Trends

The Reversed Economy: dag tussenpersoon, hallo persoonlijke biedingen!

0

Toen Twitter opkwam, werd mijn droom weer even levend. Ik droomde dat klanten eens écht in de driver’s seat mogen gaan zitten. Ik droomde van een wereld waarin organisaties met elkaar vechten om de klant een goed aanbod te mogen doen. Een omgeving waarin de transparantie van social media en internet voordelen voor de consument opwerpen. Twitter is echter niet het pijnpunt, het zijn de organisaties zelf. Maar daar gaat verandering in komen.

Organisatie, help me kiezen!

Regelmatig twijfel ik over bepaalde beslissingen. Op zoek naar een elektrische tandenborstel stuit ik op vele soorten en merken. Ik ben weer toe aan een nieuw managementboek. M’n fiets is aan vervanging toe. Steeds weer twijfel ik tussen twee of drie merken. Uiteindelijk gooi ik het op Twitter, waarbij ik de merken benoem. Van vrienden krijg ik reactie. Maar een aanbod van het merk zelf? Helaas.

In mijn functie zie ik regelmatig de kracht van onverwachte reacties vanuit merken en organisaties. Mensen vinden het leuk om een bericht te krijgen van de organisatie als er over het bedrijf gesproken wordt. Nog steeds is het niet vanzelfsprekend dat bedrijven en instellingen sociale media monitoren op vermeldingen van de eigen organisatie, het eigen merk of product. Terwijl het juist zo’n verrassend positieve werking kan hebben.

Batavus Twitter bericht

Reageren op algemene berichten over je merk levert vaak positieve reacties of retweets/shares op onder volgers of vrienden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Dat zijn de social businesses die elke kans aangrijpen. Voor hen is het branding. Een manier om verkopen op langere termijn te stimuleren. Of klanttevredenheid hoog houden. Maar wat als er een niet te missen verkoopsignaal voorbijkomt?

Twijfel op Twitter

Op Twitter liggen de kansen voor het oprapen: help je als merk deze personen bij hun twijfel?

De klantvraag blijft nog te vaak onbeantwoord liggen. Organisaties acteren te traag om de consument in zijn behoeften te voorzien. Tegenstrijdig zou je zeggen, daar de transparantie van een kanaal als Twitter juist mogelijkheden biedt om deze behoeften inzichtelijk te krijgen. Consumenten missen de toegevoegde waarde van organisaties en slaan deze steeds vaker over. Dit resulteert in de Collaborative Economy, waarin zowel particulieren als zakelijke consumenten woonruimte, vervoer en gereedschappen kopen, lenen of uitwisselen. Het wordt allemaal geregeld zonder tussenkomst van (andere) organisaties.

De rollen omgekeerd

Naast deze trend zie ik echter nog een andere ontwikkeling opkomen. Eentje die er voor zorgt dat organisaties die de voorgaande boot hebben gemist, een tweede kans krijgen. Ik heb geen idee of er al een benaming voor bestaat, maar ik noem het de Reversed Economy; de omgekeerde economie. Deze economie draait de rollen om en zorgt voor een oplossing van mijn keuzeproblemen als klant. 

Een voorbeeld. Zo nu en dan ga ik met mijn vrouw een weekendje weg in Nederland. Twee keer hetzelfde hotel heeft niet onze voorkeur, wat betekent dat elke trip ons een nieuwe, onbekende omgeving voorschotelt. Daardoor is het vaak een zoektocht als we ’s avonds bij een gezellig, maar betaalbaar, restaurant in de buurt willen eten. Wat zou het fijn zijn als we onderweg al een aanbod kunnen krijgen op basis van onze behoeften en wensen. Een op maat gesneden, persoonlijk aanbod.

Hotels geven een aanbod op maat

Recentelijk werd het hier op Frankwatching al gespot: Bidroom. Een nieuw initiatief waarbij hotels een gepersonaliseerd aanbod doen aan particulieren die een hotel willen boeken. Het concept is even eenvoudig als vernieuwend. Je wil graag een weekend naar Amsterdam, het hotel moet minimaal 3 sterren hebben en in de binnenstad zijn. Zet je aanvraag uit en binnen no-time doen meerdere hotels je een aanbod. Hotels zien elkaars aanbod op de aanvraag en kunnen desgewenst zelfs in prijs verlagen. Transparantie ten top!

Screenshot-Bidroom2

Het grote voordeel van deze vorm van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, is dat de tussenpersonen wegvallen. In de hotelbranche zijn dat de bekende sites zoals Booking.com en Expedia, tussenstations die tientallen procenten commissie opstrijken. De voorwaarden van deze sites verbieden aangesloten hotels om lagere prijzen op de eigen website te gebruiken. Deze voorwaarde wordt echter omzeild doordat bij Bidroom enkel individuele aanboden worden gedaan. En in dat geval mag de prijs van het aanbod wel lager uitvallen.

Klussen uitbesteden: wie biedt?

Een bekender voorbeeld van de reversed economy is op kleinere schaal al iets langer actief: Werkspot. Heb je twee linkerhanden, dan is het vinden van een klusjesman de oplossing. Maar wat is een marktconforme prijs? Elke klus is weer anders. Zet je opdracht op Werkspot en wacht op aanbiedingen van de klussers. Kies de aanbieder met de laagste prijs en/of beste toelichting en je bent klaar. Win-winsituatie voor beide partijen.

Accepteer cookies

B2B loopt voor op consumentenmarkt

In de B2B-markt zijn er al langere tijd meerdere soortgelijke initiatieven voorhanden. Wil je een logo met bijbehorende huisstijl? Plaats je opdracht en budget op 99designs of DesignCrowd en binnen een dag heb je tientallen screenshots van op maat gemaakte designs. Je moet alleen nog even kiezen, de ‘winnende’ ontwerper krijgt vervolgens het geldbedrag op zijn rekening gestort. Zo zijn er meer voorbeelden waarin bedrijven met elkaar concurreren om het beste aanbod te doen. In de basis zijn het de welbekende pitches en tenders.

The Voice of Holland

Het revolutionaire van initiatieven als Werkspot en Bidroom is dat ze zich primair op de consumentenmarkt richten. De consument krijgt meer opties, bedrijven vechten met elkaar om de individuele consument.

Vergelijk het met de ontwikkeling van talentenjachten. We kunnen het ons misschien niet meer voorstellen, maar in Idols werden de talenten afgebrand door de jury. Is je ‘product’ niet goed, dan wordt je direct de deur gewezen. Hoe anders is het nu! Bij The Voice of Holland smeken topartiesten als Marco Borsato en Ilse de Lange om jonge, onbekende artiesten. Allemaal doen ze hun beste aanbod en bieden tegen elkaar op. De stoelen zijn omgedraaid. En de rollen ook.

Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar is zeker gaande. Het is nu aan de consument om gebruik te maken van deze platformen, waarna organisaties snel zullen volgen. Dan is het bieden geblazen en kan de consument achterover leunen. In de driver’s seat.

Ik ben benieuwd of jullie meer voorbeelden weten van deze Reversed Economy. Ken je andere concepten die merken/bedrijven tegen elkaar laten opbieden om de individuele consument te bedienen? Ik hoor het graag.

Foto intro met dank aan Fotolia.