Trends

Pinterest in 2013: nieuwe look, statistieken & promoted pins

0

2013 is een bewogen jaar geweest voor Pinterest. Veel ontwikkelingen op het platform en achter de schermen. Met wereldwijd ruim 70 miljoen gebruikers, flinke investeringsrondes en een toenemende internationale groei, heeft Pinterest zich het afgelopen jaar op de kaart gezet als een serieuze speler in socialmedialand. Aangezien het de tijd is van lijsten en overzichten, leek dit me bij uitstek het moment voor een terugblik op Pinterest in 2013!

Nieuwe look

De eerste grote verandering in 2013 was de nieuwe look die Pinterest kreeg. Geleidelijk werd deze uitgerold voor alle pinners. Visueel komen pins in deze look beter tot hun recht en de navigatiebalk gaat meer lijken op die in de Pinterest-apps voor mobiele apparaten.

Een slimme aanvulling is het toevoegen van meer informatie in een pin. Wanneer je een pin opent, zie je ook andere pins die op hetzelfde bord staan, je ziet andere borden waar dezelfde pin op geplaatst is en een overzicht van vergelijkbare pins. Dat maakt het vinden van interessante pins gemakkelijker (en het verlaten van Pinterest moeilijker).

pinterest-in-2013-nieuwe-look

Pinterest-statistieken

Al snel daarna volgden de Pinterest-statistieken. Wanneer je een account hebt met een geverifieerde website, krijg je toegang tot gegevens over hoe en wat er van jouw website wordt gepind, geliked en gerepind. Pinterest zet hiermee een belangrijke stap om het platform interessanter te maken voor het zakelijk inzetten ervan. Deze informatie helpt enorm bij het afstemmen van jouw website op de wensen van pinners. Het geeft je inzicht in welke beelden jouw doelgroep aanspreken.

Rich pins

Pinterest werkte in 2013 hard aan het waardevoller maken van de informatie in een pin. Hoe meer waarde, hoe beter de Pinterest-ervaring. Hiervoor werden Rich Pins geïntroduceerd in drie categorieën: producten, films en recepten. Later werd er nog een vierde aan toegevoegd: artikelen.

Pinterest-in-2013-rich-pins

Zakelijk gezien zijn deze Rich Pins interessant, omdat je invloed krijgt op welke informatie automatisch in de pin belandt buiten de afbeelding. Denk hierbij aan de prijs van een product of de beschikbaarheid ervan. Met product pins gaat Pinterest zelfs nog een stap verder. Verander de prijs van een product op je site en deze wordt automatisch aangepast in pins die daarvandaan gedeeld zijn. Daarnaast ontvangt iedereen die het product gepind heeft van Pinterest automatisch een melding van deze aanbieding. Dat maakt de stap van pinnen naar aanschaffen van een product een stuk kleiner.

Place pins

Nog maar een paar weken geleden voegde Pinterest een bijzonder soort Rich Pin toe aan het lijstje Rich pins: de ‘Place‘ of lokatie-pin. Bestaat er voor de afbeelding die je pint een locatie op Foursquare, dan kun je deze toevoegen aan de pin.

Daarmee verandert ook het bord waarop de pin staat. Als je het bord opent, zie je twee kolommen met pins en een wereldkaart. Zodra je locaties toevoegt aan pins, verschijnen er markers op de kaart met een nummer dat overeenkomt met het nummer op de pin. Klik op een marker en de bijbehorende pin verschijnt in beeld (en vice versa). Hiermee speelt Pinterest slim in op de populaire Pinterest-categorie ‘reizen’ en de mogelijkheden die het platform biedt aan de reisbranche.

Pinterest-in-2013-place-pins

Zoekfunctie

De zoekfunctie van Pinterest is enorm verbeterd. De resultaten zijn beter, Pinterest geeft suggesties voor zoekwoorden en je kunt zoeken in je eigen pins. Daarnaast krijgen lokale zoekresultaten in verschillende landen (zoals Engeland en Frankrijk) voorrang. Het maakt de Pinterest-ervaring natuurlijk heel anders wanneer bij het zoeken in de eerste plaats inhoud getoond wordt uit het land waar je woont. Kans is groot dat deze afbeeldingen je meer zeggen, beter bereikbaar zijn in ‘de echte wereld’ en daarmee relevanter zijn. Dat maakt pinnen en inspiratie op doen nog leuker. Daarnaast gaan pins in deze landen niet meer verloren in de massa Amerikaanse pins.

Pinterest-beleving

De apps voor mobiel pinnen zijn geupdate om slimmer en sneller te kunnen pinnen en makkelijker te kunnen navigeren tussen pins. Er zijn tal van talen toegevoegd, zoals bijvoorbeeld Fins, Noors en Russisch. Ook ontvang je een melding wanneer je een pin al gepind hebt. De mogelijkheden om interactie aan te gaan met andere pinners zijn uitgebreid doordat je pins, borden en accounts kunt versturen naar elkaar. Je kunt in je tijdlijn persoonlijke voorkeuren aangeven en met het verschijnen van Related Pins in je home feed helpt Pinterest je bij het vinden van voor jou interessante pins.

Jouw website en Pinterest

Vanaf dit jaar vind je op de Pinterest Business Blog en de developers site informatie die je helpt bij het effectief inzetten van Pinterest. Er zijn nieuwe ‘Pin it-knoppen’ gemaakt, waaronder een zwevende. Je kunt er widgets maken waarmee je op jouw site zichtbaar kunt maken wat je zoal pint. Ook vind je er je inspirerende voorbeelden van bedrijven die Pinterest succesvol inzetten.

Zichtbaarheid

Pinterest heeft flink gewerkt aan de zichtbaarheid van het platform buiten het platform zelf. Niet in de laatste plaats door het openstellen van de Pinterest-API voor partners. Pinterest geeft partners de mogelijkheid afbeeldingen van hun website, die populair zijn op Pinterest, zichtbaar te maken op hun website. We kunnen in de toekomst verschillende varianten van deze API verwachten. Zo zullen ook de meest gerepinde pins, meest recente pins, gerelateerde pins, meest aangeklikte pins en pins met een bepaald zoekwoord getoond kunnen worden op sites van partners.

Pinterest en doelgroepen

Pinterest zoekt dit jaar actief aansluiting bij doelgroepen door het opzetten van aparte ‘hubs’ of categorieën. Denk aan de fashion week pagina’s begin dit jaar, een tijdelijke Pinterest-categorie vaderdag, een aparte account voor Teachers on Pinterest en hulp bij het doen van kerstinkopen.

Promoted pins

De meest opvallende ontwikkeling (en zakelijk waarschijnlijk de meest interessante) is de eerste test met ‘Promoted Pins‘. Subtiele reclame op Pinterest. Het kon niet uitblijven. Met Promoted Pins krijg je de mogelijkheid om jouw content zichtbaarder te maken op Pinterest. Promoted Pins worden getoond wanneer er op een bepaald zoekwoord of binnen een bepaalde categorie wordt gezocht.

Pinterest-in-2013-promoted-pins

Pinterest in 2013, top pins!

Pinterest zelf doet natuurlijk ook mee aan de eindejaars-lijsten en geeft je een mooi overzicht van de Top Pins in 2013 op, hoe kan het ook anders, een speciaal hiervoor ingerichte Pinterest hub. Van recepten tot reisbestemmingen, van gadgets tot damesmode en van bruiloften tot 3D-printers. Bekijk wat pinners zoal pinden in 2013.

Al met al een flinke lijst als je het mij vraagt! Ik ben benieuwd wat Pinterest in 2014 voor ons in petto heeft. Ik wens je alvast een Pinteresting nieuw jaar!

Foto intro met dank aan Fotolia.