Video, Trends

Instagram lanceert videofunctie: #RIPVine?

0

De geruchten gonsden al enige tijd door de online wereld, maar gisteren brachten Facebook en Instagram het verlossende woord: Instagram is uitgebreid met video. Gebruikers kunnen nu niet alleen foto’s met een filter uploaden, maar ook video’s. De update stond voor zowel iOS- als Android-gebruikers gisterenavond om 19:30 uur klaar, en sindsdien kunnen we van start met het uploaden van video’s. Hoe werkt het en wat betekent het voor Vine?

Functionaliteiten

Ik zet de belangrijkste functionaliteiten voor je op een rij:

  • Video’s kunnen drie tot vijftien seconden lang zijn;
  • Er zijn dertien nieuwe filters gelanceerd, die over de video’s heen gegoten kunnen worden;
  • Als een video wordt geüpload, kan ook de cover van de video worden aangepast. Je zit dus niet vast aan het eerst geschoten shot;
  • Er is een edit-fuctie aanwezig: het laatst geschoten shot kan worden verwijderd en opnieuw worden geschoten;
  • en er is ‘Cinema’, de video-stabilisatie functie. Deze feature maakt van iedere smartphonegebruiker een (bijna) professionele cameraman of -vrouw. De vaak ‘shaky’ video’s worden, als je op het camera-icoontje klikt, gestabiliseerd. Zo krijg je dus een veel mooier en rustiger beeld. Handig als je je dartelende en rennende dochter (die eigenlijk niet op de film wil) vast wilt leggen! Opvallend is wel dat het voor nu lijkt dat de cinema-optie niet werkt op Android-toestellen. In onderstaande video presenteert Instagram-CEO Kevin Systrom Cinema.
Accepteer cookies

Instagram v.s. Vine

We konden natuurlijk aan zien komen dat #RIPVine een hit zou worden. Met de lancering van Instavideo komt Instagram immers in het straatje van Vine: de video-app die begin 2013 werd overgekocht door Twitter. Waar je bij Vine maar 6 seconden krijgt om een creatieve video te lanceren, biedt Instagram de mogelijkheid om de video tot wel vijftien seconden te laten duren.

Een voordeel? Ja en nee. We worden bij Instagram dan wel vrijer gelaten om te kiezen hoe kort of lang de video wordt, maar juist die zes Vine-seconden dwingen je tot extra creativiteit! De edit-functie binnen Instagram is ideaal: het is een optie die Vine mist. Maar ook deze functie kan afgewogen worden. Kies je voor flexibiliteit of voor spontaniteit? Het onderdeel waar Vine nog punten pakt ten opzichte van Instagram is de loop in de video. Je kijkt een Vine, soms ongemerkt, meer dan een keer achter elkaar.

Opvallend en bewonderenswaardig is dat, ondanks dat er zo’n baanbrekend nieuwe techniek is toegevoegd aan de app, Instagram dicht bij het eigen design is gebleven. Er is alleen naast de bekende cameraknop een videoknop toegevoegd.

instavideo

Verwachting

We waren we al enige tijd Vine-fan: mijn collega’s en ik waren al langer aan het experimenteren met stop-motion filmpjes, glaasjes melk die in een aantal seconden leeg gingen en koffiezoetjes die plots verdwenen. Uiteraard zijn we ook allemaal actief op Instagram. We gaan los met Lo-Fi-filters en houden ook van een Earlybird op zijn tijd. Na de lancering van gisterenavond zijn we redelijk unaniem: Instagram heeft een slimme zet gedaan door alle ‘gebreken’ van de video-concurrent aan te vullen. Vine staat schaakmat.

Wij zijn voor nu erg benieuwd of de 130 miljoen maandelijks actieve gebruikers van Instagram net zo enthousiast zijn als wij. Als we zoeken op #instavideo en #cinema levert dat bij elkaar al 1.5 miljoen berichten op. Het feit dat Vine maar zo’n 13 miljoen gebruikers in totaal heeft, maakt onze verwachting dat Vine in Nederland niet meer verder gaat doorbreken. Tenzij er vanuit hun zijde een nog spectaculairdere update komt natuurlijk.