Trends

Zombiedrones klaar voor de aanval: tijd voor een minister van Technologie?

0

Ik heb een fascinatie voor drones. Een tijd lang sleurde ik mijn eigen drone mee naar iedere presentatie die ik gaf. Totdat onderzoeksjournalist Brenno de Winter hier een einde aan maakte. Een half jaar geleden gaf ik een keynote over het Internet of Things. Tijdens mijn presentatie demonstreerde ik mijn dronekunsten. Ik liet het apparaat een klein stukje rondvliegen en filmde de toeschouwers. In het publiek zat Brenno driftig te programmeren op zijn laptop…

In zijn eigen presentatie liet hij later weten dat hij druk bezig was geweest met het hacken van mijn drone. Iets was hem toentertijd gelukkig niet lukte, maar wel mijn ogen deed openen voor de gevaren van het apparaat. Wat zou er gebeuren als iemand de controle over mijn drone kon overnemen?

duivestein_drone

Drones bezorgen internetbestellingen

Deze week maakte Jeff Bezos, de CEO van Amazon, in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes bekend dat hij een toekomst voor zich ziet waarbij vliegende drones de bestelde pakketjes bij mensen thuis afleveren. Prime Air noemt hij deze nieuwe dienst van Amazon. De onbemande vliegtuigjes kunnen pakketjes tot wel 2,3 kilo afleveren in een straal van ruim 16 kilometer rondom een Amazon distributiecentrum. Ongeveer 86 procent van de bestellingen die Amazon krijgt, kunnen op deze manier straks worden bezorgd.

Accepteer cookies

De haalbaarheid van dit idee werd onder andere op Wired in twijfel getrokken. Voordat drones ingezet kunnen worden als koerier, zal de wet- en regelgeving hier eerst op aangepast moeten worden. Dit is een traject dat doorgaans jaren kost. Ook maakte Wired zich ernstige zorgen over de beveiliging van deze apparaten.

SkyJack

Gisteren heeft de hacker Samy Kamkar hardware- en softwarespecificaties vrijgegeven, waarmee het mogelijk is om vliegende drones te hacken en over te nemen. Hij vraagt zich namelijk af hoe cool het is om de controle over een vloot van Amazon drones over te nemen:

“Cool! How fun would it be to take over drones, carrying Amazon packages… or take over any other drones, and make them my little zombie drones. Awesome.”

Zijn uitvindsel noemt hij heel toepasselijk SkyJack, het werkt voorlopig alleen bij het hacken van de Parrot AR drone. Sinds de introductie van deze drone in 2010 zijn er meer dan 500.000 stuks van verkocht.

Accepteer cookies

Iedereen een eigen drone

De tools en software die Kamkar gebruikt om de apparaten te hacken zijn uiteraard allen open source. Iedereen kan zijn hack dus vrij gemakkelijk nabouwen. Met zijn SkyJack legt Kamkar de plannen van Amazon eigenhandig voor langere tijd in de vriezer. Ook legt hij hiermee druk op overheden om met regelgeving te komen ten aanzien van drones die tot op heden door consumenten vrijelijk aangeschaft mogen worden.

In mijn artikel “Drones landen op de voorpagina” voorspelde ik dat iedereen in de toekomst een eigen drone zou hebben. Wat gebeurt er echter wanneer een terrorist een zwerm drones hackt en deze drones laten elk 2,5 kilo springstof los in een druk bewoond gebied? Het is een worst case scenario. Een scenario dat hopelijk nooit werkelijkheid zal worden, maar toch…

Minister van Technologie

Feit is dat overheden hopeloos achterlopen op het gebied van nieuwe technologie. Wet- en regelgeving kunnen simpelweg het hoge tempo van de introductie van nieuwe technologieën niet bijbenen. Ze zijn per definitie te laat. Gisteren was er ook weer een mooi voorbeeld van Cecilia Abadie. Zij droeg een Google Glass achter het stuur van haar auto en werd hiervoor bekeurd. Volgens eigen zeggen had ze het apparaat niet aan staan en wil ze de boete dus aanvechten. Misschien wordt het inderdaad tijd voor een minister van Technologie?

Foto intro met dank aan Fotolia