Innovatie

Social media op de werkvloer [infographic]

0

Het zakelijke gebruik van social media zit in de lift. Organisaties zetten platformen als Twitter, Facebook en YouTube veelvuldig in op het gebied van marketing, communicatie, human resources en sales. Maar laten zij het gebruik van sociale netwerken ook toe voor hun werknemers?

Wel of geen toegang?

Is het toelaten van social media op de werkvloer een verstandige keuze? Ja, zegt TNO. Uit hun onderzoek blijkt dat het gebruik van social media medewerkers innovatiever maakt en de creatieve geest stimuleert. Veel werknemers hebben de discussie over het wel of niet toegankelijk maken van sociale platformen achter zich gelaten. Uit de onderstaande infographic, ontwikkeld door Press Association in samenwerking met Unum, blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers hun werknemers toegang verschaft tot sociale netwerken. Eén op de vier bedrijven blokkeert actief de toegang tot deze platformen.

Richtlijnen

Verder blijkt uit de visualisatie dat bij bijna zeventig procent van de ondernemers een social mediabeleid van kracht is. Wellicht vraag je je af waarom organisatie regels, codes of richtlijnen op papier zou moeten vastleggen. Met het opstellen van richtlijnen vergroot je als organisatie het bewustzijn van je medewerkers en verkrijg je meer consistentie in het gebruik van social media door hen. Communiceer naar medewerkers dus richtlijnen om houvast te bieden in plaats van regels om te beperken.

Wil je alle cijfers lezen omtrent het gebruik van social media op de werkvloer? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Social media op de werkvloer [infographic]

En in Nederland?

Ik ben benieuwd hoe Nederlandse organisaties omgaan met het gebruik van social media op de werkvloer. Wat zijn jullie ervaringen? Is er (on)beperkte toegang tot sociale netwerken? En is er een social mediabeleid of zijn er richtlijnen voor medewerkers? Laat het weten in een reactie!

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.