Columns, Strategie

Amazon-drones: de strijd om de laatste meter is ontbrand

0

Was het nu een grap, een hoax, een leukigheidje voor de feestdagen of was het een fel-realistische benadering van iets wat ons te wachten staat? Amazon’s Jeff Bezos kondigde begin december aan dat Amazon van plan is om binnen dertig minuten een online gedane bestelling thuis af te leveren. Met een helicopter die lijkt op een drone, een ‘octocopter’.

Hij landt in je voortuin

Nog een paar jaar wachten, maar dan is het zover. Je bestelt bij Amazon iets wat maximaal twee kilo weegt en als je je binnen een straal van 15 kilometer van een distributiecentrum bevindt, komt binnen een half uur een drone aangevlogen, landt in je voortuin, laat het pakje los op je stoep, groet met zijn vleugels en gaat weer terug naar de drone-basis.

Als je een tuin hebt. Als je het goed vindt dat je niet hoeft te tekenen voor ontvangst. Of als de drone niet net aan een andere buurman een 3d-printer heeft geleverd waarmee hij een pistool maakte waarmee hij drones van de buren uit de lucht kan knallen. Of als een studenten-flat niet als grap tegelijkertijd tientallen bestellingen deed, op het balkon gaat zitten met camera’s en wacht op een mooie drone-clash.

Prikkebenen

En vervolgens worden deze filmpjes op YouTube gezet, kunnen voor een cent per view bekeken worden en zo word de bierpot aangevuld. Of als niet een georganiseerde boevenbende met grote telescopische vlindernetten drones uit de lucht plukt. Telescopische vlindernetten die ze overigens kochten bij Amazon (‘wij verkopen alles’), en ook geleverd kregen met ouderwetse busjes, want telescopische vlindernetten laten zich niet thuisbezorgen met een drone. De naam van deze dronevangers? Prikkebenen.

‘s-Morgens vroeg sjokt Prikkebeen
druk door dik en dun al heen
Vlinders vangen in zijn net
is zijn allergrootste pret
En, als men hem dat verbood
Kniesde hij zich zeker dood.

Het zal ongetwijfeld nog wel even duren voordat in de wetgeving voldoende vastgelegd is dat het vangen van drones een overtreding is. Misschien komt er wel een premie op het vangen van drones te staan, tegen die tijd. Drone-overlast.

box on concreteKwestbare schakel: de levering van het pakje

Jeff Bezos maakte een grap. Maar er zit een heel serieuze gedachte achter. In de strijd om de klant die steeds meer in de watten wordt gelegd, richt de meeste aandacht zich op de meest kwetsbare schakel: de levering van het fysieke pakje. Ooit namen we genoegen met een levertijd van een paar weken, nu is een dag een eeuwigheid. Als het pakje niet door de brievenbus kan moet je er voor thuis blijven. Leveren bij de buren is link, want de Prikkebenen zitten overal.

De koerier moet een aardige man zijn, want hij is die ene minuut het visitekaartje van de leverende partij. De klant kocht immers niet iets bij Post.nl of TNT, nee, hij kocht het bij Wehkamp, Bol, Bijenkorf of Coolblue. En voor je het weet is de topprestatie van de een de norm voor de hele markt.

De strijd om de laatste meter is volop ontbrand. De leveranciers maken rupsjes van ons. Rupsjesnooitsnelgenoeg.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia.