideShare niet dat een vriend of iemand die je volgt net op dát moment geniet van een cappuccino, of daar #zinin heeft en concludeert dat #lifeisgood, en je kunt niet kwijt dat je je op dat moment bevindt ‘@ AlbertHeyn w/ 3 others’ (lekker rustig daar zou je denken, als je niet beter wist), en ook niet dat je ‘zojuist 10,87 km hebt gelopen in 1:02′:47′ met #nikeplus #makeitcount’ (een beetje zelfspot kan geen kwaad).

Nadruk op content

Op het social content-netwerk SlideShare trekken miljoenen presentaties maandelijks 60 miljoen bezoekers die 130 miljoen pagina’s zien: daarmee behoort SlideShare tot de 200 drukst bezochte sites ter wereld. Van een geüploade presentatie kun je zelf bepalen of deze gedownload mag worden of niet.

De context van een presentatie

Meestal weet de verteller meer van het onderwerp dan het publiek en in zijn presentatie staat hij meer boven de materie. En vaak zal de verteller een beperkte tijd hebben voor een presentatie, dus hij of zij heeft er alles aan gedaan om het verhaal beknopt te houden en goed te bevatten voor een geïnteresseerd (leken-)publiek.

Door overtuigende afbeeldingen te gebruiken (foto’s, grafieken, diagrammen, infographics of een conceptueel model dat een onderzoeksopzet illustreert), beknopte puntsgewijze teksten, samenvattingen, conclusies en als de tijd het toelaat discussiepunten. Vaak zal er na afloop geïnformeerd worden of de presentatie ‘ergens online staat’. Als dat zo is, dan is SlideShare dé plek waar de presentatie online te vinden is.

Een goede presentatie vertelt een verhaal

De presentaties die je op SlideShare vindt zijn meestal met zorg gemaakt, voor een werkbijeenkomst, een conferentie of workshop. De meerwaarde van de meeste presentaties is dan ook dat het niet om de ervaring van momenten gaat zoals bij microblogging, maar om het ervaren van een afgebakend gestructureerd verhaal in de vorm van een presentatie.

Deze kenmerken zorgen ervoor dat de nadruk ligt op content-sharing, en de content op SlideShare is anders en misschien vaak ‘rijker’ dan bij andere content-sharing sites (Flickr, alleen beeld: foto-sharing) en YouTube (bewegende beelden, geluid: video-sharing). Een presentatie vertelt een verhaal explicieter, niet alleen door de combinatie van beeld en tekst, maar ook omdat het verhaal als samenhangend geheel, min of meer gepolijst, als afgerond verhaal gepresenteerd wordt.

Wat maakt het content-network ‘social’?

Presentaties staan op SlideShare om gevonden te worden, om beschikbaar te zijn voor iedereen, om ge-liked (Facebook) en gedeeld te worden via email, ‘Favorite’, ‘Save’ (downloaden), en ‘Embed’ (waar ik hierna op in ga):

fw_social_1

Naast een presentatie staan social-bookmark links: je kunt met één klik verwijzen naar een interessante presentatie en die verwijzing in een Twitter-, Facebook-, LinkedIn-, of GooglePlus-statusupdate opnemen. Ook ‘Pin it’ (voor Pinterest) kan, door zijn focus op afbeeldingen, een interessante optie zijn waarmee je een presentatie ‘pint’: de eerste dia wordt in Pinterest de gepinde afbeelding.

pin_it

Interactie: comments

Je kunt reacties (ook reacties op reacties met de reply-knop) plaatsen naar aanleiding van de presentatie (soms zie je zelfs reacties bij afzonderlijke dia’s):

comments

Profiel, volgen en gevolgd worden

Op de profielbalk vind je onder andere informatie over de auteur, links naar diens andere sociale netwerken en de mogelijkheid om hem of haar te volgen.

rohitbhargava

Related

favorites

Net als bij elk YouTube-filmpje worden er altijd verwante relevante presentaties als suggesties gegeven. Onder ‘More’ vind je meer presentaties van dezelfde auteur.

Favorites

Net als bij YouTube-filmpjes kun je presentaties van anderen markeren als ‘favorite’, die functie is tweeledig: het is handig voor jezelf als bookmark-functie, om eventueel later te bekijken. Daarnaast kun je op de startpagina van een auteur zien wat hij of zij als favoriet gemarkeerd heeft, wie weet zet dat je op een goed spoor naar nog meer moois.

Verbinden en integreren

Er zijn dus volop mogelijkheden om de aandacht van Twitter-volgers, Facebook- en LinkedIn-vrienden en bekenden te sturen naar een SlideShare-presentatie. Maar de connectiviteit tussen verschillende sociale netwerken gaat inmiddels nog verder. Een SlideShare-presentatie kan, behalve verbonden zijn via een link in bijvoorbeeld een tweet, ook geïntegreerd zijn in diezelfde tweet.

SlideShare-presentaties in andere social media

Net als bij een Twitter-feed kun je een opsomming van SlideShare-presentaties tonen op andere social media: daarbij kan sprake zijn van een externe link of van integratie (binnen het platform):

  • In je LinkedIn profiel kun je automatisch een overzichtje laten verschijnen van je SlideShare-presentaties. Aanklikken van een presentatie zorgt voor afspelen van de presentatie binnen LinkedIn (integratie).
  • Als je in een Facebook-statusupdate de url van een SlideShare-presentatie plakt, verschijnt de eerste dia als afbeelding in het bericht. Klikken op dit plaatje opent de presentatie in SlideShare (link, maar geen integratie).
  • Pinterest: als je een presentatie ‘pint’ en iemand op de afbeelding klikt, dan wordt die presentatie afgespeeld binnen Pinterest (integratie).
  • Twitter: als er in een tweet een link naar een SlideShare-presentatie staat, brengt de link je naar SlideShare in een nieuw venster, maar de presentatie kan met de link ‘view media’ ook binnen de tweet worden weergegeven (integratie).

Hieronder zie je achtereenvolgens een illustratie van een verwijzing naar een SlideShare-presentatie in een tweet, en de presentatie geïntegreerd in diezelfde tweet:

fw_tweet_1

slideshare_in_tweet_2

Mobiele Twitter-apps

Hieronder een voorbeeld van dezelfde tweet in de iOS iPhone app Twitter: links de tweet met link en rechts de geopende tweet met daarin de presentatie geïntegreerd:

fw_tweet_mobile

Een SlideShare-presentatie embedden in WordPress

In een blog schrijf je een verhaal, waarin je ter illustratie (of omdat het de aandacht trekt en vasthoudt) één of meer foto’s, afbeeldingen, schema’s of grafieken opneemt. Je wil immers, als het verhaal daarom vraagt, de multimedia-opties benutten die in een blogveel makkelijker toe te voegen zijn dan in een papieren tekst. Vaak zie je een YouTube-filmpje embedded in een blog, met dezelfde functie: het illustreert je verhaal met beeld en geluid, en trekt de aandacht.

Dezelfde mogelijkheid om je verhaal te verrijken met beelden krijg je door een SlideShare-presentatie op te nemen (te embedden) in je blogartikel. Vooral als je een blogartikel schrijft waarvan het thema verwant is met een presentatie (van jezelf of van iemand anders) die op SlideShare staat. De meerwaarde is kan zijn:

Blog en presentatie: overeenkomst in ‘genre’

Een idee, gedachtengang, of betoog, een ingewikkelde methode van een onderzoek, of de resultaten van een onderzoek in een paar veelzeggende grafieken zijn vaak al min of meer ‘gepolijst’ en beknopt: kort en krachtig weergegeven in goed verzorgde presentatie-slides die, als het meezit, op SlideShare voor je klaar staan. Ook in een blog regeert vaak de richtlijn om het vooral beknopt te houden en niet te veel uit te wijden of af te dwalen. Als je presentatie-dia’s veel tekst kunnen vervangen om in de plaats te komen van wat je met veel en niet makkelijk te bevatten tekst had willen zeggen, dan is zo’n presentatie een welkome en visueel aantrekkelijke aanvulling op de blog-tekst.

Dia’s als illustraties op maat

In het verlengde hiervan de omgekeerde situatie: een presentatie maken en die naar SlideShare uploaden, enkel omwille van de illustratie in een blog. Ik ben wel eens een presentatie op SlideShare tegengekomen die bestond uit één dia of een presentatie van drie of vijf dia’s. Wellicht zijn die mini-presentaties nooit ‘live met publiek’ gepresenteerd, maar bedoeld om die ter illustratie op te nemen in een webpagina of blogartikel.

Dit lijkt een omslachtige procedure, maar is bij nader inzien toch effectiever en efficiënter dan zelf illustraties te maken. Want hoe maak je een mooie staafgrafiek, organigram of stroomdiagram in een webeditor, bijvoorbeeld die van WordPress?

Integratie in plaats van link naar elders

En niet onbelangrijk: met een link naar elders, in dit geval naar SlideShare, bestaat altijd de kans dat een lezer je blog verlaat en er misschien niet snel weer naar terugkeert. Een link die verwachtingen wekt nodigt immers uit om erop te klikken. Dat is bij microblogging (zie hierboven: Facebook en Twitter) niet zo’n probleem, maar in een blog wil je dat misschien liever niet.

Online presence

Als het van belang is dat je activiteiten  op het web gemakkelijk gevonden worden, dan kan de hierboven besproken integratie van groot belang zijn. Uiteindelijk gaat het in bijvoorbeeld personal branding of onderzoeksactiviteiten van studenten, promovendi en wetenschappers om een online profile. Als de onderdelen van dat profiel, in plaats van versnipperd en verspreid, zichtbaar aan elkaar gerelateerd zijn, zal de impact ervan groter zijn.

Niet voor niets wordt een weblog vaak genoemd als dé social hub voor iemands activiteiten op verschillende social media. De impact van een blogplatform en die van een presentatie-platform kunnen elkaar aanvullen en versterken. Vooral als WordPress zo’n goede gastheer is voor een SlideShare-diashow.

Tot slot: hands-on

Hoe doe je dat, een SlideShare-presentatie integreren in een WordPress-artikel? Links van de presentatie staan de social bookmarking-pictogrammen. Klik op het WordPress-pictogram. Je krijgt dan een scherm met opties:

slideshare

Klik op ‘Copy’ om de embed-code (die heet hier ‘shortcode’) te kopiëren. Plaats in de WordPress-editor de cursor op de plaats waar je presentatie wilt neerzetten. Ter illustratie heb ik dat hieronder gedaan. Het is een presentatie van Joël Bosch over het experiment onder studenten bij de Radboud Universiteit in Nijmegen (zomer 2012).


Maak wél dat SlideShare-account aan

SlideShare is een social content-netwerk met een rijke inhoud: naast PowerPoint- en Keynote-presentaties zie je steeds meer pdf-bestanden die je als presentatie afspeelt, binnen SlideShare of embedded in een WordPress-post. Het staat je vrij om presentaties van anderen te (her)gebruiken, zolang je de bron maar vermeldt met de link naar de vindplaats. Als je geen SlideShare-account hebt kun je alles ter plekke bekijken, en presentaties integreren in bijvoorbeeld een WordPress-artikel. Maar misschien heeft dit verhaal je wel gemotiveerd om wél een SlideShare-account te maken.