Trends

Blendle: dé belofte voor de online nieuwsconsument?

0

Drie weken geleden ging de beta-test van Blendle van start, het ‘Nederlandse iTunes’ voor nieuwsartikelen. Mede-oprichter en frontman Alexander Klöpping is een graag geziene gast in De Wereld Draait Door en heeft – niet alleen daar – ruim het podium gepakt om het idee achter Blendle aan de man te brengen. Hoe bevalt het Idee in de praktijk?

Startups in de journalistiek

Blendle is gebaseerd op een idee dat de moeite van het proberen meer dan waard is. De traditionele manier van nieuws vergaren en nieuws brengen loopt door (mobiel) internet en sociale media op zijn laatste benen. Kranten en tijdschriften merken dat al jaren aan almaar dalende oplagen en advertentie-inkomsten.

Blendle

Kennelijk onmachtig daar zelf iets aan te doen, krijgen ze te maken van initiatieven van startups zoals Yournalist, Elinea, MyYour en nu dus Blendle. Al deze jonge bedrijven experimenteren met nieuwe betaalmodellen, waarover zometeen meer, maar alleen Blendle heeft tot nu toe de grote landelijke nieuwsmedia aan zich weten te binden.

Beta-testen

Ik prijs mij gelukkig een van de eerste 6.000 beta-testers van Blendle te zijn. Dat is niet alleen omdat alles rond online publishing me mateloos interesseert, maar juist ook omdat het tijd wordt dat er een nieuw en blijvend verdienmodel voor de journalistiek komt. En dat kan niet zonder experimenteren.
Dus dit sinds vorig weekend heb ik me aan de taak gezet waar ik me als beta-tester voor had aangemeld. Dit zijn mijn eerste testresultaten.

Kranten op smartphone © grafikplusfoto - Fotolia.com

Blendle: de mooie punten

Om te beginnen de mooie punten van Blendle. Ik gaf al aan het fantastisch te vinden dat er eindelijk een serieus experiment met een nieuw uitgeef- en verdienmodel is voor de journalistiek. Net als in de online muziekindustrie kon niemand vooraf vertellen welke modellen zouden werken. Zelfverklaarde goeroes probeerden dat wel, maar de meesten zaten er naast en degenen die goed zaten, hadden meer geluk dan visie of inzicht. Er moesten gewoon veel modellen uitgeprobeerd worden voordat de muziekindustrie uiteindelijk met vallen en opstaan terecht is gekomen waar ze nu staat.

10 cent

Voor nieuwsmedia geldt hetzelfde. Blendles experiment is gebaseerd op pay per view, vergelijkbaar met het iTunes-model. En dan niet op niveau van de hele krant, maar op artikelniveau. Je kunt losse artikelen uit een kiosk vol kranten en tijdschriften voor het bescheiden bedrag van 10 of 25 cent ‘aanschaffen’. Ik las in een artikel over Blendle dat de initiatiefnemers willen experimenteren met het Spotify-model, wat sommige van de andere aanbieders ook al doen. In dit model betaalt de gebruiker een vast maandelijks bedrag op basis van all-you-can-read. Ik ben erg benieuwd welk van de twee beter zal blijken te werken.

Niet goed, geld terug

Blendle hanteert vervolgens het principe niet goed, geld terug. Als je na lezing van een artikel niet tevreden bent, kun je met één druk op de knop je dubbeltje of kwartje terugvragen. Blendle vraagt je nog even waarom, en – heel slim – of je de auteur het geld niet toch wil laten houden, maar als je bij je mening blijft komt het geld netjes terug in je Blendle-tegoed. Dit lijkt me een meesterzet waar de traditionele uitgever zich niet zo snel aan zal wagen. Als Blendle een succes wordt, kon dit zomaar de make-or-break functie blijken te zijn.

Sublieme user experience

De vormgeving, de user experience, hoe wil je het noemen, is subliem. Het is aantrekkelijk en zo simpel als een applicatie als deze kan zijn. En vergis je niet, dat is in de kern eigenlijk niet zo heel simpel als het lijkt. Blendle is duidelijk het product van een nieuwe generatie online nieuwsconsumenten. Ook de technische keuze, HTML5 in plaats van apparaat-gebonden apps, lijkt me de juiste.

Wenspuntjes

 

Samenhang tussen artikelen

Ik heb ook wel een paar wenspuntjes. Ten eerste: het zijn nog steeds gewone, traditionele nieuwsartikelen waar we het over hebben. Ik mis de mogelijkheden die een online platform je bieden, zoals samenhang tussen artikelen uit verschillende bronnen aanbrengen. Wat zou het leuk, handig en nuttig zijn als je na lezing van het Volkskrant-verslag van Obama’s bezoek aan Nederland een lijstje krijgt van de artikelen die de andere kranten erover schreven.

Verrijken van de content

Er is trouwens ook nog geen relatie met bronnen op het internet waar je snel even het wie-wat-waar kunt opzoeken van de begrippen uit een artikel dat je aan het lezen bent. Zodat je snel weet van welke partij Gijsbert Karel van Hogendorp was, een van de opstellers van onze tweehonderdjarige Grondwet, als de journalist dat er zelf niet bijzet. Hetzelfde geldt voor de relatie met wat er eerder over het onderwerp op Blendle is verschenen; de archief- of dossierfunctie die de meeste online kranten al bieden.

Kranten online readers © Scanrail - Fotolia.com

Integratie sociale media

Verder is de integratie met bestaande social media nog zeer beperkt. Je kunt zien dat Blendle zelf de ambitie heeft om naast een nieuwsmedium ook een sociaal medium te zijn, door lezers in staat te stellen artikelen te liken of van commentaar op tweet-lengte te voorzien. Maar het lijkt me goed als die conversatie door de gebruikers buiten Blendle gebracht kan worden, om op Twitter, Google+, Facebook en LinkedIn voortgezet te worden.

Statistieken

Verder zou ik veel statistiekjes willen zien: hoe vaak is dit artikel gelezen, hoe vaak is het geld teruggevraagd? In de huidige versie zie je alleen hoe vaak het gedeeld is.

Journalistiek beeldmateriaal

En tot slot: ik zou heel graag zien dat Blendle niet alleen over geschreven journalistiek gaat. Er is zoveel schitterend beeldmateriaal beschikbaar! De kranten, NRC Next en Volkskrant voorop, hebben zich de laatste tien jaar toegelegd op prachtig illustratiemateriaal: niet alleen worden er veel meer foto’s gebruikt, ook grafieken, kaarten, tabellen en alles wat we tegenwoordig infographics noemen, maken het nieuws sneller en beter te doorgronden. Dat moet je minimaal online ook bieden. En eigenlijk overtreffen.

Belofte

Blendle verkeert in beta-staat en belooft op zijn site dat er de komende tijd nog veel functionaliteiten en content bijkomen. Ik heb over mijn wenspunten een e-mail gestuurd aan Marten Blankesteijn, de andere mede-oprichter en eindbaas van Blendle en die bevestigde dat de meeste van mijn punten in de plannen van Blendle zijn opgenomen. Dat belooft nog wat.

Ik stond een paar weken geleden bij het concert van Daryll-Ann in Tivoli. Toen het na afloop van een nummer een moment stil was, schreeuwde er iemand uit het publiek naar de gitarist: “Anne Soldaat! Jij bent lekker bezig!” Het was een mooi moment tijdens een toch al mooie avond. Ik zou hier ook willen roepen: “Blendle! Jij bent lekker bezig!”

Accepteer cookies