Trends

Social media: de belangrijkste mijlpalen van 2013

0

2013 is weer voorbij, tijd dus om de balans op te maken. En dat betekent ook; nadenken over wat je dit jaar allemaal wil bereiken met je marketing. Het is echter moeilijk om vooruit te kijken, zonder te weten wat er vorig jaar allemaal gebeurd is op marketinggebied. Daarom in dit artikel de belangrijkste mijlpalen op het vlak van social media.

Snelheid en relevantie

Contentmarketing en inhakers speelden een grote rol in 2013. In januari sprong koekjesmerk Oreo direct in op de stroomstoring tijdens de Super Bowl in New Orleans door een foto te tweeten met de tekst ‘You can still dunk in the dark’. De tweet ging viraal. Hiermee zette het merk een nieuwe standaard voor het nog sneller inhaken op actualiteiten met relevante content.

Social media zijn slechts één aspect van marketing, maar nemen wel een steeds belangrijkere plaats in. Er waren vorig jaar weer een hoop ontwikkelingen en er zijn veel updates doorgevoerd door de sociale media netwerken. Hyves is gestopt als sociaal netwerk en gaat verder als gaming platform. Twitter ging naar de beurs en zal waarschijnlijk nog meer functies toevoegen om advertentie-inkomsten te genereren en de aandeelhouders tevreden te houden. In dit artikel zet ik een aantal mijlpalen van het afgelopen jaar op een rijtje.

Oreo-dunk-in-the-dark-tweet

1. YouTube One Channel beschikbaar voor iedereen

YouTube heeft de ‘One Channel’ layout beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers. In dit design heb je met de nieuwe header meer mogelijkheden voor je branding en kun je ook een korte trailer over je kanaal maken. Deze trailer wordt automatisch getoond aan alle mensen die nog niet op jouw kanaal geabonneerd zijn. Zo kun je laten zien wat jouw kanaal hen te bieden heeft. Ook kun je nu zelf bepalen in welke volgorde je video’s en afspeellijsten plaatst. In dit artikel van Eelco Martens lees je meer over het nieuwe YouTube.

2. Twitter toont afbeeldingen in de tijdlijn

Twitter is steeds minder alleen op tekst gefocust. Afbeeldingen en andere visuele content worden nu direct in de tijdlijn getoond. Ook introduceerde dit netwerk ‘Twitter Cards’ waarmee marketeers direct vanuit een tweet leads kunnen verzamelen. Voor gebruikers is dit gemakkelijk, omdat het hen slechts een klik kost, zonder allerlei gegevens in te hoeven vullen. Het plaatsen van een afbeelding, video of aanmeldformulier op Twitter wordt veel toegankelijker en gemeengoed voor de gemiddelde gebruiker.

twitter-card

3. Introductie van Vine

Het tijdperk van sociale video is aangebroken. Vine is pas een jaar geleden geïntroduceerd, maar dit videonetwerk heeft al meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers. Instagram reageerde meteen door ook met een video-update te komen, daar is het mogelijk om video’s te maken van 15 seconden in plaats van de slechts 6 seconden die je op Vine tot je beschikking hebt.

Het delen van een video vanaf een mobiele telefoon is nu makkelijker dan ooit. Volgens Facebook worden berichten die een video bevatten 12x keer vaker gedeeld dan links en tekstberichten gecombineerd. Als je nog geen gebruik maakt van video in je contentstrategie, dan zou je dit misschien toch eens moeten overwegen.

4. Instagram introduceert advertenties

Instagram heeft gekozen voor een verdienmodel door advertenties te introduceren. Met behulp van gegevens uit zowel Instagram als Facebook, toont Instagram advertenties die zijn afgestemd op basis van wat je leuk vindt en wie je volgt. Hoewel dit nog in de kinderschoenen staat – de mogelijkheid om te adverteren is nu namelijk alleen nog voorbehouden aan enkele grote merken – is het een belangrijke update die je in de toekomst kunt overwegen. Een kanttekening hierbij is wel dat advertenties op Instagram nog geen verwijzende link kunnen bevatten.

5. Facebook lanceert graph search

Facebook Graph Search is een nieuwe manier om mensen, pagina’s en plaatsen te ontdekken via Facebook. Er zijn zo veel sociale data beschikbaar op Facebook. Daarom introduceerde dit netwerk deze gloednieuwe zoekfunctie. Je kunt nu zoeken op relevante termen in berichten, pagina’s, apps, groepen en reacties van je vrienden of mensen die berichten in het openbaar plaatsen.

Zo kun je zoeken op restaurants vlakbij of hotels in steden die je gaat bezoeken. Door deze nieuwe datagedreven zoekfunctie heb je de mogelijkheid om diep te graven in de trends en het gedrag van Facebookgebruikers, om daar vervolgens met de juiste content op in te spelen.

6. Facebook voegt #hashtags toe

Het feit dat in navolging van veel andere sociale netwerken ook Facebook klikbare hashtags heeft toegevoegd, bewijst dat het #symbool waarschijnlijk een blijvertje is. Hashtags zijn een eenvoudige manier om meer aandacht te trekken voor je content en maken het bovendien mogelijk om mensen met elkaar te verbinden die over hetzelfde onderwerp praten.

Voor marketeers is het nu gemakkelijker om het sentiment rond een bepaald onderwerp te volgen op Facebook en nog meer relevante content toe te voegen aan conversaties. Merken kunnen hashtags vermelden op print, televisie of radio om hun campagnes een nog sterkere aanwezigheid in de sociale ruimte te geven.

facebook-introduceert-hashtags

7. Facebook voert een 20% regel in

Facebook is al jaren bezig om een verschuiving te maken naar meer visuele content. Het netwerk heeft daarom een nieuwe regel ingesteld voor Facebook-advertenties: afbeeldingen in advertenties mogen nog voor slechts 20% uit tekst bestaan. Samen met de overname van Instagram in 2012 moet dit het delen van visuele content nog verder bevorderen. Marketeers die gebruik maken van Facebook-advertenties worden nog meer aangemoedigd om voor relevante beelden te kiezen en de content nog boeiender te maken voor de gebruikers.

8. LinkedIn komt met sponsored updates

In zijn missie om professionals in de wereld productiever en succesvoller te maken, heeft LinkedIn naast ‘showcase pages’ – een mogelijkheid om nichepagina’s te maken buiten de bedrijfspagina om – ook ‘gesponsorde updates’ toegevoegd. Dit is een reclameoplossing waarmee marketeers iedere post van een bedrijfspagina kunnen promoten. Deze gesponsorde updates worden vervolgens rechtstreeks getoond in de tijdlijn van relevante professionals. Door de juiste mensen te targeten en te voorzien van content die voor die doelgroep echt relevant is, kan dit een hele effectieve marketingtactiek zijn.

Accepteer cookies

9. Pinterest kreeg een make-over

Pinterest heeft ook veel verbeteringen doorgevoerd het afgelopen jaar. Zo introduceerde Pinterest gratis analytics voor zakelijke (geverifieerde) accounts. Dit geeft marketeers waardevolle informatie om hun resultaten te kunnen analyseren. Daarnaast introduceerde Pinterest ‘promoted pins’ als advertentie kanaal en ‘rich pins’. ‘Rich pins’ laat bedrijven toe om belangrijke informatie toe te voegen aan hun gepinde items, zoals prijs, beschikbaarheid en waar je het product kunt kopen om conversies via Pinterest te boosten en de content nog relevanter te maken.

Pinterest is hard op weg om een meer gevestigd social media platform voor marketing te worden. Een platform met meer dan 70 miljoen gebruikers, en dat aantal groeit nog steeds, gecombineerd met de trend van visuele marketing, maakt Pinterest tot een serieus marketingkanaal.

10. Google+ kreeg een nieuwe look en feel

Google+ kreeg vorig jaar een hele nieuwe layout en introduceerde gerelateerde hashtags. Met deze functie koppelt het platform relevante content aan elkaar door middel van het toekennen van hashtags. Een gebruiker krijgt die content vervolgens te zien als hij op een hashtag klikt. Dat gebeurt op dezelfde manier als op Twitter en Facebook.

Nu je gemakkelijk gesprekken rond hetzelfde onderwerp kunt zien door die hashtags, kunnen marketeers deze informatie gebruiken om betere contextmarketing te leveren: het leveren van de juiste content aan de juiste mensen op het juiste moment. Dit in combinatie met het nieuwe Google dashboard waardoor je alle Google producten vanuit één plaats kunt beheren, zorgt ervoor dat Google+ waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Het ‘sociale jaar’ 2013 in vogelvlucht

Dat waren ze, een aantal ontwikkelingen op het vlak van social media, die het afgelopen jaar erg belangrijk waren. Stuk voor stuk mijlpalen waar je dit jaar alvast rekening mee kunt houden en waar je jouw marketingactiviteiten op af kunt stemmen. De belangrijkste conclusies? Het delen van relevante content blijft cruciaal. En de content die we maken en delen wordt ook steeds visueler, zelfs op kanalen als Twitter, die dat eerder niet waren. Vooral videomarketing neemt in 2014 een enorme vlucht.