Cases

E-mailmarketing: gebruik animaties & verhoog het rendement

0

Met e-mailcampagnes wil je ontvangers overtuigen om verder te klikken naar de landingspagina. In de volle inbox van ontvangers moet je de aandacht zien te vestigen op jouw e-mailcampagne. Er zijn verschillende manieren om het rendement van e-mailmarketing te verhogen. Eén van die manieren is door gebruik te maken van animaties.

Op dit moment worden nog relatief weinig nieuwsbrieven en andere e-mailcampagnes met animaties verzonden. Dat is vreemd, want testen wijzen uit dat animaties meer aandacht en extra conversie opleveren. Bovendien hoeft het niet ingewikkeld te zijn om animaties toe te voegen. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden je hebt en met welke beperkingen je rekening moet houden als je aan de slag gaat met het toevoegen van animaties aan je e-mailcampagne.

Video in e-mail

Als je het met andere marketeers over het toevoegen van animaties hebt, wordt er al snel aan video gedacht. Bovendien wordt er regelmatig over video in e-mail geschreven en zijn hier ook mooie voorbeelden van. Toch is het voor de meeste organisaties niet praktisch om video in te zetten. Zo werkt video niet in alle e-mailclients, zijn de productiekosten vaak te hoog en is er niet veel duidelijkheid over de gebruikerservaring bij de ontvanger.

Gif-afbeeldingen

Om effectieve animaties aan je e-mailcampagnes toe te voegen is het niet nodig om met video’s aan de slag te gaan. Je kunt namelijk op veel eenvoudigere manieren animaties toevoegen aan je e-mailcampagne. Hiervoor kan je gebruik maken van gif-afbeeldingen.

Het belangrijkste onderscheid tussen een gif-afbeelding en andere bestandstypen om afbeeldingen in op te slaan, is dat je met gif-afbeeldingen animaties kunt maken. Door verschillende, sterk op elkaar lijkende beelden op te slaan in hetzelfde bestand, wek je de illusie van beweging.

Het voordeel van gif-afbeeldingen

Het is erg belangrijk dat ontvangers hun aandacht vestigen op belangrijke onderdelen binnen een e-mailcampagne. Zorg ervoor dat ontvangers naar de juiste onderdelen van een e-mailcampagne kijken door slim gebruik te maken van gif-afbeeldingen. Op die manier kun je het klikpercentage naar je landingspagina’s verhogen.

Korte animaties

Houd er wel rekening mee dat je gif-afbeeldingen alleen kunt gebruiken om korte animaties te tonen. Probeer dus niet te veel frames te gebruiken en zorg ervoor dat het eerste en het laatste frame zoveel mogelijk op elkaar lijken. Dit biedt je namelijk de mogelijkheid om de animatie te loopen, zodat dezelfde animatie steeds weer opnieuw afgespeeld wordt.

Effect gif-afbeeldingen op conversie

Er zijn diverse tests gedaan om het effect van animaties op het klik- en conversiepercentages te meten. Bluefly heeft een test opgezet waarbij ze het effect van het geanimeerde bericht vergeleken met hetzelfde bericht zonder animatie. Het klikpercentage lag 5% hoger in de geanimeerde versie ten opzichte van de niet-geanimeerde versie. Het conversiepercentage lag zelfs 12% hoger.

Testuitslagen Dell

Dell heeft een soortgelijke test opgezet. Ook zij hebben het effect van een geanimeerde versie vergeleken met hetzelfde bericht zonder animatie. Uit de test kwamen de volgende resultaten:

  • 6% hoger openpercentage bij de geanimeerde versie
  • 42% hoger klikpercentage bij de geanimeerde versie
  • 103% hoger conversiepercentage bij de geanimeerde versie
De geanimeerde e-mailcampagne van Dell.

De geanimeerde e-mailcampagne van Dell

Goede voorbeelden

Hieronder zie je enkele andere goede voorbeelden van animaties binnen e-mailcampagnes.

Sprout Social:

Via de animatie worden meerdere stappen uitgelegd.

Via de animatie leggen ze meerdere stappen uit

Jack Spade:

Op dezelfde plek worden meerdere artikelen gepromoot.

Op dezelfde plek promoot Jack Spade meerdere artikelen

Cusp:

Extra aandacht voor de call-to-action.

Extra aandacht voor de call-to-action

Anthropologie:

Creatieve manier om de Pinterest pagina te promoten.

Creatieve manier om de Pinterest pagina te promoten

Beperkingen van gif-afbeeldingen

Houd rekening met de volgende drie factoren als je gebruik maakt van animaties in je e-mailcampagnes:

E-mailclients

Hoewel veel e-mailclients overweg kunnen met gif-afbeeldingen, zijn geanimeerde afbeeldingen niet altijd goed zichtbaar. Zo tonen Microsoft Outlook 2007 tot en met 2013 en de Windows Phone alleen het eerste frame van de animatie. De andere e-mailclients tonen wel direct de hele animatie.

Bestandsgrootte

Afbeeldingen (dus ook gif-afbeeldingen) worden pas opgehaald op het moment dat de ontvanger de e-mail opent. Als de gif-afbeelding erg groot is, bijvoorbeeld doordat je gebruik maakt van veel frames, kan de animatie blijven haperen of duurt het heel lang om de animatie überhaupt te tonen. Vanzelfsprekend wil je dit voorkomen als ontvangers je e-mailcampagne bekijken. Zorg er dus voor dat je goed test hoe snel de afbeelding getoond wordt bij een trage internetverbinding (bijvoorbeeld op een smartphone zonder wifi-verbinding).

Kleurgebruik

Het aantal kleuren van een gif-afbeelding is beperkt tot 256 kleuren. Die kleuren kunnen wel uit 262.144 andere kleuren gekozen worden, maar het totaal aantal kleuren in de afbeelding blijft 256. Toch hoeft dit geen beperking te zijn. Zo is ook in deze voorbeelden nauwelijks te zien dat de animatie maar uit 256 kleuren bestaat.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met het maken van animaties voor je e-mailcampagnes om e-mailmarketing te optimaliseren? Dan vind je hier een goede uitleg om gif-afbeeldingen te maken in Photoshop. Je kunt ook deze tool gebruiken om gif-afbeeldingen te maken. Ga aan de slag met het optimaliseren van e-mailmarketing en maak gebruik van deze quick wins.

Je kunt de werking van bovenstaande voorbeelden zelf testen door de afbeeldingen op te slaan, deze via je e-mailmarketing software in een e-mail te zetten en daarna een test naar jezelf te verzenden. Heb jij de impact van geanimeerde e-mailcampagnes getest? Laat ons weten welke resultaten je hebt behaald!