Infographic, How to

7 typen social media-fans: hoe ga je er mee om? [infographic]

0

Social media zijn populair onder internetgebruikers. Facebook heeft ruim 1 miljard leden, op  Twitter loggen maandelijks 3,7 miljoen Nederlanders in en op YouTube kijken we dagelijks meer dan 4 miljard video’s. Het zijn cijfers om van te duizelen. Maar niet alle gebruikers zijn online aanwezig om dezelfde redenen. Ieder heeft zijn eigen motivatie. In deze editie van de serie Infographic Day gaat het over verschillende typen online fans en hoe je het beste met hen kunt communiceren.
Organisatie ReachLocal ontwikkelde de onderstaande infographic waarin zij 7 typen social media-fans onderscheiden. Per type geven zij tips hoe je als organisatie of merk het beste met hen kan communiceren.

 1. The quiet follower

Een social mediagebruiker die geen klant van je onderneming is. Hij of zij volgt jouw merk op bijvoorbeeld Facebook of Twitter om op de hoogte te blijven. Ze zeggen en communiceren niet veel. Als organisatie of merk kun je door middel van sterke en creatieve call-to-actions hun aandacht trekken. Maar ook door gebruik te maken van polls, visualisaties en video’s. Door met name gebruik te maken van visuele content stimuleer je interactie.

2. The casual liker

Deze fans liken en retweeten af en toe berichten. Ze volgen merken omdat ze genieten van de verschillende content die organisaties online publiceren. Met het delen willen ze aan hun vrienden laten zien dat ze fan zijn van het merk. Om meer uit deze gebruikers te halen kun je met call-to-actions op bijvoorbeeld Facebook hen vragen de inhoud te delen. Door dit te vragen zet je volgens de makers van de infographic the casual liker om naar een ‘vocal advocate’ voor je merk en verspreiden zij je boodschap onder hun vrienden. Want 70 procent van de consumenten heeft vertrouwen in een merk of product door de aanbevelingen van hun vrienden.

3. The deal seeker

Deze fans volgen organisaties en merken online om toegang te krijgen tot exclusieve aanbiedingen, kortingen en acties. En op social media zijn er veel gebruikers die van merken verwachten toegang te krijgen tot promoties na een merk geliked te hebben op Facebook. Zorg als organisatie er dus voor dat je aan deze behoefte voldoet en geef deze type fan reden om jouw merk te blijven volgen.

4. The unhappy customer

Niet iedereen zal positief zijn. Er zijn gebruikers die ontevreden zijn over de gang van zaken bij sommige organisaties en gebruiken social media om deze negatieve ervaring te delen met hun volgers. Zorg als organisatie voor een goede webcare en monitor de verschillende platformen. Wanneer men vragen stelt reageer daar op. En zorg dat je dit binnen een bepaalde tijd doet. Want van de consumenten verwacht 42 procent binnen 1 uur antwoord als zij via social media contact hebben gezocht met de betreffende organisatie.

5. The ranter

Naast the unhappy customer, is the ranter ook een type dat zich online negatief uitlaat.  Deze social mediagebruiker is vaak geen klant en heeft een sterke mening over persoonlijke zaken. Belangrijkste tip die de makers van de visualisatie geven is je hoofd koel te houden en communicatie van deze type gebruiker te vermijden als de uitlatingen niet gerelateerd zijn aan jouw onderneming. Mocht je toch in een bepaalde situatie terecht komen: tel tot 1o!

6. The cheerleader

The cheerleader is een enthousiaste fan met veel passie voor jouw merk, product of dienst. Ze liken, geven reacties en delen jouw berichten, vaak via hun smartphone of tablet. Deze grote fans verspreiden als geen ander jouw boodschap in hun netwerk. Maak dus optimaal gebruik van deze social media-gebruikers, betrek hen bij campagnes en laat weten dat je hun inzet waardeert.

7. The loyal fan

The loyal fan is, zoals de naam al zegt, trouw aan jouw merk en deelt graag zijn ervaringen met zijn netwerk, zowel off- als online. Ze zijn zo loyaal dat ze hun favoriete merk verdedigen tegen de gebruikers die geen fan zijn. Je kunt ze de ambassadeurs van jouw onderneming noemen. Als organisatie is het van belang deze fans te vinden en hun positieve ervaringen te gebruiken in je marketing- of communicatieactiviteiten. Vraag hen bijvoorbeeld om via jouw kanalen, bijvoorbeeld je website, ervaringen te delen. En uiteraard, beloon hen voor hun trouwe dienst en laat zien dat je hun inzet waardeert.

Wil je alle 7 typen nog eens nalezen? Scrol dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Wil je de visualisatie uitprinten? Klik dan op de afbeelding voor een groter exemplaar.

7 typen social media-fans- hoe communiceer je met hen? [infographic]

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.